Az Eb legjobb meccsén majdnem kiejtettük a portugálokat

magyarország-portugália euro 2016
Vágólapra másolva!
Háromszor vezetett, végül 3-3-at játszott Ronaldóékkal a magyar válogatott, amely megnyerte az F csoportot. Dzsudzsák duplázott, Gera és Ronaldo álomgólt lőtt, Izland még a második helyet is elvette a portugáloktól.
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, F csoport, 3. forduló:
Magyarország-Portugália 3-3 (1-1) - élő közvetítés
Lyon, Stade de Lyon, V: Martin Atkinson (angol)
Magyarország: Király - Lang, Juhász, Guzmics, Korhut - Pintér, Elek - Lovrencsics (Stieber, 83.), Gera (Bese, 46.), Dzsudzsák - Szalai (Németh, 70.)
Portugália: Rui Patrício - Vieirinha, Pepe, Ricardo Carvalho, Eliseu - André Gomes (Quaresma, 61.), William Carvalho, João Moutinho (Renato Sanchez, 46.), João Mário - Nani (Danilo, 81.), Ronaldo
gól: Gera (19.), Dzsudzsák (47. és 55.), illetve Nani (42.), Ronaldo (50. és 62.)
sárga lap: Guzmics (13.), Juhász (28.), Gera (34.), Dzsudzsák (56.)

Portugália a becsületéért és a csoportelsőségért szállt síkra a magyarok ellen, ennek megfelelően támadólag lépett fel az első pillanattól kezdve. A magyar csapat - biztos továbbjutóként - kevésbé lehetett ideges, egy sima 0-0 is csoportgyőzelmet ért, és nyolcaddöntőt, vélhetően a belgák vagy a svédek ellen.

A szurkolók azt énekelték: Itthon vagyunk Fotó: Polyák Attila - Origo

Támadtak is serényen a portugálok, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni. Egy formás magyar akció pedig jelezte, hogy ezúttal sem csak a csukákat küldtük a pályára. Arra viszont talán senki nem számított, ami történt: Gera - aki 37 évesen eddig mindhárom Eb-meccsen pályára lépett - kapásból bevert egy szöglet után kifejelt labdát.

Gera ezzel a második legidősebb Eb-gólszerző lett Ivica Vastic után, aki 2008-ban talált be osztrák színekben. A kapuban viszont a valaha volt legidősebb Eb-szereplő szorgoskodott, Király Gábornak elsősorban a makacsul próbálkozó Ronaldo lövéseinél kellett résen lennie, igaz, ezek közül csak egy volt veszélyes: a 29. percben a bal alsóba tartó szabadrúgása megpattant.

Különösebben nem is kellett izgulni, a portugálok egyenlítése szinte a semmiből jött: Ronaldo szöktette Nanit, aki balról, erősen kilőtte a rövid alsót. Király bravúrral védhette volna. A szünetig már csak egy-egy átlövés jutott.

A szünetben Bese Barnabás váltotta Gerát, a kezdés pedig meseszerű lett: Dzsudzsák szabadrúgása megpattant a sorfalon, és a tehetetlen Rui Patrício hálójába vágódott. Egy percre rá pedig Lovrencsics lőtt az oldalhálóba balról, jó helyzetben.

Mire azonban beleéltük volna magunkat, hogy leiskolázzuk a portugálokat, Ronaldo az Eb legszebb góljával egyenlített, úgy sarkazott a hosszú alsóba egy jobbról érkező beadást, ahogy csak a legnagyobb klasszisok tudják.

Öt perccel később azonban hisztirohamot kapott a Real csillaga, miután Dzsudzsák újabb lövése pattant meg, és kötött ki a nehéz sorsú portugál kapus hálójában.

Ronaldo nehezen viselte az újabb kapott gólt:

Aztán persze a forgatókönyv mit sem változott, megint jött a portugól, Ronaldo ezúttal nagy erővel a léc alá fejelt.

Ebben az őrületben kicsit kimerültek a csapatok, a középpályák fellazultak, szerencsére, mert egy ereje teljében lévő portugál válogatott sok gondot okozhatott volna. Azért így is Portugália játszott fölényben, de sokszor csak átlövésig jutott el, kidolgozott helyzetig nem.

Az utolsó tíz percre viszont már nagyon elfáradt a magyar csapat, ekkor már tényleg felbillent a pálya, sorozták rendesen a magyar kaput, főleg Ronaldo, távolról.

Három perc ráadás következett, de mivel mindkét csapat játékosai tudták, hogy továbbjutók ezzel az eredménnyel, már nem igazán strapálták magukat. A Dzsudzsák, Juhász passzolgatás máris legendás.

Az igazi meglepetést a másik meccs hozta, ahol a ráadás perceiben Izland betalált, letaszítva ezzel Portugáliát a csoport második helyéről.