Társoldalunk:

Most már lőhetne egy gólt Lewandowski

2016.06.25. 09:17

Kiegyensúlyozott, szoros mérkőzést hozhat szombat délután a svájci és a lengyel válogatott összecsapása Saint-Etienne-ben, a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében. Nem várható gólzápor. 

A svájciak és a lengyelek is csoportmásodikként jutottak a 16 közé, utóbbiak ráadásul gólt sem kaptak a csoportkörben, igaz, a svájciak is csak egyet, tizenegyesből a románoktól. A két együttes eddig tízszer játszott egymással, ötször döntetlennel zárult a meccs, és a négy lengyel siker mellett csupán egyszer nyertek a svájciak.

Az Eb-n nyújtott eddigi teljesítmény alapján némileg a svájciak felé billen a mérleg nyelve, ők átlagosan 58 százalékban birtokolják a labdát, és 90 százalékos pontossággal passzolnak. Svájc 42 kapura lövéssel próbálkozott a három csoportmeccs során, ebből 13 találta el a kaput, a lengyeleknél 34-ből 7 ez az arány. Mindkét együttes két gólt szerzett az eddigi Eb-mérkőzésein, a svájciak tizenötször álltak lesen, míg a lengyelek csak hatszor, az elkövetett szabálytalanságok száma mindkét csapatnál több mint 30.

Svájc is remekül védekezikForrás: AFP/Franck Fife

A két válogatott húzóneve, a Stoke Cityben légióskodó Xherdan Shaqiri és egykori klubtársa, a Bayern Münchent erősítő Robert Lewandowski egyelőre nem csillogtatta meg egyéni tudását az Eb-n, egyikük sem szerzett még gólt. Vladimir Petkovic svájci szövetségi kapitány szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a mostani Eb-n Shaqirinek kevésbé jut meghatározó szerep a csapatban.

Nem egyénieskednek a sztárok sem

"Az egyénieskedő futballistáknak nehéz dolguk van ezen az Eb-n, de én elégedett vagyok azzal, hogy Xherdan most nem egyénileg tündököl, hanem csapatjátékosként veszi ki a részét a feladatokból" - nyilatkozta a szakember, s hozzátette: Shaqirinek pontosan úgy kell játszania, ahogyan azt eddig tette, mert ha a csapatnak jól megy a futball, abból minden játékos profitál.

Adam Nawalka, a lengyelek szövetségi kapitánya arra hívta fel a figyelmet Lewandowskival kapcsolatban, hogy a csatár nem szerzett ugyan gólt a válogatott elmúlt nyolc meccsén, de a támadóharmadban kemény munkát végez, és mindig kiválóan helyezkedik, hogy megjátszható legyen.

Még nincs gólja LewandowskinakForrás: AFP/Valery Hache

"Nagyon nagy hatása van arra, hogy miként futballozunk" - jelentette ki a szakvezető. "Az egyik legfontosabb játékosunk, aki egyben a csapat motorja is, hihetetlen energiát ad a többieknek." A Juventusszal sorozatban ötször olasz bajnok Stephan Lichtsteiner, a svájciak csapatkapitánya azt mondta, elemezték a lengyelek játékát, de ragaszkodni fognak a saját elképzelésükhöz, ami eddig bevált.

"Úgy készülünk a mérkőzésre, mint bármelyik másikra. Arra koncentrálunk, amit tudunk, és ha a tudásunknak megfelelően játszunk majd, akkor nagyon nehéz dolguk lesz a lengyeleknek" - jelentette ki a 32 éves jobbhátvéd. A franciaországi Eb első nyolcaddöntőjét - szombaton 15 órától, Saint-Étienne-ben - az angol Mark Clattenburg vezeti majd.