Két rossz sorozat is megszakadhat este

Király Gábor, foci, magyar fociválogatott
Hungary's goalkeeper Gabor Kiraly pictured during a training session of Hungary national soccer team in Toulouse, France, during the Euro 2016 UEFA European Championship in France, on Saturday 25 June 2016. The Euro2016 tournament is taking place from 10 June to 10 July. Tomorrow Belgium will play Hungary in the round of 16.
Vágólapra másolva!
Története során eddig 12 mérkőzésen lépett pályára egymás ellen a magyar és a belga labdarúgó-válogatott, nyolc belga siker és két döntetlen mellett a magyarok mindössze kétszer tudtak nyerni. Vasárnap két rossz sorozat is megszakadhat: Magyarország 1958 óta nem tudta legyőzni a riválist, és utoljára 1994-ben szerzett ellene gólt.
Vágólapra másolva!

Bár 1924. május 4-8-a között háromszor is megmérkőzött Belgiummal az MLSZ B csapata (0-1, 0-0, 0-1), az első hivatalos mérkőzést 1925. május 21-én vívták a felek. Az MTK stadionjában húszezren látták, ahogy a Dr. Máriássy Lajos szövetségi kapitány vezette csapat 3-1-re kikapott, egyetlen gólunkat a hajrában Jeny Rudolf szerezte.

Egy év múlva Brüsszelben sikerült visszavágni, az újonc Pipa István góllal ünnepelte karrierje első és egyetlen válogatott mérkőzését, a második gólt Rémay János szerezte.

Király Gáboron sok múlhat az Eb-nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Belga Photo/Dirk Waem

Ahogy az MLSZ.hu fogalmazott, az 1956. június 3-i összecsapás jelentősen befolyásolta Sebes Gusztáv sorsát. Brüsszelben az Ilku (Gellér) – Buzánszky, Szojka, Lantos – Bozsik, Berendy – Budai II, Kocsis, Tichy, Puskás, Fenyvesi csapat lépett pályára, de hiába vezettük az 59. percben még 3-1-re (Kocsis kettő és Puskás egy góljával), a hazaiak a kétgólos Richard Orlans vezérletével 5-4-re fordítottak. Miután hat nappal később Portugáliát sem sikerült megverni (2-2), a szövetség menesztette Sebest.

Két évvel később a Népstadionban Baróti Lajos a Török – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bundzsák, Kotász – Sándor, Göröcs, Tichy, Bodon (Csordás), Bencsics összeállítású együttessel 3-1-re nyert Belgium ellen. Az első félidőben Göröcs János vezető gólját az újonc Karel Mallants még kiegyenlítette, de a második játékrészben Tichy két gólt is lőtt.

Ez volt az utolsó győzelmünk, azóta mindössze kétszer sikerült döntetlent játszani, hatszor pedig kikaptunk.

1960-ban a belgák 2-1-re nyertek, 1972. június 17-én pedig az Európa-bajnoki bronzmérkőzésen 2-1-re kikaptunk. A csapat akkor a Géczi – Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász – Juhász, Albert, Kű – Kozma, Dunai II, Zámbó (Szűcs) összeállításban lépett pályára, gólunkat Kű Lajos szerezte büntetőből.

Tíz évvel később, a spanyolországi világbajnokságon jött a második, és azóta is utolsó tétmeccs. Amennyiben Mészöly Kálmán csapata nyert volna, továbbjut a csoportból. A Mészáros – Martos, Kerekes, Garaba, Varga – Müller (Sallai), Nyilasi, Pölöskei – Fazekas, Törőcsik (Kiss L.) összeállítású csapat a 28. percben Varga József góljával vezetést szerzett, de nem sikerült kihúzni: Czerniatynski 76. percben szerzett gólja 1-1-es eredményt és kiesést jelentett.

1984 júniusában nem kaptunk ki utoljára a belgáktól: Brüsszelben Jan Ceulemans duplázott, tőlünk Hajszán Gyula és Nyilasi Tibor volt eredményes (2-2).

1988-ban a Bálint László vezette válogatott kapott egy sima hármast Brüsszelben.

1991-ben Glázer Róbert sem járt sikerrel, ezúttal itthon buktunk 2-0-ra.

1994. június 8-án a belgák az amerikai vb-re készültek, előtte pedig a Heysel-stadionban 3-1-re legyőztek bennünket. Josip Weber, Marc Degryse és Luc Nilis találatára Jagodics Zoltán válaszolt, azóta az ő bombája az utolsó magyar gól, amely megzörgette a belgák hálóját.

Legutóbb 2009. november 14-én találkoztunk Belgiummal. A mostani Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottból Király Gábor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás, míg a belgáknál Jean-Francois Gillet, Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini, Jan Vertonghen és Eden Hazard is pályára lépett azon a meccsen. A házigazda 3-0-ra nyert, a gólokat Fellaini, Vermaelen, illetve Kevin Mirallas szerezte tizenegyesből.