Társoldalunk:

Véget ért az éjjel: harcolt, de kiesett a magyar válogatott

2016.06.26. 22:54

A magyar válogatott gyenge kezdés után hátrányba került, de a második félidőben jól játszva többször is közel járt az egyenlítéshez a Belgium elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőben. A hajrában a belgák megszórták az elfáradó magyar csapatot, és megérdemelten jutottak tovább, de a magyar csapatot így is csak dicséret illeti. 

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő
Belgium-Magyarország 4-0 (1-0)
Toulouse, Municipal Stadion, 28 921 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
Magyarország: Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland (Böde Dániel, 79.), Kádár Tamás - Gera Zoltán (Elek Ákos, a szünetben) - Lovrencsics Gergő, Pintér Ádám (Nikolics Nemanja, 75.), Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám
Belgium: Thibaut Courtois - Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen - Radja Nainggolan, Kevin De Bruyne, Axel Witsel - Dries Mertens (Yannick Carrasco, 70.), Romelu Lukaku (Michy Batshuayi, 76.), Eden Hazard (Marouane Fellaini, 81.)
gól: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), Hazard (80.), Carrasco (91.)
sárga lap: Vermaelen (67.), Batshuayi (89.), Fellaini (92.), illetve Kádár (34.), Lang (47.), Elek (61.), Szalai (92.)

Már a bemelegítésnél rossz híreket kapott a bizonyos szempontból elég peches magyar csapat: megsérült Kleinheisler László, akit a L’Equipe a csoportkör válogatottjába is betett. A Werder játékosa már a második alapember, aki kidőlt, Fiola Attila bokasérülése miatt csak az első meccsen játszhatott, A combsérülést szenvedett Kleinheisler helyét Pintér Ádám foglalta el.

Bernd Storck a két sérültet leszámítva a legerősebb kezdőjét tette fel, visszatértek a Portugália ellen pihenő sárga lapos játékosok: újra Kádár Tamás lett a balhátvéd, a pálya közepére pedig Nagy Ádám tért vissza.

A legerősebb csapattal kezdtünkFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar csapat a szokott szervezett játékával kezdett, sőt az első percekben többet birtokolta a labdát, és az első kaput eltaláló lövést is mi jegyeztük. Az első komoly helyzet viszont a belgáké volt: Romelo Lukaku birkózott a védőinkkel, a lecsorgó labdát öt méterről kapura lőtte, de Király Gábor jól fogta a szöget.

A belgák komoly nyomás alá helyezték a mieinket, több veszélyes lövés után a 10. percben a vezetést is megszerezték. Kevin de Bruyne ívelt be egy szabadrúgást balról, a magyar védők érthetetlen módon csak nézték, ahogy a két berobbanó belga, Lukaku és Toby Alderweireld közül utóbbi az ötösről zavartalanul bólint a tehetetlen Király kapujába.

Nem is mondhatjuk, hogy a gól sokkolta le a magyarokat, mert előtte is megvoltak a belga helyzetek, mindenesetre továbbra sem igazán voltunk meccsben, De Bruyne pár perccel később ziccerből lőhetett, de nem találta el jól a labdát. A magyarok legnagyobb helyzetéhez az első 20 percben az kellett, hogy Thibaut Courtois elcsúszva lyukat rúgjon egy hazaadásnál, de csak szöglet lett a dologból.

Pintér nem tudta hozni, amit Kleinheisler

A 24. percben egy szép támadást lezáró Dzsudzsák Balázs-lövés jelezte, hogy a pályán vagyunk mi is, de Kleinheisler nagyon hiányzott elölről. Bernd Storck nem változtatott a formáción a kiesésével, a Werder középpályásának helyén játszott Pintér a 4-1-4-1-ben felálló csapatban, de neki egészen mások az erényei, mint Kleinheislernek.

Pintér Ádám küzd Radja NainggolannalForrás: AFP/Pascal Pavani

Feltűnő volt, hogy a magyar csapat olyan hibákat követett el, amiket az Eb-n eddig nem nagyon láttunk a mieinktől. A belgák szinte minden támadást lövéssel fejeztek be, és bár az első félidő második felére vezetett néhány formás támadást a magyar csapat is, nem nézett ki jól a mérkőzés.

A 35. percben Király óriási bravúrjára volt szükség, hogy elkerüljük a második gólt: De Bruyne 18 méterről lőhetett szabadrúgást, a bal felsőbe igyekvő labdát úgy tolta a felső lécre a magyar kapus, hogy kicsit bele is sérült.

Az első félidő végén megélénkültek a magyar támadások, előbb Lovrencsics Gergő, majd Dzsudzsák tévesztette el kevéssel a kaput jó helyzetből, ha már Storck a belga gól után visszarendezte a két szélsőt a tükörszélső pozíciójába. Mielőtt azonban nagyon belemelegedhettünk volna, a belgák egy percen belül háromszor is ziccerből próbálkozhattak, de Király mindannyiszor a helyén volt.

Király tartott meccsben minket az első félidőbenFotó: Polyák Attila - Origo

Az első félidőben Belgium 16-szor vette célba a magyar kaput, ennél többször egy csapat sem próbálkozott eddig az Eb-n 45 perc alatt. Ráadásul valami történhetett a magyar csapat egyik legjobbjával Gera Zoltánnal is, mert a szünetben Bernd Storck lecserélte, és Elek Ákos érkezett a középpályára.

Meccsben a magyar csapat

A második félidő elején alig néhány másodperc kellett ahhoz, hogy Királynak újra bravúrt kelljen bemutatnia, ezúttal Eden Hazard jó lövését piszkálta ki a rövid felsőből, de aztán a mi perceink következtek. A 49. percben mi is helyzettel válaszoltunk, Elek és Szalai Ádám játszott össze jól, utóbbi kicsit kisodródva fölé bombázott. 

Dzsudzsák szórta a jó beadásokatFotó: Polyák Attila - Origo

Elek beállítása jót tett a csapatnak, sokkal hatékonyabban lépett be a passzjátékba, mint Pintér, és így többször is sikerült megtartanunk a labdát a belga kapu előtt, pedig se Gera, se Kleinheisler nem volt a pályán. Dzsudzsák remek beadásából Szalai már kimondottan közel járt, fejese alig kerülte el a bal felső sarkot. 

Miután a magyar csapat játéka stabilizálódott, a belgák is kevésbé voltak aktívak, és egyre komolyabba helyzeteink voltak. Pintér megpattanó lövése után már Courtois-tól is bravúr kellett, a 67. percben pedig Juhász lőhetett a bal szélről egy szöglet után. Nem mondhattuk, hogy érett a magyar egyenlítés, de már nem is lett volna akkora meglepetés, mint az első félidőben. 

De nem lőttünk, hanem kaptunk

A 74. percben már kockáztatnia kellett Storcknak, Pintér helyére érkezett is Nikolics Nemanja, de érezhető volt, hogy nagyon elfáradt a magyar csapat. A belgákban viszont még volt egy váltás, és a Lukaku helyére beszálló Michy Batshuyani egy szélvészgyors támadás végén mindent eldöntött: Hazard ment el a bal oldalon, középre tette a labdát, ahol robinsoni magányában érkezett a marseille-i csatár, és a kapu bal oldalába helyezett. 

Storck tudta, hogy már nincs mire várni, azonnal átállt háromvédős rendszerre Böde Dániel becserélésével, de mielőtt bármi történhetett volna, megkaptuk a harmadikat is. A meccs legjobbja, Eden Hazard szlalomozott át a holtfáradt védők között, és precízen kilőtte Király kapujának bal alsó sarkát.

Ha a győzelmet nem is, a szépítőgólt mindenképpen megérdemelte volna a magyar csapat. Ehhez Szalai járt a legközelebb, Nagy Ádám passzával fordulhatott kapura egy szöglet után, de centikkel fölé lőtt. Mentünk a szépítésért, Elek kétszer is próbálkozhatott, majd Lovrencsics került helyzetbe, de egy kontrából mégis mi kaptuk meg a negyediket. 

A csereként beállt Yannick Carrasco kapott remek passzt Radja Nainggolantól a fellazult védelemből kilépve, Lang nem érte utol, Király pedig kiszolgáltatott helyzetben volt, az Atlético csatára pedig elpasszolta a kapus alatt a belgák negyedik gólját. 

A magyar válogatott az első félidőben rossz szerkezetben, kicsit megilletődötten játszott, de a második játékrészben nagyon feljött, megmutatta, nem véletlenül jutott el a nyolcaddöntőig. Belgium nyilván sokkal jobb csapat, megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé, de a négygólos vereség egyértelműen túlzó. 

A mérkőzés statisztikái