A németek simán léptek túl Szlovákián

Németország-Szlovákia euro 2016 foci eb GÓL 2-0
LILLE, FRANCE - JUNE 26: Mario Gomez (2nd L) of Germany scores his team's second goal during the UEFA EURO 2016 round of 16 match between Germany and Slovakia at Stade Pierre-Mauroy on June 26, 2016 in Lille, France. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Németország simán lépett túl Szlovákián a futball-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, Joachim Löw csapata esélyt sem adott Szlovákiának a lille-i mérkőzésen. Mario Gomez behozta a német örökranglistán a szintén ötgólos Miro Klosét. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:
Németország-Szlovákia 3-0 (2-0) - Élő közvetítésünk
gól: Boateng 8., Gomez 43., Draxler 63.

Joachim Löw, aki az Eb-n először tett be centert a csapatába Mario Gomez személyében, vélhetően elégedetlen lehetett a helyzetkihasználással, ami nem is csoda: a németek rengeteg helyzetet alakítottak ki az Eb-n, de nagy részét ki is hagyták. Igaz, ők voltak a meccs előtt az egyetlenek a mezőnyben, akik még nem kaptak gólt.

Bár Szlovákia az Eb előtti utolsó felkészülési meccsen meglepetésre Németországban győzte le Joachim Löw csapatát, egy Európa-bajnoki nyolcaddöntő azért más tészta, és a németeknek tíz perc sem kellett, hogy ezt bebizonyítsák a szlovákoknak.

Thomas Müller még mindig gól nélkül az Eb-n Forrás: AFP/Joe Klamar

A kemény letámadással kezdő németek egy balról beívelt szöglet után szerezték meg a vezetést a 8. percben. Toni Kroos szögletét Martin Skrtel kifejelte, de érkezett Jerome Boateng, és

futtából, 20 méterről irgalmatlanul beverte a jobb alsó sarokba.

Hasonló gól volt, mint amit Luka Modric lőtt a törököknek.

Öt perccel később már az életükkel játszottak a szlovákok: Skrtel lökte ki a labda alól ártatlan helyzetben Mario Gomezt, és a játékvezető nem tehetett mást, megadta a büntetőt. Mesut Özil állt oda, de Kozácik eltalálta az irányt, és kivédte a kapu bal oldalába igyekvő 11-est. Az Arsenal támadója lett az első német, aki büntetőt hibázott Európa-bajnokságon a rendes játékidőben.

Özil nem sokkal később újra ziccerbe került, de 14 méterről leadott kapáslövése – talán mert kicsit csizmaszárral találta el – tíz centivel elkerülte a jobb alsót. A megúszott 11-es után a szlovákok is vezettek egy ígéretes támadást (már csak egy jó passz hiányzott volna a 16-oson belül a ziccerhez), de a németek sem aludtak el. Továbbra is Németország birtokolta jóval többet a labdát, és veszélyesebben is játszott ellenfelénél, Szlovákia erejét szinte teljesen lefoglalta a kétségbeesett védekezés.

1-1 helyett gyorsan 2-0

Mielőtt azonban komoly fölényüket látva teljesen elkényelmesedtek a németek, a szlovákok is kidolgoztak egy nagy helyzetet: Pekarik jobboldali beadására remekül érkezett Juraj Kucka, aki megnyerte a fejpárbajt is az ötösön, de a jobb felsőbe tartó labdát Manuel Neuer nagy bravúrral szögletre simította.

Mario Gomez a legeredményesebb német az Eb-ken Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

A szlovák ziccerre góllal válaszoltak a németek a 43. percben: Julian Draxler egy remek csellel etette meg Kuckát a vonal mellett, bevezette a labdát a 16-oson belülre, pontosan centerezett, Gomeznek pedig már nem volt nehéz dolga, három méterről a kapuba vágta Németország második gólját.

Ez volt Gomez 5. Eb-gólja, ezzel behozta Miroslav Klosét,

holtversenyben vezetik a német örökranglistát.

A második félidő elején próbálkoztak a szlovákok is, többször is ígéretes lövőhelyzetből próbálkozhattak, de komoly veszélyt sem Marek Hamsík, sem Kucka lövései nem hoztak.

Szlovákia átvette a játék irányítását,

de a németek letámadása miatt a támadóharmadig is csak ritkán jutottak elő. Ezzel szemben Draxler remekelt, nem bírtak a védők a Wolfsburg szélsőjével, aki nagyon élt a bal szélen.

Ezt nagyon megérdemelte Draxler

A 63. percben fel is tette a teljesítményére a koronát: egy jobboldali szöglet után Mats Hummels fejelte fel a labdát a levegőbe, az ötös sarkán bántóan egyedül ácsorgó Draxler pedig szépen megvárta, míg a labda jó magasságba ér, és szép mozdulattal a jobb felső sarokba lőtt.

A szlovákok cseréltek, beállt a Fradiban játszó Stanislav Sesták, hátha sikerül legalább szépíteni, de a meccs iránti érdeklődésüket szinte teljesen elveszítő németek ellen sem sikerült ziccert kialakítaniuk. A hajrára már mindkét csapat elfogadta a végkimenetelt, bár a német cserék, Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger még mentek előre, hátha sikerül gólt szerezniük.

Már a 90. percen túl Kroos lőhette volna be a negyediket, de Kozácik remek vetődéssel kiszedte a Real Madrid középpályásának közeli kísérletét.

A nagyon simán nyolcba jutó Németország ezúttal is megúszta kapott gól nélkül,

ráadásul most a támadójátékára, illetve a helyzetkihasználására sem lehetett panasz. A németek az olasz-spanyol párharc győztesével játszanak az elődöntőbe jutásért.

A mérkőzés statisztikái között itt böngészhet: