Társoldalunk:

Gera lenyomta a belgák világklasszisát is

2016.06.26. 17:36

Gera Zoltánt nem védekező középpályásként ismertük meg, a Fradi középpályása mégis annyira meggyőző ezen a poszton is, hogy 37 évesen is állja a versenyt a világ egyik legjobbjával. 

A Whoscored futballstatisztikai oldal a meccs felvezetéseként Gerát és a belgák belső középpályást, Axel Witselt hasonlította össze. A Zenit középpályását sokan a világ legszűkebb elitjébe sorolják (nem is alaptalanul), Gera azonban simán állja vele a versenyt.

Ez nem csak azért nagy szó, mert a magyar játékos csatárként, majd szélsőként szerzett nemzetközi tapasztalatokat, most pedig védekező középpályásként a magyar csapat legjobbja az Eb-n, hanem azért is, mert Gera tíz évvel idősebb a Zenit középpályásánál.

Gera Zoltán és Axel Witsel párharcát is nyeri a mi fiúnkForrás: Origo

A két kulcsjátékos számai elég hasonlóak, egy-egy gólt szereztek, ugyanannyiszor próbálkoznak cselezéssel, és takkra ugyanannyi megelőző szerelést mutatnak be. A meccsenként átlagosan kiosztott passzaik között sincs nagy különbség (Gera 47-tel, Witsel 52-vel áll). Passzpontosságban jobb a belga, Gera viszont több kulcspasszt ad, és ami ezen a poszton még fontosabb, jóval többet szerel (3,7 vs. 1,7).

Gera a portugálok ellen is remek voltForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

Witsel egy félidőnyivel többet játszott (végigjátszotta csapata mindhárom meccsét), Gera viszont a portugálok ellen pihent egy félidőt. A legfontosabb azonban, hogy a veretlen magyarok legjobbja az összesített statisztikák alapján is jobb Witselnél.