Társoldalunk:

A románok reagáltak a Storck-pletykára

2016.06.27. 21:10

Lemondott posztjáról Anghel Iordanescu, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, döntését a román szövetség tudomásul is vette. Razvan Burleanu elnök azt ígérte, az Európa-bajnokság végéig megnevezik az utódot, a kiszemeltek között akad egy olyan edző is, aki még a nyolcaddöntőben is érdekelt volt. De a sportvezető külön kiemelte, hogy nem Bernd Storckról van szó.

A románok a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon egy döntetlennel és két vereséggel az A csoport negyedik helyén végeztek, így nem jutottak a 16 közé. Razvan Burleanu, a román szövetség (FRF) elnöke hétfőn elmondta, hogy elfogadták Iordanescu döntését, és közös megegyezéssel bontanak vele szerződést. A 66 éves edző tavalyelőtt vette át ismét a válogatottat, amelynek harmadik alkalommal volt a szövetségi kapitánya.

Iordanescu 2006 és 2014 között nem dolgozott a labdarúgásban, mert a kétkamarás parlament felső háza, a szenátus tagja lett. A román válogatott az első kapitányi időszakában (1993-1998) érte el története legjobb eredményeit, ugyanis 1994-ben negyeddöntős, 1998-ban nyolcaddöntős volt a világbajnokságon, és az 1996-os Európa-bajnokságra is kijutott. Miután az 1994-es tornán 3-2-re legyőzték Argentínát, Iordanescut a hadsereg ezredesévé léptették elő.

Halálos fenyegetés

A románok gyenge szereplése miatt a tapasztalt szakvezető múlt hétfőn halálos fenyegetést is kapott. Bukarestben bekísértek a rendőrségre egy férfit, aki a segélyhívó számra telefonálva azt közölte, hogy ki fogja végezni őt.

Anghel IordanescuForrás: AFP/Miguel Medina

Burleanu elmondta, hogy az új szövetségi kapitányt hamarosan bemutatják, és elárulta, hogy a Steaua Bucuresti és Szaúd-Arábia válogatottjának korábbi edzője, Cosmin Olaroiu visszautasította a felkérésüket. 

"Olyan trénert szeretnénk, aki több mint tíz éves, magas szinten szerzett tapasztalattal rendelkezik. Olyat, aki már nyert trófeákat, és képes kijuttatni a nemzeti csapatunkat a 2018-as oroszországi világbajnokságra" - mondta Burleanu.

Jöhet az első külföldi kapitány

A Libertatea.ro beszámolója szerint az elnök azt mondta, esélyes lehet a posztra Bölöni László is, de akarnak más kiszemeltek.

Ha Storck neve nem merült fel, miért cáfolják?Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

„Sajnos nem tudunk versenyezni a Bundesliga és a La Liga fizetéseivel, de azon dolgozunk, hogy jobb anyagi feltételeket biztosítsunk, mint Piturca és Iordanescu idejében. Remélem, tudunk 500-600 ezer eurós évi fizetéssel számolni. Van egy kiszemeltünk, aki a nyolcaddöntőben is érdekelt volt az Eb-n, de nem a magyarok kapitányáról, Bernd Storckról van szó” – mondta.

A portál szerint Adam Nawalka (Lengyelország), Jan Kozák (Szlovákia), Chris Coleman (Wales), Michael O'Neill (Észak-Írország) és Ante Cacic (Horvátország) jöhet szóba, ami azért érdekes, mert Romániának eddig sohasem volt külföldi szövetségi kapitánya.