Egy rakás szerencsétlenség

harry kane anglia foci eb
Nizza, 2016. június 27. Az angol Harry Kane a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Anglia – Izland mérkőzésen Nizzában 2016. június 27-én. (MTI/EPA/Peter Powell)
Vágólapra másolva!
Dimitri Payet a hátára kapta a franciákat, Graziano Pellé a Southamptonból lesz Eb-menő, Nagy Ádámra és Kádárra felfigyelt fél Európa. De vannak közben, akik borzalmasan lebőgtek az Eb-n – lássuk a leggyengébb tizenegyet!
Vágólapra másolva!

A foci-Eb lúzerválogatottjának összeállításakor egyértelmű, hogy Anglia és Spanyolország kell, hogy adja a csapat gerincét. A címvédő spanyolok kétszer is kikaptak, a horvátok elleni vereséggel bukták a csoportelsőséget, majd a nyolcaddöntőben az ősi rivális olaszok bántóan simán gyalulták le őket.

A spanyolokat már a bíró is megszánta Forrás: AFP/Francisco Leong

Anglia pedig? Egy Izland elleni vereség még a magyaroknak is apokalipszis, mit mondjanak akkor a futball őshazájában, ahol minden adott egy kiváló válogatott felépítéséhez, és a hozzávalók közül a végtelen mennyiségű pénz csak az utolsó a sorban.

Persze beférnek azért más csapatokból is az alulteljesítők,

de a kapuban Joe Hart áll, akiről az angol drukkerek azt mondták, bármelyik Bundesliga 2-es csapatnak jobb kapusa van. Ezért:

A védelemben alapember az osztrák Fuchs, aki két hete még egy csapatkapitány volt szép reményekkel, mára pedig már visszavonult a válogatottságtól.

A spanyolok ugyan kollektívan, a csapatjátékukkal égtek, Sergio Ramost mégis érdemes kiemelni: kihagyott egy tizenegyest a horvátok ellen, emiatt bukták a csoportelsőséget, és futottak bele az olaszokba.

Az északírek szépen tartották magukat Wales ellen a nyolcaddöntőben, mígnem McAuley öngólt lőtt, aztán még doppingvizsgálatra is elvitték, nyilván nem sok kedve volt a procedúrához.

A középpályán ismét egy osztrák, Alaba, aki 30 másodperc után hatalmas kapufát lőtt a magyarok ellen, aztán alig mutatott valamit az egész tornán. Kulcsjátékos lehetett volna, de nem tudott segíteni az indiszponált csapaton.

Alaba–Kleinheisler 0-2 Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Hasonló szerep jutott az ukrán Konopljankának is, aki egész évben remekelt az Európa Ligában triplázó Sevillában, az Eb-ről viszont pont és rúgott gól nélkül kizúgott a válogatottal.

Aztán ott van Fábregas, azzal a különbséggel, hogy ő még a Chelsea-ben sem fárasztotta le magát az Eb előtt. Egyszerűen egész évben nem csinált semmit, még annyit se, hogy időnként megeresszen egy-egy bödei mélységű aranyköpést.

Fabregas a háttérben. Túlságosan is Forrás: AFP/Remy Gabalda

Angolnak itt is lennie kell, szinte bárkit írhatnánk, de a legjobban talán Raheem Sterling érdemli meg. Keveset és rosszul passzolt, alig vállalkozott cselekre, rossz volt nézni.

A csatársorban Ibrahimovicnak bérelt helye van. Nem vártuk, hogy a döntőbe röpíti Svédországot, de legalább egy gólt lőhetett volna.

Arra, amit Kane művelt, nem is nagyon vannak szavak. Videó viszont igen:

És végül álljon itt a jó Kokorin neve is. Az oroszok ismét egy szörnyű gyenge világversenyt zártak, a Zenit csatára személyesen is: annak ellenére nem lőtt gólt, hogy egy modell szexmaratonit ígért neki, ha sikerül. Se gól, se továbbjutás, se aktus.

Az Eb egyik legszomorúbb története ez.

Kicsit gondolkoztunk, hogy Del Bosque vagy Hodgson legyen a kapitány. A Vicente Del Bosquénak a korábbi Eb- és vb-győzelméért kötelezően járó tisztelet miatt azt mondjuk, hogy az ideális megoldás Roy Hodgson, akinél aztán se kép, se hang.