Társoldalunk:

Wales példájára önállósodna a dél-tiroli foci

2016.06.30. 17:27

Az olasz tartományban nem csak az elszakadásról szavaznának, de már Feröerrel és Gibraltárral is felvették a kapcsolatot, a majdani UEFA- és FIFA-tagság ügyében.

Dél-Tirol képviselői az Eb-lázban annyira elragadtatták magukat, hogy már meg is szavaztak egy indítvány félét az olasz tartomány - legalábbis részleges - elszakadásáról - írja a Gazzetta dello Sport.

A német és olasz vegyes lakosságú, két nyelvű tartomány (Alto Adige, illetve Südtirol) képviselőtestülete 22-7 arányban voksolt az önállósági törekvéseket kimondó indítvány megszavazása mellett.

Eb-re mennének

A képviselők szemei előtt Wales példája lebeg, amelyik az Egyesült Királyság teljes jogú tagjaként is komoly önnállóságot élvez, saját parlamenttel. És ott lehet a foci-Eb-ken és foci-vb-ken, ami plusz ösztönzőerő a dél-tiroliaknak, hiszen milyen jól hangzana az, hogy "Olaszország-Dél-Tirol Eb-csoportmeccs".

Merre tovább Südtirol? Illetve Alto Adige.Forrás: robertharding/Carlo Morucchio/Carlo Morucchio

A tervet annyira komolyan gondolják, hogy már fel is vették a kapcsolatot olyan részleges függetlenséggel bíró miniállamokkal, mint Gibraltár (Nagy-Britannia része), vagy a Feröer-szigetek (Dániához tartozik), amelyeket elismer az UEFA és a FIFA is, így jól tudják, hogy Dél-Tirolnak milyen lépéseket kell megtennie, hogy elérje nemes célját.

A tartománynak egyébként - amellett, hogy inkább a téli sportokban jeleskedik, ők adják a kétszeres olimpiai bajnok szánkóst, Armin Zöggelert, a világbajnok műkorcsolyázó Carolina Kostnert, és az Everestet oxigénpalack nélkül először megmászó Reinhold Messnert is - igenis van futballja is: a bolzanói (Bozen) FC Südtirol stabil tagja az olasz harmadosztály (Lega Pro A) mezőnyének.