Trükkös 11-esnek indult, óriási égés lett belőle

Bordeaux, 2016. július 2. A német Jerome Boateng (j) és az olasz Graziano Pellé a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Németország – Olaszország mérkőzésen a bordeaux-i Új Stadionban 2016. július 2-án. (MTI/EPA/Fehim Demir)
Vágólapra másolva!
Németország hihetetlen büntetőpárbajban jutott be a legjobb négy közé a foci-Eb-n, az olaszok elleni negyeddöntőben heten is elhibázták a 11-esüket. Az egyikük volt a panenkás büntetők specialistája, Graziano Pellé, aki saját magát csapta be azzal, hogy Manuel Neuernek mutogatni kezdett a lövése előtt.
Vágólapra másolva!

"Figyelj, Manuel, alá fogok nyesni most is a labdának!" - mintha csak ezt üzente volna a kézmozdulatával Pellé közvetlenül a 11-ese előtt Neuernek, aki nyilvánvalóan jól tudta, hogy az olasz támadó szereti panenkás módszerrel lőni a büntetőket.

Priya Ramesh holland újságíró már a büntetők előtt emlékeztetett a Twitteren, hogy Pellé korábban háromszor is a legendás alányesős módszerrel szerzett gólt.

Pellé korábbi panenkái 45 másodpercben:

Először a 2005-ös, U20-as vébén, majd két évvel később, az U21-es Eb-n is, ahol ráadásul fogadást kötött Giorgio Chiellinivel és Riccardo Montolivóval, hogy ha büntetőkre kerül sor, akkor ő bizony panenkás mozdulattal fogja gólra váltani a 11-esét.

Mi is az a panenkázás?

Antonin Panenka, a csehek 59-szeres válogatott középpályása kétévnyi gyakorlás után úgy döntött, ha büntetőhöz jut az 1976-os Eb-n, akkor elhiteti a kapussal, hogy hagyományos büntetőt fog rúgni, majd az utolsó pillanatban alápörget a labdának, és úgy emel a hálóba. A németek elleni döntőben aztán sikerült is megvalósítania a tervét, ráadásul a büntetője sorsdöntő volt, a büntetőrúgások végén Csehszlovákia Panenka góljával lett Európa-bajnok.

Pellének bejött a trükk, amelyet 2012-ben aztán a Feyenoord mezében is alkalmazott egyszer (lásd a fenti videó első gólját).

A szombati negyeddöntőben viszont igencsak pórul járt.

Talán jobban tette volna, ha nem csak mutogatja Neuernek, hogy panenkázásra készül, hanem tényleg úgy lövi el a labdát, a gurítása ugyanis pocsék lett, a labda a kapu mellé gurult. Pedig ha belövi, Olaszország most - vélhetően - a döntőbe jutásra készülhetne.

Egyébként pedig ne feledjük a mester, Panenka szavait, az Európa-bajnok cseh legenda az Origónak 2010-ben a trükkös 11-es titkáról azt mondta:

Most is kiderült, hogy ha valaki nem jól, nem a megfelelő tisztelettel használja a panenkázást, akkor óriási égés lehet belőle. Rengeteg példa volt már rá a futballban, íme, hirtelen három belőlük.

Pellé magyar barátnője, Varga Viktória a meccs előtt még nagyon bízott kedvesében:

Sempre al tuo fianco #Euro2016 #GERITA #Bordeaux #Azzurri #forzaazzurri

VIKTORIA VARGA (@vikyvarga) által közzétett videó,