Brazília tárt karokkal várja a világot, ígéri az elnök

2016.07.04. 21:10

Az ország ügyvezető elnöke optimista hangvételű levélben biztosít mindenkit, hogy minden rendben lesz az augusztusi olimpián, illetve az azt követő paralimpián is. Elkészültek a létesítmények, dübörög a rendvédelem, és nem lesz zika-járvány.

Brazília teljes mértékben felkészült arra, hogy otthont adjon a dél-amerikai kontinensen először megrendezésre kerülő olimpiai és paralimpiai játékoknak, írta az MTI-hez is eljuttatott levelében Michel Temer megbízott köztársasági elnök.

Elkészült

"Felavattuk a Rio de Janeiro egyik legszebb részén elhelyezkedő Olimpiai Falut, ami a résztvevő 17 ezer sportoló többségének nyújt szállást. Valamennyi sportlétesítmény, köztük az Olimpiai Park a Barra da Tijuca negyedben, szintén átadásra került.

Michel TemerForrás: AFP/Evaristo Sa

Az ország megbízható biztonsági tervet készített a játékok idejére, melyben a rendvédelmi szervek 85 ezer tagja vesz részt, hogy a sportünnepet a legnagyobb biztonságban és békében bonyolíthassuk le. A biztonsági erők együttműködnek a sportolók, a szakbizottságok, az államfők és más hivatalos személyek, a turisták, a helyi lakosok és a sajtó munkatársai védelmének érdekében" - írta Temer.

Rutin és évek

A politikus kiemelte, hogy nem ez az első alkalom, amikor a brazilok megmutatják szervezőkészségüket és vendégszeretetüket, miután az elmúlt években otthont adtak már labdarúgó-világbajnokságnak, Konföderációs Kupának, Pánamerikai Játékoknak, Katonai Világjátékoknak és még Ifjúsági Világtalálkozónak is.

A sportolóknak otthont adó olimpiai falu Rio de JaneiróbanForrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

"Minden rendezvény teljes sikerrel zárult, a szervezés során a feladatokat hozzáértéssel, felelősséggel és a brazil nép veleszületett életszeretetével hajtottuk végre. Ezt a sikert most megismételjük" - ígéri az ügyvezető köztársasági elnök, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy az olimpiai létesítményeket érintő befektetések 60 százaléka, mintegy 7,07 milliárd reál, a magán szektorból származik. Szerinte a létesítmények és az erre szánt források a jövőben az egész ország hasznára válnak.

Csak ijesztgetnek

Michel Temer kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben az egész világon elterjedt az a feltevés, mely szerint a versenyek alatt trópusi járványok törhetnek ki. Pedig nem.

"Garantáljuk, ahogy azt az Egészségügyi Világszervezet már megtette, hogy a zikavírus előfordulásának kockázata a játékok alatt gyakorlatilag nulla - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Felveszik a harcot a vírussalForrás: AFP/Christophe Simon

 

"A zikavírusos esetek drasztikusan csökkentek az elmúlt hetekben Brazíliában és Rio de Janeiro városában is. A 2014-es labdarúgó-vb során, amikor 1,4 millió külföldi állampolgár látogatott Brazíliába, bár prognosztizálták a járványt, de egy esetet sem regisztráltak. Az egészségügyi szektor megfelelő környezetet biztosít a turistáknak a játékok ideje alatt."

Az ügyvezető elnök kijelentette: országa felkészült a látogatók fogadására.

"Brazília tárt karokkal várja önöket!" - zárta sorait.