Társoldalunk:

Úgysem sikerül összeugrasztani Ronaldót és Bale-t

2016.07.06. 13:09

Hiába próbálta a média ráhúzni Cristiano Ronaldóra és Gareth Bale-re, hogy nem férnek meg egy csapatban, az első perctől kezdve szinte tökéletesen igazodtak egymáshoz. Pontosabban Bale Ronaldóhoz. Konfliktus nem várható köztük a szerda esti Portugália–Wales Eb-elődöntőn sem, bár Ronaldo egójának aligha tenne jót, ha pont az a csapattársa ütné el a döntőtől, akiért még nála is többet fizetett a Real Madrid. De milyen most a kapcsolatuk?

Lassan három éve lesz, hogy 2013 őszén Gareth Bale aláírt a Real Madridhoz – a mai napig nem tudni, hogy pontosan mekkora összegért vették meg őt a Tottenhamtől. Százmillió euró volt a nagyságrend, ezzel a walesi a világ legdrágább játékosa lett. Abba a csapatba igazolt, amelyben Cristiano Ronaldo is játszott, megdöntve pont a portugál klasszis átigazolási csúcsát. Nagy kérdés volt, hogy megfér-e majd a két dudás egy csárdában.

Egy autó parkolójában találkozott egymással először csapattársként a két sztár:

Ugyanakkor érkeztek meg az edzésre, valószínűleg nem véletlenül. A cardiffi újonc egy Louis Vuitton táskával a hóna alatt, egy 10 ezer fontos (kb. 3,7 millió forint) karórával a kezén, egy 500 fontos (kb. 186 ezer forint) napszemüvegben és egy fénylő Dolce & Gabbana övvel a derekán nyújtott kezet új csapata első számú sztárjának. A megtervezett fogadtatás láthatóan szívélyes volt, de nem is erre a pillanatra volt betervezve, hogy egymásnak esik a király és a trónkövetelő.

Ancelottin sok múlott

A spanyol média próbált fogást találni a rivalizáláson, de nemigen járt sikerrel, mégpedig két okból. Egyrészt a Real Madrid akkori edzője, Carlo Ancelotti tökéletesen kezelte a két játékost: megtalálta a helyüket a pályán, megfelelően osztotta le a szerepeket úgy, hogy ne sérüljön Ronaldo királysága sem, de Bale erényei is kijöjjenek.

Az első meccsek egyikén, 2013 szeptemberébenForrás: AFP/Ozan Kose


Másrészt Bale habitusa is segített abban, hogy a két dudás ne is tűnjön két dudásnak. Beállt a sorba, nem próbálta átvenni Ronaldo szerepét, nem akarta feltétlenül ő eldönteni a meccseket, elrugdosni a szabadrúgásokat. Pedig utóbbira joggal pályázhatott volna, hiszen a portugál aranylabdás hiába fantasztikus játékos, a szabadrúgásai jó ideje alig jelentenek veszélyt.

Azért volt, hogy Ronaldo egyszer-egyszer átengedte Bale-nek a szabadrúgást, ilyenkor a walesi nagyobb százalékkal rugdosta be őket. Ennek ellenére ő (és a csapat) feláldozta ezeket a szabadrúgásokat Ronaldo nárcizmusának oltárán.

Ritka pillanat, Ronaldo átengedi Bale-nek:


Nyilván voltak olyan helyzetek, amikor Ronaldo és Bale összeszólalkozott egymással, illetve talán úgy pontosabb, hogy a portugál leteremtette a walesit. Például akkor, amikor bizonyos helyzetben nem passzolt neki vagy valamelyik csapattársának:


Ez nem mintha annyira meglepő lenne, hiszen Ronaldo állandóan győzni akar, az edzéseken is ugyanúgy hajt, mint a meccseken. Volt olyan, hogy egy percen belül kétszer is odalépett cicázás közben Bale-nek, és jellemző a viszonyokra, hogy Bale meg sem szólalt egyik esetben sem. Fordított esetben mindenesetre nem biztos, hogy Ronaldo hagyta volna szó nélkül.


„Amikor Madridba kerültem, sokat segített nekem, hiszen tökéletesen beszél angolul” – kezdte Bale, amikor kettőjük kapcsolatáról faggatta a Times. „Már a Premier League-ből ismertük egymást, és bár soha nem lógtunk együtt, de nem is volt egymással semmi problémánk. Igen, ő rendkívül szenvedélyes játékos a pályán, ezt mindenki tudja róla, őt így kell elfogadni. Mindig győzni akar, ezért vitatkozik a csapattársaival, nem azért, mert baja van velük. De egy vezéregyéniségnek ilyennek kell lennie. Ma sem járunk el együtt szórakozni vagy üzengetünk egymásnak telefonon, de a pályán jól megértjük egymást, sok gólt szerzünk, kiváló a munkakapcsolatunk.”

Minden rendben, pajti?Forrás: AFP/Gerard Julien


Bale jól összefoglalta kettejük viszonyát, még akkor is, ha az elmúlt szezonban bebizonyosodott, hogy amikor Ronaldo nem játszott, akkor Bale jóval magasabb gólátlaggal zárta a meccseket. Ronaldo pedig kijelentette, Bale mellett ő is jobban teljesít.

Egész jóban vannak:

Az más kérdés, hogy Cristiano Ronaldo eddig nem igazán tudta úgy a vállára venni a portugál válogatottat, ahogy teszi azt Gareth Bale a papíron gyengébb játékerőt képviselő walesivel. „Az Aranylabda? Sohasem foglalkoztatott. Semmi más nem fontos, csak a csapat sikere, akár a klubomban, akár a válogatottban” – mondta nemrég Bale, önkéntelenül is rámutatva a kettejük közti különbségre.

A walesi az Eb-n eddig három gólt szerzett (ebből kettőt szabadrúgásból), Ronaldo ezzel szemben csak a magyarok elleni meccsen villogott. Egymás ellen eddig ötször játszottak még Angliában, Ronado négyszer nyert, egyszer döntetlen született. Bármi történjen is a szerdai elődöntőn, nem valószínű, hogy hatása lesz a Real Madridban kialakult tökéletes munkakapcsolatra.