Miért Ronaldo a futball tökéletes katonája?

Cristiano Ronaldo
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo még úgy is Eb-döntőbe vezette Portugáliát, hogy nincs igazán csúcsformában. Egy lépés választja el attól, hogy ami 2004-ben nem sikerült neki otthon a görögök ellen, azt megcsinálja a házigazda franciákkal szemben. Négy pontban összefoglalható, miért ő a kor tökéletes gólszerző futballistája: fizikum, mentalitás, utánozhatatlan lövések és tökéletes ütemérzék.
Vágólapra másolva!

Lehet nem szeretni Cristiano Ronaldót, lehet rajta csúfolódni, de egyvalamit még a legelszántabb gyűlölői sem vonhatnak kétségbe: a portugál válogatott kapitánya embertelenül sokat dolgozik azért, hogy szakmájában a világ legjobbja legyen. Amit vagy elismernek az év végén egy Aranylabdával, vagy nem. Függetlenül Lionel Messi zsenialitásától, ma Ronaldo testesíti meg a tökéletes futballistát.

A Telegraph brit lap négy szakértője négy pontban indokolta meg a fenti állítást, és nagyon nehéz velük vitatkozni.

A lövés

Senki sem lő úgy, mint Cristiano Ronaldo. Egészen különleges technikát fejlesztett ki, úgy rúgja meg a labdát, hogy az nem kanyarodik a levegőben, hanem szitál. Ráadásul nem csak jobbra-balra, hanem föl és le is. Ráadásul iszonyatos erőt képes belevinni szinte bármilyen lövésbe, így ha eltalálja a kiválasztott célpontot, akkor az esetek többségében nincs esélye a kapusnak – magyarázza a 89-szeres angol válogatott Michael Owen.

Ha eltalálja a célt:

Ronaldo nem azért dönti halomra a rekordokat, mert annyira jó befejező, hanem azért, mert annyira jó góllövő, hogy bármikor bárhonnan képes bevenni az ellenfelek kapuját. Hihetetlenül atletikus, és tökéletes érzékkel érkezik a labdákra, illetve az üres területekre. "Ez a játék tökéletes értelmezése, tudni, hogy pontosan hová fog érkezni a labda a büntetőterületen belül" – így Owen.

Az emelkedés

Akkorát ugrani, mint Ronaldo, nem művészet, egy kis edzéssel bárki meg tudja tanulni, pláne, ha olyan kondija van, mint a portugálnak.

– írja Fuzz Caan, a brit atlétikai válogatott edzője.

A hibátlan ütemérzéket még félelmetesebbé teszi, hogy Ronaldo a levegőben is képes tökéletesen uralni a testét a legkiélezettebb pillanatokban is, beleértve a nyakizmait – így képes annyira erősen és pontosan fejelni.

Magasra és jókor:

Caan szerint ugyancsak figyelemreméltó, hogy Ronaldo mennyi időt tölt el a levegőben egy-egy fejes során, mégpedig úgy, hogy meglátása szerint nem is emelkedik olyan magasra, mint tudna.

"Annyira tökéletesek az adottságai, hogy meglátásom szerint, ha akarná,

Legfeljebb a fizetési igényeiből kellene kicsit leadnia” – tréfált az atlétaedző.

A mentalitás

Cristiano Ronaldo igazi alfahím, aki minden körülmények között uralkodni akar a pályán lévők fölött, legyen szó a csapattársairól vagy az ellenfelekről – mondja Richard Collins sportpszichológus. "Ennek a kifejeződése az, hogy milyen gyakran ünnepel a mezét levéve, diadalmas pózba vágva magát."

Így mutatja ki a dominanciáját, szinte kérkedik a fizikumával.

A kutatások már régen kimutatták, hogy ez a fajta viselkedés arra utal: az illető erős, nem fél kockázatot vállalni és döntéseket hozni.

Kérkedik vele Forrás: DPPI media/Kieran Mcmanus


Ráadásul ez a viselkedés nemcsak Ronaldót helyezi a középpontba, a csapattársak számára is pozitív üzenetet hordoz. "Ő a kapitány, és persze meg is mutatja, hogy ki a vezér, ugyanakkor

A szakember jellemzőnek látja azt a jelenetet, amikor Ronaldo a lengyelek elleni tizenegyespárbaj előtt szólt Joao Moutinhónak, hogy jöjjön, és rúgja ő az egyiket – a vezér, a csapat alfahímje megbízik bennem, azaz nem lehetek rossz, sőt én is jó vagyok – ez volt a hatása annak a néhány szónak.

Amikor a főnök hív:

Ugyancsak Ronaldo dominanciáját látja a pszichológus abban, ahogy a Wales elleni meccs után Gareth Bale-lel, az ellenfél legnagyobb sztárjával, madridi csapattársával beszélt: ő irányította a beszélgetést, a walesi pedig hallgatta. Itt érdemes megjegyezni, ha a britek jutnak tovább, és Ronaldo sírva ül a kezdőkörben, akkor biztos azt láttuk volna, ahogy Bale fölé hajol, és vigasztalni próbálja.

A test

"Ronaldo edzéseinek a célja, hogy izmai a lehető leghosszabb ideig bírják a terhelést. Ezért rengeteg olyan gyakorlatot végez, amely során a maximális pulzusszám 75 százalékán dolgozik folyamatosan" – állítja Roache Boateng személyi edző.

A portugál rengeteget dolgozik vádlira, combhajlítóra és combfeszítő izomra, ezért hitetlenül erősek a lábai. Nem különleges, de

nagyon célirányos gyakorlatokat csinál: guggolásokat, emeléseket, kitöréseket.

A felsőteste nem azért olyan, amilyen, hogy mutogatni tudja, hanem mert az ereje elengedhetetlen a gyorsasághoz, az egyensúlyozáshoz és a párharcokban való talpon maradáshoz. "Akkor sem esik el – ha nem akar –, amikor gyors futásnál megpróbálják kibillenteni az egyensúlyából. Azt hiszem, nagyon sok kartámaszt, oldalsó támaszt és négyütemű fekvőtámaszt csinálhat."

Forrás: MTI/AP/Martin Meissner


Boateng szerint diéta nélkül nem lennének az izmai annyira acélosak. Az izmoknak rengeteg proteinre van szükségük – ezért kell rengeteg csirkemellet enni –, a gépezet mozgatásához pedig energiára van szükség, ami szénhidrátból lesz, azaz Ronaldo konyhájában biztos, hogy mindig van barna rizs és tészta is.