Társoldalunk:

Miért Ronaldo a futball tökéletes katonája?

2016.07.09. 18:12

Cristiano Ronaldo még úgy is Eb-döntőbe vezette Portugáliát, hogy nincs igazán csúcsformában. Egy lépés választja el attól, hogy ami 2004-ben nem sikerült neki otthon a görögök ellen, azt megcsinálja a házigazda franciákkal szemben. Négy pontban összefoglalható, miért ő a kor tökéletes gólszerző futballistája: fizikum, mentalitás, utánozhatatlan lövések és tökéletes ütemérzék.

Lehet nem szeretni Cristiano Ronaldót, lehet rajta csúfolódni, de egyvalamit még a legelszántabb gyűlölői sem vonhatnak kétségbe: a portugál válogatott kapitánya embertelenül sokat dolgozik azért, hogy szakmájában a világ legjobbja legyen. Amit vagy elismernek az év végén egy Aranylabdával, vagy nem. Függetlenül Lionel Messi zsenialitásától, ma Ronaldo testesíti meg a tökéletes futballistát.

A Telegraph brit lap négy szakértője négy pontban indokolta meg a fenti állítást, és nagyon nehéz velük vitatkozni.

A lövés

Senki sem lő úgy, mint Cristiano Ronaldo. Egészen különleges technikát fejlesztett ki, úgy rúgja meg a labdát, hogy az nem kanyarodik a levegőben, hanem szitál. Ráadásul nem csak jobbra-balra, hanem föl és le is. Ráadásul iszonyatos erőt képes belevinni szinte bármilyen lövésbe, így ha eltalálja a kiválasztott célpontot, akkor az esetek többségében nincs esélye a kapusnak – magyarázza a 89-szeres angol válogatott Michael Owen.

Ha eltalálja a célt:

Ronaldo nem azért dönti halomra a rekordokat, mert annyira jó befejező, hanem azért, mert annyira jó góllövő, hogy bármikor bárhonnan képes bevenni az ellenfelek kapuját. Hihetetlenül atletikus, és tökéletes érzékkel érkezik a labdákra, illetve az üres területekre. "Ez a játék tökéletes értelmezése, tudni, hogy pontosan hová fog érkezni a labda a büntetőterületen belül" – így Owen.

Az emelkedés

Akkorát ugrani, mint Ronaldo, nem művészet, egy kis edzéssel bárki meg tudja tanulni, pláne, ha olyan kondija van, mint a portugálnak.

Ami igazán lenyűgöz, az az időzítés, hogy mikor kell ugrania  – írja Fuzz Caan, a brit atlétikai válogatott edzője.

A hibátlan ütemérzéket még félelmetesebbé teszi, hogy Ronaldo a levegőben is képes tökéletesen uralni a testét a legkiélezettebb pillanatokban is, beleértve a nyakizmait – így képes annyira erősen és pontosan fejelni.

Magasra és jókor:

Caan szerint ugyancsak figyelemreméltó, hogy Ronaldo mennyi időt tölt el a levegőben egy-egy fejes során, mégpedig úgy, hogy meglátása szerint nem is emelkedik olyan magasra, mint tudna.

"Annyira tökéletesek az adottságai, hogy meglátásom szerint, ha akarná, könnyedén lehetne belőle világklasszis hétpróbázó is. Legfeljebb a fizetési igényeiből kellene kicsit leadnia” – tréfált az atlétaedző.

A mentalitás

Cristiano Ronaldo igazi alfahím, aki minden körülmények között uralkodni akar a pályán lévők fölött, legyen szó a csapattársairól vagy az ellenfelekről – mondja Richard Collins sportpszichológus. "Ennek a kifejeződése az, hogy milyen gyakran ünnepel a mezét levéve, diadalmas pózba vágva magát."

Így mutatja ki a dominanciáját, szinte kérkedik a fizikumával.  A kutatások már régen kimutatták, hogy ez a fajta viselkedés arra utal: az illető erős, nem fél kockázatot vállalni és döntéseket hozni.

Kérkedik veleForrás: DPPI media/Kieran Mcmanus


Ráadásul ez a viselkedés nemcsak Ronaldót helyezi a középpontba, a csapattársak számára is pozitív üzenetet hordoz. "Ő a kapitány, és persze meg is mutatja, hogy ki a vezér, ugyanakkor a csapattársakra is képes ezzel bátorító hatást gyakorolni."

A szakember jellemzőnek látja azt a jelenetet, amikor Ronaldo a lengyelek elleni tizenegyespárbaj előtt szólt Joao Moutinhónak, hogy jöjjön, és rúgja ő az egyiket – a vezér, a csapat alfahímje megbízik bennem, azaz nem lehetek rossz, sőt én is jó vagyok – ez volt a hatása annak a néhány szónak.

Amikor a főnök hív:

Ugyancsak Ronaldo dominanciáját látja a pszichológus abban, ahogy a Wales elleni meccs után Gareth Bale-lel, az ellenfél legnagyobb sztárjával, madridi csapattársával beszélt: ő irányította a beszélgetést, a walesi pedig hallgatta. Itt érdemes megjegyezni, ha a britek jutnak tovább, és Ronaldo sírva ül a kezdőkörben, akkor biztos azt láttuk volna, ahogy Bale fölé hajol, és vigasztalni próbálja.

A test

"Ronaldo edzéseinek a célja, hogy izmai a lehető leghosszabb ideig bírják a terhelést. Ezért rengeteg olyan gyakorlatot végez, amely során a maximális pulzusszám 75 százalékán dolgozik folyamatosan" – állítja Roache Boateng személyi edző.

A portugál rengeteget dolgozik vádlira, combhajlítóra és combfeszítő izomra, ezért hitetlenül erősek a lábai. Nem különleges, de nagyon célirányos gyakorlatokat csinál: guggolásokat, emeléseket, kitöréseket.

A felsőteste nem azért olyan, amilyen, hogy mutogatni tudja, hanem mert az ereje elengedhetetlen a gyorsasághoz, az egyensúlyozáshoz és a párharcokban való talpon maradáshoz. "Akkor sem esik el – ha nem akar –, amikor gyors futásnál megpróbálják kibillenteni az egyensúlyából. Azt hiszem, nagyon sok kartámaszt, oldalsó támaszt és négyütemű fekvőtámaszt csinálhat."

Forrás: MTI/AP/Martin Meissner


Boateng szerint diéta nélkül nem lennének az izmai annyira acélosak. Az izmoknak rengeteg proteinre van szükségük – ezért kell rengeteg csirkemellet enni –, a gépezet mozgatásához pedig energiára van szükség, ami szénhidrátból lesz, azaz Ronaldo konyhájában biztos, hogy mindig van barna rizs és tészta is.