Büszkeség és ballépések, Aranylabdát Ronaldónak

FOOTBALL - UEFA EURO 2016 - FINAL - PORTUGAL v FRANCE CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP EURO EUROPE EUROPEAN FINAL FINALE FOOT FOOTBALL France NATIONS PORTUGAL Soccer SPORT UEFA
Fernando Santos (POR) raises the cup during the UEFA Euro 2016, Final football match between Portugal and France on July 10, 2016 at Stade de France in Saint-Denis, France - Photo Alain Grosclaude / DPPI
Vágólapra másolva!
A portugál lapok hősöknek és a nemzet büszkeségeinek nevezik az Eb-győztes csapatot, miközben a francia lapok egy része dicsér ugyan, mások azonban máris megfogalmazzák kritikáukat a játékosok, a szövetségi kapitány, sőt még a szurkolók felé is. 
Vágólapra másolva!

Portugália büszkeségei címmel jelent meg hétfőn az A Bola nevű vezető portugál sport napilap. A címlapon – ki és mi más, mint – az Henri Dalaunay-trófeát a magasba emelő Cristiano Ronaldo fotójával.

Forrás: A Bola

Az újság internetes kiadásában a szövetségi kapitányt, Fernando Santost idézik vezető helyen, aki csapatkapitányát, Ronaldót méltatja.

„Senki sem számíthatott rá, hogy elveszítjük őt meccs közben. Mindenki tudja, hogy milyen fontos a szerepe a játékunkban, és, hogy mennyit tesz a csapatért. Kétszer is megpróbálta folytatni a játékot, kétszer kellett feladnia. Utána azonban az öltőzben és a padon is ott volt a fiúkkal, és lelkesítette őket.

Arra kérdésre, hogy mit szólt ahhoz, hogy a francia sajtóban helyenként „szégyennek" nevezték, hogy a portugálokkal kell a hazaiaknak döntőzniük, Santos annyit mondott, hogy „saját magunknak köszönhetjük a sikert, nem annak, hogy az ellenfelünk lebecsült bennünket".

Mindenhol imádják őket

Az Európa-bajnok csapat éjjel negyed három táján érkezett meg a Marcoussis-ben lévő bázisára, ahol még a késői órán is több ezer boldog drukker fogadta őket. Sőt még a világűrből is érkezett gratuláció: Terry W. Virts amerikai asztronauta a Nemzetközi Úrállomásról posztolt kedves szavakat, valamint egy képet a fényárban úszó Portugáliáról.

Nem felejtenek el megemlékezni a meccs előtti órákban a városban cirkáló nyitott panorámabuszról, amire már nagy betűkkel rá volt írva, hogy „Európa-bajnok Franciaország, köszönjük". Ahogy a lap írja: „fordult a kocka, és a kép mára már a gúnyolódások célpontja lett a közösségi médiában".

A másik nagy portugál lap, a Record kupával ünneplő csapat és a Hősök! jelzővel indít. Az online kiadás hétfőn reggel az aranyérmén fogmintát hagyó Ronaldóval köszönti az olvasókat.

„Ez életem legfontosabb trófeája" – mondja a portugál sztár, aki még megfejelte azzal, hogy profi pályafutása során talán még soha nem volt ilyen boldog. – A klubjaimmal már mindent megnyertem, de a válogatott siker még hiányzott.

Ezzel még tartoztam a hazámnak, és ma sikerült!"

A kapitány szerint a siker teljes mértékben megérdemelt. „Sokat szenvedtünk ezért a győzelemért. Senki sem hitt bennünk. Volt egy kis szerencsénk is, de pusztán szerencsével senki sem lesz bajnok" – mondta Ronaldot.

Úgy lett, ahogy mondta

Ahogy Santos köszönetet mondott Ronaldónak, úgy a Real Madrid sztárja is hasonlóan tett a szövetségi kapitánnyal, akit a siker legfontosabb letéteményesének nevezett.

Egymást dicsérték nagyon Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

„Megmondta, hogy csak július 11-én, a győzelmi ünnepségre fog hazatérni Lisszabonba, és így is lett."

A lap még a győztes gólt szerző Éder családjáról is közöl egy riportot, akik Bissau-Guineából vándoroltak be Portugáliába. Ahogy az is kiderült, hogy a világon mindenhol szeretik a válogatottat Torontótól Venezuálig közöl riportokat a lap ünneplő portugál drukkerekről.

Simogatnak és ütnek

A francia lapok közül többen is igyekeznek az Eb-rendezés jó oldalát megfogni, de vannak olyanok is, akik kevésbé megértőek, és nem félnek kritikát megfogalmazni a csapat, a kapitány, sőt még a szurkolók felé sem.

A Le Parisien csak annyit írt, hogy ez nem a mi napunk volt. A legolvasottabb fővárosi lap az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg.

A L'Humanité "Köszönet a pillanatért" felütéssel indít, utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap szerint az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció születésének éve volt. Gratulálnak Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki "felépítette a csapatot", és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.

Több francia lap azt is kiemeli, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt. Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között - írta a L'Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos "egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba".

Összehozta a nemzetet Fotó: Polyák Attila - Origo

A Liberation szerint a döntőt „nem a sztárok, hanem a katonák nyerték meg Portugáliának", utalva arra, hogy milyen csapategységet mutattak a portugálok Ronaldo kiválása után.

„Szomorú, mérges, csalódott és összetört" a csapat, kezdi a mérkőzés utáni tudósítását a L'Equipe sportnapilap. A mérkőzés után az interjú zónában ezúttal senkinek sem nagyon akaródzott megállni. „Szomorúak vagyunk – összegezte végül a torna gólkirálya, a hat találatig jutó Antoine Griezmann. – Frusztráló a helyzet, mert nagyon sokat tettünk a győzelemért.

De a foci már csak ilyen, egyszer ad, máskor pedig elvesz"

- summázott végül a támadó.

A France Football nem mutatkozik megértőnek az elvesztett döntő után. Számon kérik Didier Deschamps-on, hogy a csapatban ugyan bőven megvolt a tehetség és a tudás, ahogy a hangzatos ígéretek is a kapitány részéről, igazi csapatot még sem láthatott a francia közönség.

„Az akarat, a közösség ereje, az önfeláldozás – ezek hiányoztak a csapatból, és éppen ezek az értékek voltak azok, amelyekkel Portugália győzni tudott" – elemez az FF, amelyik a gólszerző Édert és a kapus Rui Patriciót nevezi a győztes csapat hősének.

Rossz csere, még rosszabb közönség

A francia kapitányt ráadásul leiskolázta portugál kollégája. „Míg Éder eldöntötte a meccset, addig a vele egy időben pályára lépő Gignac nem tudott hozzátenni a játékhoz, és még szerencséje sem volt" – utalnak a 90+2. percben kapufára pattogó perdítésére. „Moutinho beállítása is telitalálat volt, aki remekül kapcsolta össze a portugál csapatrészeket."

A kritikából kijutott a Stade de France közönségének is. A hangulatot

Az „innen-onnan felhangzó Marseilleseken kívül" a döntő közönsége képtelen volt bármi pluszt hozzátenni a francia csapat teljesítményéhez.

Nem járt itt a taps senkinek sem francia oldalon Forrás: DPPI media/Alain Grosclaude

A mérkőzés tudósításában kiemelik, hogy a portugálok szinte végig csak a védekezésre ügyeltek, és, hogy a mérkőzés során első alkalommal a 80. percben találták el Hugo Lloris kapuját. Majd jött Éder és minden megváltozott.

Három lövés, egy gól és függöny

– írják.

De, ami után hájjal kenegethetik Ronaldót, hogy az eredeti Aranylabdát életre hívó lap már oda is adta az idei díjat Cristiano Ronaldónak: „A BL-döntő után újra legyőzte Antoine Griezmannt, és neki sikerült az, ami Lionel Messinek nem, azaz nagy tornát nyerni a válogatottal."