Társoldalunk:

Büszkeség és ballépések, Aranylabdát Ronaldónak

2016.07.11. 12:30

A portugál lapok hősöknek és a nemzet büszkeségeinek nevezik az Eb-győztes csapatot, miközben a francia lapok egy része dicsér ugyan, mások azonban máris megfogalmazzák kritikáukat a játékosok, a szövetségi kapitány, sőt még a szurkolók felé is. 

Portugália büszkeségei címmel jelent meg hétfőn az A Bola nevű vezető portugál sport napilap. A címlapon – ki és mi más, mint – az Henri Dalaunay-trófeát a magasba emelő Cristiano Ronaldo fotójával.

Forrás: A Bola

Az újság internetes kiadásában a szövetségi kapitányt, Fernando Santost idézik vezető helyen, aki csapatkapitányát, Ronaldót méltatja.

„Senki sem számíthatott rá, hogy elveszítjük őt meccs közben. Mindenki tudja, hogy milyen fontos a szerepe a játékunkban, és, hogy mennyit tesz a csapatért. Kétszer is megpróbálta folytatni a játékot, kétszer kellett feladnia. Utána azonban az öltőzben és a padon is ott volt a fiúkkal, és lelkesítette őket.

Igazi kapitány akkor is, amikor nincs a pályán!"

Arra kérdésre, hogy mit szólt ahhoz, hogy a francia sajtóban helyenként „szégyennek" nevezték, hogy a portugálokkal kell a hazaiaknak döntőzniük, Santos annyit mondott, hogy „saját magunknak köszönhetjük a sikert, nem annak, hogy az ellenfelünk lebecsült bennünket".

Mindenhol imádják őket

Az Európa-bajnok csapat éjjel negyed három táján érkezett meg a Marcoussis-ben lévő bázisára, ahol még a késői órán is több ezer boldog drukker fogadta őket. Sőt még a világűrből is érkezett gratuláció: Terry W. Virts amerikai asztronauta a Nemzetközi Úrállomásról posztolt kedves szavakat, valamint egy képet a fényárban úszó Portugáliáról.

Nem felejtenek el megemlékezni a meccs előtti órákban a városban cirkáló nyitott panorámabuszról, amire már nagy betűkkel rá volt írva, hogy „Európa-bajnok Franciaország, köszönjük". Ahogy a lap írja: „fordult a kocka, és a kép mára már a gúnyolódások célpontja lett a közösségi médiában".

A másik nagy portugál lap, a Record kupával ünneplő csapat és a Hősök! jelzővel indít. Az online kiadás hétfőn reggel az aranyérmén fogmintát hagyó Ronaldóval köszönti az olvasókat.

„Ez életem legfontosabb trófeája" – mondja a portugál sztár, aki még megfejelte azzal, hogy profi pályafutása során talán még soha nem volt ilyen boldog. – A klubjaimmal már mindent megnyertem, de a válogatott siker még hiányzott. Ezzel még tartoztam a hazámnak, és ma sikerült!"

A kapitány szerint a siker teljes mértékben megérdemelt. „Sokat szenvedtünk ezért a győzelemért. Senki sem hitt bennünk. Volt egy kis szerencsénk is, de pusztán szerencsével senki sem lesz bajnok" – mondta Ronaldot.

Úgy lett, ahogy mondta

Ahogy Santos köszönetet mondott Ronaldónak, úgy a Real Madrid sztárja is hasonlóan tett a szövetségi kapitánnyal, akit a siker legfontosabb letéteményesének nevezett.

Egymást dicsérték nagyonForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matthias Hangst

„Megmondta, hogy csak július 11-én, a győzelmi ünnepségre fog hazatérni Lisszabonba, és így is lett."

A lap még a győztes gólt szerző Éder családjáról is közöl egy riportot, akik Bissau-Guineából vándoroltak be Portugáliába. Ahogy az is kiderült, hogy a világon mindenhol szeretik a válogatottat Torontótól Venezuálig közöl riportokat a lap ünneplő portugál drukkerekről.

Simogatnak és ütnek

A francia lapok közül többen is igyekeznek az Eb-rendezés jó oldalát megfogni, de vannak olyanok is, akik kevésbé megértőek, és nem félnek kritikát megfogalmazni a csapat, a kapitány, sőt még a szurkolók felé sem.

A Le Parisien csak annyit írt, hogy ez nem a mi napunk volt. A legolvasottabb fővárosi lap az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg.

A L'Humanité "Köszönet a pillanatért" felütéssel indít, utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap szerint az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció születésének éve volt. Gratulálnak Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki "felépítette a csapatot", és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.

Több francia lap azt is kiemeli, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt. Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között - írta a L'Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos "egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba".

Összehozta a nemzetetFotó: Polyák Attila - Origo

A Liberation szerint a döntőt „nem a sztárok, hanem a katonák nyerték meg Portugáliának", utalva arra, hogy milyen csapategységet mutattak a portugálok Ronaldo kiválása után.

„Szomorú, mérges, csalódott és összetört" a csapat, kezdi a mérkőzés utáni tudósítását a L'Equipe sportnapilap. A mérkőzés után az interjú zónában ezúttal senkinek sem nagyon akaródzott megállni. „Szomorúak vagyunk – összegezte végül a torna gólkirálya, a hat találatig jutó Antoine Griezmann. – Frusztráló a helyzet, mert nagyon sokat tettünk a győzelemért. De a foci már csak ilyen, egyszer ad, máskor pedig elvesz" - summázott végül a támadó.

A France Football nem mutatkozik megértőnek az elvesztett döntő után. Számon kérik Didier Deschamps-on, hogy a csapatban ugyan bőven megvolt a tehetség és a tudás, ahogy a hangzatos ígéretek is a kapitány részéről, igazi csapatot még sem láthatott a francia közönség.

„Az akarat, a közösség ereje, az önfeláldozás – ezek hiányoztak a csapatból, és éppen ezek az értékek voltak azok, amelyekkel Portugália győzni tudott" – elemez az FF, amelyik a gólszerző Édert és a kapus Rui Patriciót nevezi a győztes csapat hősének.

Rossz csere, még rosszabb közönség

A francia kapitányt ráadásul leiskolázta portugál kollégája. „Míg Éder eldöntötte a meccset, addig a vele egy időben pályára lépő Gignac nem tudott hozzátenni a játékhoz, és még szerencséje sem volt" – utalnak a 90+2. percben kapufára pattogó perdítésére. „Moutinho beállítása is telitalálat volt, aki remekül kapcsolta össze a portugál csapatrészeket."

A kritikából kijutott a Stade de France közönségének is. A hangulatot különösen fájó volt összehasonlítani a marseille-i elődöntőben tapasztaltakkal.Az „innen-onnan felhangzó Marseilleseken kívül" a döntő közönsége képtelen volt bármi pluszt hozzátenni a francia csapat teljesítményéhez.

Nem járt itt a taps senkinek sem francia oldalonForrás: DPPI media/Alain Grosclaude

A mérkőzés tudósításában kiemelik, hogy a portugálok szinte végig csak a védekezésre ügyeltek, és, hogy a mérkőzés során első alkalommal a 80. percben találták el Hugo Lloris kapuját. Majd jött Éder és minden megváltozott.

 

Három lövés, egy gól és függöny  

– írják.

De, ami után hájjal kenegethetik Ronaldót, hogy az eredeti Aranylabdát életre hívó lap már oda is adta az idei díjat Cristiano Ronaldónak: „A BL-döntő után újra legyőzte Antoine Griezmannt, és neki sikerült az, ami Lionel Messinek nem, azaz nagy tornát nyerni a válogatottal."