Vágólapra másolva!
A Jokohamában zajló asztalitenisz világbajnokságon női párosban az Eb-címvédő Tóth Krisztina, Póta Georgina duó, egyesben pedig Tóth is beverekedte magát a legjobb tizenhat közé. Hétszeres Európa-bajnokunkra a következő körben a világranglista-vezető kínai Zhang Yining vár, ami nem sok jót ígér, de párosban is bravúr kellene a negyeddöntőbe jutáshoz.

A tavalyi szentpétervári Európa-bajnokságon aranyérmes, s a vb-n legjobb európai párosként kilencedik helyen kiemelt Tóth Krisztina, Póta Georgina duó a tizenhat közé jutásért a Komwong, Muangsuk thaiföldi egységgel találkozott.

A mieink az első három játszmát viszonylag könnyen nyerték meg, ám a negyediket és az ötödiket váratlanul elvesztették. Szerencsére nem lett igazán meleg a helyzet, mert a hatodik szettet 11-7-re behúzták, és így 4:2-es győzelmük után ott vannak a nyolcaddöntőben.

Szombaton nagyon nehéz dolguk lesz a harmadikként rangsorolt Jiang Huajuan, Tie Yana hongkongi duó ellen, de az reményt ad, hogy Tóthék két éve a zágrábi vb-n ugyancsak a nyolc közé jutásért a Tie Yana, Zhang Riu kettőst legyőzték. Amennyiben most is sikerrel vennék az akadályt, akkor a négy közé jutásért, vagyis már éremért minden bizonnyal az ötödikként kiemelt szingapúri Feng Tianwei, Wang Yue Gu párost kellene legyűrniük. A feladatok nehézségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Feng Tianwei 6., Wang Yue Gu 9., Tie Yana 10., Jiang Huajuan 11. az egyéni világranglistán, míg Tóth 27., Póta pedig 49.

Érdekesség, hogy Tóthnak Wang Yue Gu mostanáig csapattársa volt a Bundesligában a Kroppach együttesében - a szingapúri a szezon végén távozott a német bajnok és BL-ezüstérmes együttestől -, és pénteken vegyes párosban már szembekerültek egymással.

Tóth Jakab Jánossal az oldalán előzőleg a 32 közé jutásért mintegy ötezer néző előtt verte 4:1-re a hazai pályán szereplő Kenji Matsudaira, Wakamiya párost úgy, hogy 2:1-es magyar előnynél a negyedik szettben a japánok 9-3-ra és 10-5-re is vezettek, de ezt a játszmát is sikerült megfordítani. Tóthék a 16 közé jutásért sajnos drámai meccsen 4:3-ra kikaptak a Yang Zi, Wang Yue Gu egységtől. A mieink 0:2-ről 3:2-re fordítottak, majd 3:3 után a mindent eldöntő hetedik szettet 11:8-ra vesztették el.

Tóth Krisztina este egyéniben ugyancsak hét szettig tartó meccsnek volt részese, ám a 16 közé jutásért vívott találkozóján 4:3-ra legyőzte a kínai származású, spanyol színekben szereplő Zhu Fangot. (Ellenfele csak 70. világranglistán, de az előző körben kiejtette a 17. "amerikai-kínai" Gao Junt.) Hétszeres Európa-bajnoknőnk a döntő játszmában 7-0-ra elhúzott, s végül 11-1-re nyert! Szombaton viszont a világranglista-vezető, kilencszeres világbajnok kínai Zhang Yining vár rá, s tőle már egyetlen játszmát elcsípni is szenzáció lenne. Ez eddig még senkinek sem sikerült a vb-n. Nem kis meglepetés, hogy a nőknél a legjobb tizenhat között két alacsonyabban rangsorolt cseh versenyző is akad, Vacenovska (90.) és Strbikova (95.), akik ráadásul szombaton egymás ellen játszanak, így egyikük bejut a legjobb nyolc közé.

Tóth Krisztinát, aki sűrű elfoglaltsága mellett a honlapján blogot is ír a világbajnokságról szállodai szobájában értük utol egy villáminterjúra.

- Női párosban Póta Georginával, valamint egyesben is bejutott a nyolcaddöntőbe, és hajszálon múlt, hogy ugyanez vegyes párosban nem sikerült Jakab Jánossal. S bár döntő szettben nem lehet kellemes veszíteni, jól sejtjük, hogy összességében elégedett az eddig történtekkel?
- Igen, nagyon örülök, hogy még két számban is versenyben vagyok. Az egyes nehéz ügy volt, de a döntő szettben szerencsére sikerült megoldanom a feladatot. Annak ellenére, hogy a végére már igencsak elfáradtam, ezért már a szerváim sem úgy jöttek be, ahogy szerettem volna. Rettenetesen megerőltető nap volt a mai, nem is tudom, hogy bírtam volna, ha az egyes után késő este még egy vegyes párost le kell játszanom, a harmadikat. A holnapi nap elé nézve, azt hiszem jobb is, hogy most így valamivel többet pihenhetek, nem leszek teljesen kifacsarva.

- Szombaton melyik mérkőzése lesz előbb, az egyes vagy a páros?
- A páros.

-Ez azért jó hír, mert lássuk be, itt nagyobb az esély a győzelemre.
- Ez igaz, de itt sem mi leszünk esélyesek. Ez a hongkongi páros jóval keményebb dió annál, mint amelyiket két éve a zágrábi vb-n legyőztünk. Tie Yanának most erősebb társa van, olyannyira, hogy Jiang Huajuan szerintem nála is jobb játékos. Rendkívül agresszív a stílusa, ami nem kedvező a számunkra, s mást ne mondjak, rendszeresen veri a világranglista-vezető Zhang Yininget is. Így csak reménykedhetünk, hogy hátha sikerül csodát tennünk...

- Mennyire van megelégedve a körülményekkel, a rendezéssel, a várossal?
- Ahogy mondani szokás, Japán külön világ, de én nagyon szeretem. Mondhatom, hogy én már ezer éve járok ide, és most is abszolút elégedett vagyok mindennel. Az itteniek imádják a pingpongot, a csarnokban fantasztikus a hangulat, és szenzációs meccsek vannak. S szerintem a mai nap volt a vb leglátványosabb napja, tizenhat asztalon jobbnál jobb poénokkal, minden pillanatban történt valami. Az egyes után ott maradtam a férfi mérkőzésekre, és jó néhány labdameneten még én is elámultam.

Női egyes, a 16 közé jutásért:
Tóth Krisztina - Zhu Fang (spanyol) 4:3 (-8, 2, 8, -8, 7, -6, 1)

Női páros, a 16 közé jutásért:
Tóth Krisztina, Póta Georgina - Komwong, Muangsuk (thaiföldi) 4:2 (8, 5, 9, -9, -8, 7)

Vegyes páros, a 32 közé jutásért:
Jakab János, Tóth Krisztina - Kenji Matsudaira, Wakamiya (japán) 4:1 (-7, 9, 6, 11, 8)

a 16 közé jutásért:
Jakab, Tóth - Yang Zi, Wang Yue Gu (szingapúri) 3:4 (-8, -5, 8, 8, 9, -2, -8)