Vágólapra másolva!
A szombat délelőtti selejtezőkből újabb két magyar atléta jutott döntőbe a debreceni U23-as atlétikai Európa-bajnokságon: férfi kalapácsvetésben Németh Kristóf már az első, női gerelyhajításban Nagy Xénia viszont csak az utolsó dobásával biztosította helyét a vasárnapi fináléban. Délután női kalapácsvetésben Németh Noémi az ötödik helyen végzett, így ő lett csapatunk harmadik pontszerzője.

Az már biztos, hogy az Eb legpechesebb magyar versenyzője Szebeny Miklós. Már a 100 méteres síkfutás mezőnyében is övé volt az elődöntők nyolcadik legjobb eredménye, mégsem került be a nyolcas döntőbe. Akkor az erősebbik elődöntőben hatodik lett, s csak az első négy léphetett tovább. Szombaton 200 méteren hasonlóan járt, mert hiába volt megint a nyolcadik legjobb eredmény - 21,08 másodperc - az övé, az elődöntőjében ez csak az ötödik helyre volt elegendő, így másodszor is bosszantóan maradt le a fináléról.

Férfi kalapácsvetésben Németh Kristóf, majd később női gerelyhajításban Nagy Xénia azonban beverekedte magát a döntőbe. A kalapácsvetőknél 67 méter volt a selejtezőszint, amit Németh elsőre teljesített, 67,85-et dobott. Ezzel a tizedik helyen került be a vasárnapi fináléba. Nagy Xéniának nem ment ilyen könnyen.

Női gerelyhajításban 52,50 méternél húzták meg a szintet, s a debreceniek versenyzője az első sorozatban csak 44,45-t, a másodikban 44,22-et dobott. Az utolsó lehetőségével azonban élt, ekkor 50,28 méternél landolt a gerelye, s bár a szinttől elmaradt, így is nyolcadik helyen került be a döntőbe.

"Mindenképpen döntőbe akartam jutni, és a tét miatt sajnos az elején szinte lebénultam. A közönség biztatása azonban rengeteget segített, és szerencsére a harmadik dobásomra magamhoz tértem. Délután már nem jövök ki a versenyre, inkább pihenek, és még edzem is, vasárnap pedig a döntőben a legjobb nyolc között szeretnék végezni" - mondta el Nagy Xénia.

A délelőtt megrendezett egyetlen döntő, a férfi 20 km-es gyaloglás hármas orosz sikert hozott, Rácz Sándor tizenharmadikként ért célba.

Az Eb-n szombaton délután a női kalapácsvetés döntője nyitotta a programot, és a tizenkét versenyző között két magyar is akadt. Igaz, Németh Noémi is csak a tizedik legjobb eredménnyel lett finálés, Nickl Vanda pedig utolsóként csúszott be a mezőnybe. Utóbbi esetében ez azért is csalódás volt, mert májusban, Veszprémben 66,71 méterre hajította a kalapácsot, és ezzel az eredményével hetedik az idei korosztályos európai ranglistán.

A jelek szerint nem sikerült a formaidőzítése, mert ezúttal csak 59,26-ot ért el, amivel senkit sem tudott megelőzni a döntőben. Németh Noémi viszont az ötödik sorozatban elért 64,59-es eredményével - két centit javítva eddigi legjobbján - ötödik lett, és felkerült pontszerzőink tablójára, Kürthy Lajos (súlylökés, 5.) és Erdélyi Zsófia (10 000 m, 7.) mellé.

"Úgy kezdtem a döntőt, hogy először jussak be a nyolc közé, és ha már ott vagyok, a többit meglátjuk. Végül a negyediktől alig több mint harminc centivel maradtam el, és a negyedik helynek jobban örülnék..." - jegyezte meg elégedetlenül Németh Noémi. A női kalapácsvetést egyébként a fehérorosz Szmaljaskova 69,34 méterrel nyerte.

Kürthy Lajostól már az bravúros teljesítmény volt, hogy gyengébbik számában, diszkoszvetésben is bejutott a döntőbe. Itt tizenegyen jobb egyéni csúccsal rendelkeztek nála, ám kis híján a legjobb nyolc között is folytathatta. Végül 53,92-vel azért végzett a kilencedik helyen, mert a harmadik sorozatban az olasz Di Marco 54,45-tel túldobta.

A férfi hármasugrás selejtezőjében Fejős Bence csoportjában 14,86 méterrel csak nyolcadik lett, így nem jutott be a tizenkettes döntőbe. A tényekhez hozzátartozik, hogy a fináléhoz 15,84 kellett volna, ami jóval meghaladja versenyzőnk 15,58-as legjobbját.

A nap legjobb eredményét a román Morosanu érte el, aki a női 400 méteres gátfutásban 54,50 mp-es idővel győzött, ezzel megnyerhette volna a párizsi, és a pénteki római Golden League-versenyt is...