Vágólapra másolva!
Athéni ötödik helye után Pekingben már csak hatodik lett 10 ezer méteren a szám korábbi kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnokaként, ám a 35 éves Haile Gebrselassie-re mégsem lehet az mondani, hogy ő már a múlt az atlétikában. Sőt! Az elnyűhetetlen etióp csodafutó elmúlt vasárnap a berlini maratonon 2:03:59 órás időeredménnyel közel fél percet javított az egy évvel ezelőtt ugyanitt felállított világrekordján. Ígéri, a német fővárosban jövőre a vb-n is rajthoz áll, indulna a londoni olimpián, mi több, még a 2016-os ötkarikás játékokon is!

Akadnak, akik tíz évet nyugodtan letagadhatnak életkorukból, Gebrselassie markáns arcvonásait látva viszont esetében tizenötöt nyugodtan hozzá is adhatnánk.

Ha Szegej Bubka mellé állna, kevesen hinnék, hogy az egykori ukrán rúdugrófenomén éppen tíz évvel idősebb nála. Ám az Arssi városában 1973. április 18-án születetett apró termetű, 165 centis és 56 kilós etióp, aki amúgy az egyik legszimpatikusabb versenyző az atlétikai elitben, még mindig fiatalokat megszégyenítő tempóban képes szedni a lábait. Igaz, ma már nem 10 ezer méteren káprázatja el a világot, ez már túl "rövid" táv neki.

Az utóbbi másfél évtized legeredményesebb hosszútávfutójának számító Gebrselassie a legnagyobb eredményeit kétségkívül 10 ezer méteren érte el: győzött az 1996-os atlantai és a 2000-es sydneyi olimpián, valamint a 1993-as stuttgarti, az 1995-ös göteborgi, az 1997-es athéni és az 1999-es sevillai világbajnokságon is. (Stuttgartban 5000-en még begyűjtött egy ezüstöt.) A 2001-es edmontoni vb-n sérülés és műtét után harmadik, 2003-ban, Párizsban második lett, és itt történt meg az őrségváltás. Honfitársa, a hozzá hasonlóan zseniális, de kilenc évvel fiatalabb Kenenisa Bekele győzte le, aki aztán Athénban és Pekingben is nyert - az idei olimpián 5000 méteren is! -, s szép sorban megjavította Gebre 5000-es és 10 000-es világcsúcsait is.

Gebrselassie eredménylajstromából ne hagyjuk ki azt se, hogy fedett pályán négyszeres világbajnok - háromszor 3000, egyszer 1500 méteren lett első -, s 2001-ben félmaratoni vb-t is nyert. Az első maratonját 2002-ben Londonban futotta, és rögtön harmadik lett. A sydneyi olimpia után inkább az utcai versenyek felé fordult, 10, 15, 20 és 25 kilométeren, 10 mérföldön, az egyórás futásban is minden idők legjobb eredményét érte el, s megjavította a félmaraton világrekordját is. Tavaly Berlinben 2:04:26 órás eredménnyel övé lett a maratoni világcsúcsa, amit vasárnap ismét a német fővárosban 2:03:59-re javított, áttörve a 2:04-es álomhatárt. Gebrselassie pályafutása során eddig huszonhét világcsúcsot ért el.

"Úgy gondolom, hogy 2:03 órás eredmény sem elérhetetlen számomra, de azt nem tudom megmondani, mikor és hol sikerülhet megfutnom" - jegyezte meg a Berlin Maraton előtt. Gebre elárulta, hogy a pekingi olimpia után hazautazott Addis-Abebába, és ott készült a németországi versenyre. Eredetileg Pekingben is a maratonfutásban szándékozott elindulni, ám visszariadt a szmogtól, ezért újra 10 ezer méteren indult, és hatodik lett. Ám nem bánta meg a döntését.

Getty Images

"A televízióban természetesen megnéztem a maratonfutást, Sammy Wanjiru nagyszerűen versenyezve szerezte meg ebben a számban Kenya első olimpiai bajnoki aranyát. Bevallom, nem hittem volna, hogy 2:06:32-es idő kell a győzelemhez. Ami engem illet, elégedett vagyok a hatodik helyemmel. Miután eldöntöttem, hogy nem indulok a maratonon, úgy voltam vele, miért ne próbálhatnám meg még egyszer a 10 ezer métert? Szerettem volna érmet szerezni, de egyáltalán nem vagyok csalódott amiatt, mert nem jött össze. Egy maratonfutónak nem könnyű visszaállnia a pályaversenyekre" - szögezte le Gebrselassie.

Az etióp futó a berlini célba érkezése után elárulta, hogy két hete izomhúzódással bajlódott, azonban ez olyan intenzív edzések közepette, amelyeket ő végez, szinte természetes. "A húsz kilométert negyven másodperccel gyorsabban futottam le, mint tavaly ilyenkor, ám utána lesérültem, és egy hetet ki kellett hagynom. Így kicsit aggódtam is, hogy ez most visszaüthet, de minden tökéletesen alakult. Remek volt az időjárás is, és azok is jól végezték a dolgukat, akik az elején az iramot diktálták. S persze a szurkolók is remek hangulatot teremtettek, ahogyan azt Berlinben már számtalanszor tapasztaltam. Nagyon boldog vagyok, úgy látszik, Berlin nekem mindig szerencsét hoz!"

Ami a jövőt illeti, Gebrselassie rögvest biztosította a németeket, hogy jövőre is visszajön Berlinbe, és rajthoz áll a 12. szabadtéri világbajnokságon. "Szeretnék végre egy nagy világversenyes címet is nyerni maratoni futásban. S itt nyerni, Berlinben, ahol szinte hazai pályán érzem magam, nagyszerű lenne" - mosolygott az ünnepelt, aki azonban jóval előbbre is tekint. Úgy tervezi, hogy indul a 2012-es londoni olimpián, de még ez sem lesz számára a végállomás!

"Szerintem hiba előre meghatározni azt az időpontot, amikor majd lemegy a függöny. Addig kell csinálni, amíg élvezed, és amikor majd érzed, hogy elég volt, akkor befejezed. Az biztos, hogy én még nem akarom abbahagyni, és miért ne versenyezhetnék akár 2016-ig?" - teszi fel a kérdést Haile Gebrselassie.

Végül is, tényleg, miért is ne? Őt ismerve semmi sem lehetetlen.