Vágólapra másolva!
Bemutatóedzéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott pénteken Fazekas Róbert, és az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes szombathelyi diszkoszvető - aki az athéni doppingvétségét követő eltiltása után a pekingi olimpián a nyolcadik helyen végzett - elmondta, hogy az augusztusi, berlini vb-n megcélozza a dobogót. Bár a diszkoszvetés nem fedett pályás szám, a Haladás VSE versenyzője néhány napja tető alatt is dobálhatja a korongot.

"Külföldön a legjobbak számára nem újdonság, hogy a téli hónapokban csarnokban is vetik a diszkoszt, és a Haladás számomra is biztosította ezt a lehetőséget. Igaz, hogy a teremben nem lehet látni, valójában milyen nagy is lenne a dobás, de ez sem baj, sőt, ellenkezőleg. Abból a szempontból jobb is, hogy csak a technikára figyelek. S most hatalmas segítség, hogy a hideg napokban, amikor kint süvít a szél, bent is dobhatok" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Fazekas Róbert, aki számára a Haladás csarnokának egyik sarkában alakítottak ki speciális edzési lehetőséget. Készítettek számára egy mobil dobókört, ettől mintegy öt méterre pedig a tetőszerkezetről háló lóg le, ami egy behajtható konzolra van felfüggesztve. Ha a versenyző edz, ezt csak ki kell hajtania.

Fazekas edzői stábja is kibővült: felkészítését változatlanul Vida József felügyeli, mellette azonban Füzi Gábor irányítja az erőnléti edzéseit. "Gábor pesti srác, de Szombathelyen lakik, és az Egyesült Államokban Charles Poliquintől tanult, aki már jó néhány olimpiai bajnokkal dolgozott együtt. S a módszerei nálam is beváltak, mert most semmi problémám nincs a térdeimmel, holott az elmúlt években rengeteget szenvedtem velük. Gábor mellett egyébként klubtársam és jó barátom, Annus Adrián is besegít a munkába. Ő sajnos még nem tud edzeni, mert a térdhajlatában trombózisa volt..." - mondta el Fazekas, aki a versenyzést május végén, június elején kezdi, a csúcsformát pedig természetesen az augusztusi, berlini vb-re élesítené:

Fotó: Horváth Balázs
Fotók: Horváth Balázs

"Úgy gondolom, hogy a világbajnokságon az érmes helyezésekhez hatvannyolc méter körül kell majd dobni. S nem tagadom, én is szeretnék ott állni a dobogón, vagy legalábbis ott lenni az első öt helyezett között. Február végén még nehéz megjósolni, hogy augusztusban milyen formában leszek, de bizakodom, mert a szponzoraim és a klubom kiváló felkészülési lehetőséget teremtettek számomra. S a Magyar Atlétikai Szövetség is támogat a lehetőségeihez képest. Kétségtelen, hogy amikor baj van, a legtöbben elfordulnak az embertől, de Czeglédy Csaba alpolgármester úr, aki magánemberként szponzorál, akkor sem hátrált ki mögülem, amikor az eltiltásomat töltöttem, és Pekingig támogatott. Mivel ott nyolcadik lettem, most jobb kondíciókkal szponzorál, és a Nyugat Rádió segítsége is sokat jelent számomra" - árulta el Fazekas Róbert.

"Amikor Robi bajba került Athénban, akkor úgy éreztem, egyszerűen nem engedhetem el a kezét, mert ha mindenki magára hagyja, akkor soha nem tud visszakapaszkodni a világ élvonalába. Sok pénzzel támogatom, de soha egy percig nem gondolkoztam azon, hogy jó helyre kerül vagy sem ez a támogatás. Én Fazekas Robihoz hasonlóan maximalista vagyok, ezért a berlini cél nem lehet más, mint a világbajnoki cím elhódítása, de én alapjában véve nem kötöm helyezéshez a támogatást" - szögezte le Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármestere.