Vágólapra másolva!
Bár ilyesmit nem szerencsés előre elkiabálni, annyi bizonyos, hogy az előjelek alapján négy ezüst és öt bronz után a jövő hét végén kezdődő berlini világbajnokságon meg kellene születnie a magyar atlétika első vb-aranyának. Pars Krisztián ugyanis úgy érkezik a német fővárosba, hogy idén mind a tizenhét versenyét megnyerte, és a világranglista tíz legjobb eredményéből nyolc az ő nevéhez fűződik! A szombathelyi Dobó SE 27 éves, olimpiai második helyezett kalapácsvetője sem kertel, mint mondja, a sporttörténelmi medálért megy a vb-re, hogy ezzel is adózzon az év elején elhunyt edzője, Németh Pál emlékének.

- Szombaton a Puskás-stadionban 79,95 méterrel nyerted meg a magyar bajnokságot. Nem bosszantott, hogy ha öt centivel messzebbre hajítod a kalapácsot, akkor sokkal jobban hangzik az eredményed?
- Egyáltalán nem, most az eredmény csak annyiban volt fontos számomra, hogy hetvenkilenc méter fölé jussak. Vagyis a 79,95-tel tökéletesen elégedett vagyok. Az ob-n leginkább arra figyeltem, hogy jól tudjam megindítani a dobásokat, ami négy forgásról lévén szó, nagyon fontos. Amit elterveztem, sikerült megvalósítanom, megoldottam a feladatot. Az elmúlt hét egyébként is sokat kivett belőlem, mert rengeteg technikai edzést végeztem. No persze ennek meg is van az eredménye, mert stabil a formán, hetvenkilenc és nyolcvanegy méter között bármikor dobok. A vb-re pedig már rápihenve utazom ki, és ott remélhetőleg még nagyobbat is.

- Az év közben sokat szenvedtél a hasfalhúzódásoddal. Ez már a múlté?
- Sajnos azt nem mondhatom, hogy tökéletesen rendben vagyok, de azért javult a helyzet. Próbálok nem figyelni a sérülésemre, vagy legalábbis együtt élni vele. Az ob-n a bemelegítésnél kicsit megint előjött a probléma, de nem volt vészes. Igazából az zavar, hogy az év során nem tudtam azt a mennyiségű munkát elvégezni, amit elterveztem. De a versenyeken egy-két dobásra akkor is össze tudtam szedni magam, amikor még nagyobb volt a baj.

- Tizenhét versenyedből mind a tizenhetet megnyerted. Te vezeted a világranglistát, és az idei tíz legjobb eredményből nyolc a te nevedhez fűződik. Ennyivel a többiek előtt jársz?
- Mindez pusztán statisztika, ami egy pillanatnyi állapotot mutat. Én csak teszem a dolgomat, és szerencsésnek tartom magam, hogy a munkám és a hobbim ugyanaz. Idén eddig szépen hozom az átlagomat, és nem tehetek róla, hogy a többiek nem igazán dobnak nagyot. S megmondom őszintén, jobb is lett volna, ha valaki megszorongat, mert akkor talán már nyolcvankét méter körül járnék. Sok olyan verseny volt, ami álmosan indult, mindenki csak hetvennégy, hetvenöt méterrel kezdett. És akkor nekem is elegendő volt az, hogy az elején lazán dobtam hetvenhatot, hetvenhetet. Igaz, valahol megesett, hogy a lett gyerek hetvennyolcat dobott, és akkor kicsit össze kellett kapnom magamat.

- Arra emlékszem, hogy az olimpia után a stuttgarti Világdöntőben is második lettél a szlovén Primoz Kozmus mögött. Tisztázzuk: azóta vagy veretlen?
- Nem egészen. Még szeptember végén elmentem Japánba, Kawasakiba, és ott Kodzsi Murofusi az utolsó dobásával legyőzött.

- Vagyis az athéni olimpiai bajnok. Róla mit tudsz? Visszavonult, vagy ott lesz Berlinben is?
- Bevallom, fogalmam sincs. Az mindenesetre, hogy idén csak hetvenhárom métert dobott, nem sok jót ígérne számára a vb-n.

- Kikkel kell számolnod, mint potenciális ellenfelekkel?
- Most kakukktujások vannak. Említhetném az orosz Zagornijt, aki az orosz bajnokságon nyolcvan métert dobott, előtte viszont csak hetvenhatot, hetvennyolcat, hetvenhármat. Szóval, össze-vissza dobált. Van egy feltörekvő, fiatal fehérorosz gyerek, akivel kétszer versenyeztem. Tudom, hogy otthon túldobta a nyolcvanat, utána ennek a közelébe se ért, de aztán legalább megint hetvennyolc fölé jutott. Az olimpiai bajnok Kozmus két hete Novo Mestóban 77,90-et ért el. Ez nem éppen jó vb-főpróba, de az ő esetében sose lehet tudni. Mindenesetre úgy hallottam, hogy a harmadik dobás után abba is hagyta a versenyt, szóval, valami gondja, baja lehet. Arra a versenyre amúgy engem is hívtak, de nem tudtam elmenni, mert máshova ígérkeztem el. (A beszélgetés után derült ki, hogy Kozmus múlt vasárnap Mariborban 80,34 méteres eredménnyel győzött, és ezzel a világranglista harmadik helyére került, de Pars Krisztián az idei tíz legjobb eredményből ettől függetlenül nyolcat birtokol - a szerk.)

- A finn körversennyel jobban is jártál, mert azzal, hogy megnyerted, harmincezer eurót nyertél.
- Nem egészen. Az adólevonás után végül huszonkétezer maradt belőle, de ez is jól jött. S ezek a versenyek hatalmas élményt jelentettek a számomra. A finneknél hihetetlenül népszerű az atlétika, különösen a dobószámok, és ezek közül is a gerelyhajítás, a nagy sztárjuk, Tero Pitkämäki miatt. Ám arrafelé bármerre megyek az utcán, rólam is mindenki tudja, hogy ki vagyok.

- Kanyarodjunk vissza a berlini riválisaidhoz.
- Nézd, nekem nem az a feladatom, hogy feltérképezzem a mezőnyt. Éppen ezért nem igazán foglalkozom a többiekkel, és nem is filózom azon, hogy vajon ki milyen formában lesz majd a világbajnokságon. Annak kell a szemem előtt lebegnie, hogy Berlinben én a lehető legjobb formában legyek, és megszerezzem a magyar atlétika első vb-aranyérmét. Az a tudat, hogy én lehetek az első magyar világbajnok, hatalmas lelki pluszt ad nekem, sokkal nagyobbat, mint a veretlenségi sorozatom. S azért is szeretnék nyerni, hogy adózzak az éve elején elhunyt edzőm, Németh Pali bácsi emlékének...

Forrás: MTI



- Mit gondolsz, mennyi kell dobni az aranyéremhez?
- Szerintem nyolcvanegy méternél nagyobbat.

- A vb-ig hogy néz ki a programod?
- Csütörtökig még kemény munka vár rám, és úgy néz ki, hogy pénteken összehozunk egy házi tesztversenyt. Azon biztosan fáradt leszek, szóval, ha jó technikával ott is hetvenkilenc métert dobok, elégedetten jövők le a pályáról. Mert erre az eredményre rápihenéssel két-három métert bármikor rárakhatok. Én nem erőből dobok, hanem robbanékonyságból, és ha a dobásnál az indulást jól megoldom, akkor abból bármi kisülhet.

A férfi kalapácsvetés idei világranglistáját Pars Krisztián magabiztosan vezeti 81,43 méteres eredménnyel, és a Dobó SE klasszisa még további hét versenyen jutott 80 méter fölé. Ez a fehérorosz Shajununak (80,72), a pekingi olimpiai bajnok szlovén Kozmusnak (80,34) és a lett Sokolovsnak (80,14) is csak egyszer sikerült, a rangsorban ötödik orosz Zagornij (80,10) pedig alkalommal még telibe találta a 80 méteres szalagot. A sydneyi ötkarikás játékokon győztes lengyel Ziolkowski (78,93) csak a tizenkettedik, a 2007-es oszakai vb-n bronzérmes szlovák Charfreitag (78,26) a tizenötödik a világranglistán.

A kalapácsvetés 2009. évi világranglistája:
1. Pars Krisztián 81,43 méter
2. Jurij Shajunu (fehérorosz) 80,72
3. Primoz Kozmus (szlovén) 80,34
4. Igors Sokolovs (lett) 80,14
5. Alekszej Zagornij (orosz) 80,10
6. Nicola Vizzoni (olasz) 79,74
7. Artem Rubanko (ukrán) 79,69
8. Marco Lingua (olasz) 79,66
9. Pavel Krivicki (fehérorosz) 79,48
10. Markus Esser (német) 79,43
11. Dilshod Nazarov (tadzsik) 79,28
12. Szymon Ziolkowski (lengyel) 78,93
13. Olli-Pekka Karjalainen (finn) 78,64
14. Ali Mohamed Al-Zinkawi (kuvaiti) 78,49
15. Libor Charfreitag (szlovák) 78,26

Atlétikában 1983 óta rendeznek szabadtéri világbajnokságokat, s az eddigi tizenegy vb-n a magyar versenyzők négy ezüst- és öt bronzérmet szereztek. A legeredményesebbek a kalapácsvetők (Annus Adrián, Németh Zsolt, Gécsek Tibor), és most a 2005-ben hetedik, 2007-ben ötödik helyezett Pars Krisztián folytathatja a sorozatot.

Az eddigi magyar vb-érmesek:
1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkoszvetés)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapácsvetés)
1995, Göteborg: 3. Gécsek (kalapácsvetés), 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapácsvetés)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapácsvetés), 2. Fazekas Róbert (diszkoszvetés)
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)


- Sportpszichológushoz jársz?


- Azért a vb-n elég nagy lesz a tét számodra. Jól viseled a feszültséget?


- Ahhoz mit szólsz, hogy a doppingvizsgálaton lebukott két fehérorosz dobó ügyét még mindig nem zárta le a nemzetközi Sportdöntőbíróság, és az ezüstérmedet azóta sem kaptad meg?
- Nem tehetek mást, várok. És augusztus 26-án remélhetőleg már okosabb leszek, mert a legutolsó hírek szerint akkora ígérik a döntést.