Vágólapra másolva!
Ahogyan azt reméltünk, a berlini Olimpiai-stadionban szombaton megkezdődött 12. szabadtéri atlétikai vb-n Pars Krisztián világranglista-vezetőhöz illően az első helyen került be a kalapácsvetés hétfői döntőjébe. A Dobó SE versenyzője a selejtezőben elsőre váratlanul csak 72,94 métert dobott, másodikra azonban már nem hibázott, és 78,68-cal letudta a kötelező feladatot.

Az idei világranglistát 81,43 méterrel vezető Pars Krisztiánnak így a selejtező B csoportjában a harmadik sorozatot már nem kellett megvárnia a küzdőtéren. A többiek még javában szenvedtek, hogy megdobják a 77,50 méteres kvalifikációs szintet, amikor olimpiai második helyezett honfitársunk már a magyar sajtó szép számban jelen levő képviselőinek nyilatkozott az Olimpiai-stadion alagsorában kialakított "vegyes zónájában".

- Mi történt az első dobásodnál?
- Természetesen elsőre szerettem volna teljesíteni a selejtezőszintet, de sajnos megzavart az, hogy nagyjából ötven percet csúszott a program. Ráadásul már az eredeti kezdéshez képest is egy órával hamarabb kint voltunk a pályán. Így gyakorlatilag kétszer kellett bemelegítenem.

- Nem aggódtál azután, hogy az első kísérletedet elrontottad, és csak kettő maradt arra, hogy bejuss a döntőbe?
- Egyáltalán nem, mert a bemelegítés jól sikerült. Az első dobást ott ilyenkor lazára kell venni, hogy az ember megismerje a dobókört, így is tettem, és a második próbálkozásom már kimondottan jó volt. S végül a versenyben is megoldottam másodikra a feladatot. Sajnos idén néhány alkalommal már előfordult, hogy az első két dobásom nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, de remélem, a döntőben nem így lesz. Az biztos, hogy ott teljes gőzzel megyek a vb-aranyért! Ez az első világversenyem, amelyre az aranyéremért jöttem, és szeretném is elvinni.

- A stadion dobóköre megfelelő minőségű?
- Igen, meglepően jó, pedig a vb előtt rémhírek is terjedtek róla.

Forrás: [origo]

- A többieket figyelted?
- Nem igazán, de az A csoport eredményeit elnézve ott azért egy-két dolog meglepett. Az nem, hogy a világranglistán mögöttem második fehérorosz Sajunu kiesett, mert ő még fiatal gyerek, nincs meg a kellő rutinja egy világbajnoksághoz. A finn Karjalainent viszont döntőbe vártam. Litvinovnak 77,80 körül van a legjobbja, még ő is nagyon fiatal, így nem gondoltam volna, hogy ezt az eredményét most megközelíti.

- Az olimpiai bajnok Kozmus is az A csoportban dobott. Róla mit gondolsz?
- Nem láttam, hogyan mozog, de néhány napja ő is túldobta a nyolcvan métert. Szerintem kettőnk között dől el, hogy ki lesz a világbajnok.

- Ha Kozmus 83 métert dobna, arra is tudnál válaszolni?
- Ez már nehéz ügy lenne, de talán igen. Ám akkor mindennek tökéletesen kell működnie.

- A döntő hétfőn lesz, vasárnap kijössz a versenyekre?
- Biztos, hogy nem, már csak azért se, mert a szállásunktól félóra lenne az út. Inkább készülök a másnapi döntőre, mozgok egy kicsit.

A döntőbe jutott versenyzők: Pars Krisztián (78,68 méter), Szymon Ziólkowski (lengyel, 77,89), Pavel Krivitszkij (fehérorosz, 77,85), Sergej Litvinov (német, 77,68), Primoz Kozmus (szlovén, 77,55), Igor Vincsenko (orosz, 77,54), Nicola Vizzoni (olasz, 76,95), Markus Esser (német, 76,81), András Haklits (horvát, 76,39), Libor Charfreitag (szlovák, 76,29), Dilshod Nazarov (tadzsik, 75,83), Alekszej Zagornij (orosz, 75,38)