Vágólapra másolva!

Sanya Richards csúcsra ért női 400-on

Sanya Richards nyerte a női 400 métert kedden a berlini atlétikai világbajnokságon, érvényesítve ezzel a papírformát. Brit diadal férfi hármasugrásban, kenyai siker férfi 3000 akadályon.

A 24 esztendős Richards 2005-ös vb-ezüstje és a pekingi olimpián szerzett bronza után ért fel a csúcsra. Egész évben kirobbanó formában versenyzett, vezette a világranglistát, amelyet ezúttal 49,00 mp-cel, a világ idei legjobbjával írt át.

Richards a célegyenesbe fordulva biztosan vezetett, és jól bírta a végét is, így nem tudták megszorítani. A Pekingben második Shericka Williams ismét ezüstöt szállított a jamaicaiaknak, az orosz Antonyina Krivosapka futott be harmadikként. A címvédő és olimpiai bajnok brit Christine Ohuruogo csak ötödik lett.

A brit Phillips Idowu nyerte a férfi hármasugrást, a világ idei legjobbjával (17,73 m) diadalmaskodó, 30 éves versenyző mögött a címvédő és tavaly olimpiai aranyérmes portugál Nelson Evora lett a második. Harmadikként a kubai Alexis Copello végzett.

A kenyai Ezekiel Kemboi győzött férfi 3000 méter akadályon. A toronymagas esélyes kenyaiak már három kör után "szétrázták" a mezőnyt, csak az Európa-rekorder francia Bouabdellah Tahri próbált velük menni. Tahri az utolsó körben még mindig ott lihegett esélyesebbb riválisai nyakán, majd a célegyenesbe fordulva leszakadni látszott, de az utolsó akadály után még tudott hajrázni, és a közönség biztatása közepette sikerült érmet szereznie, harmadik lett.

Az idei világranglista-vezető Kemboi az utolsó nyolcvan méteren ellépett a többiektől, 8:00.43 perces világbajnoki csúccsal nyert honfitársa, Richard Kipkemboi Mateelong előtt. Az olimpiai bajnok, szintén kenyai Brimin Kiprop Kiprutónak be kellett érnie a hetedik hellyel. A szintén az esélyesek közé tartozott marokkói Jamel Chatbi nem állhatott rajthoz, mivel doppingtesztje pozitív eredményt hozott.

Az amerikai Kerron Clement rajt-cél győzelmet aratott férfi 400 m gáton. A címvédő és világranglista-vezető Clement már az első kanyarban vezetett, és bár a célegyenesbe fordulva lassult, de a nyolcas "surranó" pályán a Puerto Ricó-i Javier Culson csak megszorongatni tudta, beérni nem. A pekingi olimpián második amerikai 47,91 mp-cel, a világ idei legjobbjával nyert. A 2005-ös világbajnok, szintén amerikai Bershawn Jackson jött be harmadiknak, míg egy másik vb-aranyérmes, a 2003-ban, Párizsban első dominikai Felix Sanchez utolsó lett.

A hazai közönségkedvenc Steffi Nerius nyerte a női gerelyhajítást. A szakág első német vb-aranyérmese 37 évesen, utolsó világversenyén diadalmaskodott egy 67,30 méteres dobással. A világcsúcstartó és olimpiai bajnok cseh Barbora Spotakova második lett, harmadikként az orosz Marija Abakumova végzett.