Vágólapra másolva!
Usain Bolt megszerezte a harmadik aranyérmét is a berlini atlétikai világbajnokságon, de világcsúcsot nem a jamaicai 4x100-as váltó döntött, hanem a kalapácsvető lengyel Anita Wlodarczyk. A vb-n utolsóként érdekelt magyar induló, Papp Krisztina a női 5000 méter döntőjében a 14. helyen zárt.

A szervezők már a vb előtt telt házat prognosztizáltak a második szombatra, s ebben vélhetően volt némi szerepe annak, hogy nem csak a nagy érdeklődéssel várt férfi és női 4x100 méter, hanem a férfi távolugrás döntője is erre a napra került a programba. A hazai reménység Sebastian Bayer azonban azután, hogy a torinói fedett pályás Eb-t 871 centivel nyerte meg - ez a tető alatt született eredmények örökranglistáján rögtön Carl Lewis 879-es világcsúcsa után következik -, szabadtéren pedig 849-ig jutott, még a hét közben a selejtezőben csak 798-at tudott felmutatni, amivel 17. lett, vagyis nem került be a tizenkettes döntőbe.

A telt ház azért így is összejött, a távolugrás fináléjában pedig páros versenyre volt kilátás az idei világranglista első két helyezettje, az amerikai Dwight Phillips (874 cm) és a panamai Irving Saladino (863 cm) között. Ám a pekingi olimpiai bajnok, nem mellesleg címvédő Saladino három belépett ugrást produkált, és kiesett! Az athéni ötkarikás játékok győztes Phillips ugyanakkor a második sorozatban 854 cm-ig szállt, amivel meg is nyerte a világbajnokságot.

A női 5000 méter döntőjére azért figyeltünk különösen, mert ebben szerepelt a vb-n még érdekelt egyetlen honfitársunk. Papp Krisztina az elődöntőben taktikus versenyzéssel, futamában a negyedik helyet szerezte meg, összesítésben kilencedik lett, s a tizenöt finalista közül csak a külön kategóriát képviselő négy kenyai és három etióp, valamint egy etiópból honosított török futónő jegyzett jobb időeredményt nála.

Sokat elmond az erőviszonyokról, hogy a fináléban még egy olasz és egy portugál versenyző reprezentálta Európát. A mezőny 3000 méterig együtt haladt, itt sajnos az UTE versenyzője leszakadt, végül csak a tanzániai vetélytársát tudta megelőzni, így a 14. helyen zárt. A címvédő etióp Meseret Defar meglepetésre nem bírta a hajrát, két kenyai is megelőzte: az arany a Vivian Cheruiyothoz, az ezüst Sylvia Jebiwott Kibethez került.

"Abszolút fel voltam dobva, nem éreztem fáradtságot, és tulajdonképpen élveztem is a futást. Sajnos a táv közepénél nem tudtam eldönteni, hogy menjek-e a mezőnnyel, vagy inkább a saját tempómban fussak tovább, és ez a bizonytalanság vezetett oda, hogy nem végeztem előrébb. Az időeredményemmel, a 15:20 perccel azonban elégedett vagyok. Jövőre természetesen az Eb-n is szeretnék döntőt futni, és a cél az, hogy ott felülmúljam a 2006-os göteborgi nyolcadik helyezésemet" - fogalmazott Papp Krisztina.

A nap slágerszámának egyértelműen a férfi 4x100 méter ígérkezett, azzal a nagy kérdéssel, hogy a 100 és 200 méteren is káprázatos világcsúcsot (9,58, illetve 19,19 másodpercet) elért Usain Bolt megszerzi-e a harmadik aranyát, miként az olimpián, ahol a jamaicai kvartett Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt, Asafa Powell összeállításban 37,10-es világrekorddal nyert a Trinidad és Tobagó-i váltó előtt.

Emlékezetes, hogy az Egyesült Államok Pekingben a döntőbe sem jutott be, mert a Rodney Martin, Travis Padgett, Darvis Patton, Tyson Gay összeállítású négyes az előfutamában elrontotta a harmadik váltást. S az amerikaiakat Berlinben is utolérte a végzet. Ugyan Terrence Trammel, Michael Rodgers, Shawn Crawford és Patton pénteken este még futamgyőztesként örült, az éjjel azonban a versenybírók arra jutottak, hogy Patton a váltózónán túl vette át a botot Crawfordtól, ezért diszkvalifikálták a kvartettet.

S ezzel még nem volt vége az amerikaiak vesszőfutásának, mert szombaton délután a női 4x100-at is elbaltázták. Itt az elődöntőben a változatosság végett a második váltás fogott ki rajtuk Alexandria Anderson és Muna Lee között. Utóbbi ráadásul megsérült, a bal combjához kapva dőlt le a pályán, és hordágyon vitték le... A döntőben este a papírforma szerint a jamaicaiak nyertek, Kerron Stewart befutójával.

A férfiak 4x100-as fináléjában sem történt meglepetés, Jamaica Steve Mullings, Frater, Bolt, Powell felállásban - azaz Pekinghez képest az első helyen cseréltek - 37,31-es idővel nyertek, Trinidad és Tobago, valamint Nagy-Britannia előtt. Bolték tehát a világcsúcsukat nem tudták megközelíteni, de talán nem bánkódnak emiatt.

Férfi rúdugrásban az ausztrál Steven Hooker úgy nyert, hogy a döntőben csupán kétszer ugrott: az 585 centit elsőre leverte, majd 590-re emeltetett, és ezen nem hibázott. A nap csattanóját pedig a női kalapácsvetésben győztes lengyel Anita Wlodarczyk szolgáltatta, aki a második sorozatban 77,96 méteres világcsúcsot ért el - a régit az orosz Tatjana Liszenko 77,80-nal tartotta 2006 óta -, és ennek olyannyira megörült, hogy a nagy ugrálásban még a bokáját is csúnyán kifordította. Emiatt jeges tömlővel a lábán nézte, ahogy a riválisok versenyeznek, majd amikor biztossá vált, hogy nyert, utoljára megpróbált dobni egyet. El is szállt vagy húsz méterre a kalapács, Wlodarczyk gyorsan ki is lépett, a világcsúcsát mutató eredményjelzővel már mosolyogva fényképezkedett.