Vágólapra másolva!
Asafa Powell, a világ idei legjobb 100 méteres eredményével rendelkező, kétszeres vb-bronzérmes jamaicai sprinter - aki a szombati Gyulai István Memorial egyik sztárvendégének számít - az [origo]-nak úgy nyilatkozott, képesnek érzi magát arra, hogy az augusztus végén kezdődő világbajnokságon legyőzze a számot az utóbbi években uraló Usain Boltot. A két klasszis jó viszonyt ápol, a pályán kívül sokat poénkodnak egymással, de ha versenyeznek, az Powell szerint olyan, mint a háború.

- A Lausanne-ban elért 9.78 másodperces idejénél senki nem futott jobbat idén, lehet, hogy ez az ön éve lesz?
- Igen, úgy érzem, az összes sprinter közül én vagyok a legjobb formában, úgyhogy bízom benne, hogy 2011 az én sikereimről szól majd.

- Eddig váltóban sikerült csak aranyérmet nyernie a vébéken, hogy érzi, az augusztus végén kezdődő vébén sikerül majd a győzelem 100 méteren?
- Egyelőre csak azt tudom mondani, a legjobbamat szeretném nyújtani, és ha minden jól alakul, akkor ez aranyérmet ér majd.

- Amikor a tavasszal Rómában Usain Bolt ellen futott, az olimpiai bajnok mindössze két századdal előzte meg. Megvan már a megfelelő taktika, hogy megelőzhesse?
- Már Rómában is nyertem volna, de bevártam, ő meg kihasználta (nevet). A viccet félretéve, tudom, hogy mit kell majd tennem, hogy legyőzzem.

- Ezek szerint mentálisan erősebbnek érzi már magát? Csak azért kérdem, mert amikor a 2007-es vébén harmadik helyen végzett 100 méteren, azt nyilatkozta, bepánikolt, mikor látja, hogy a későbbi győztes Tyson Gay megelőzi.
- Igen, szerencsére sikerült változni ilyen téren. Furcsa érzés, amikor éveken át nyered a versenyeket, és aztán jön valaki, aki megelőz. A pánikot is azért éreztem, mert nem voltam hozzászokva, hogy valaki elmegy mellettem, és olyan volt, mintha kicsúszott volna a kezemből az irányítás.

- Gay ezúttal nem lesz ott a vébén, azaz egy riválissal kevesebbel kell számolnia, nem nyomasztó, hogy mindenki öntől várja, hogy megszorítsa vagy legyőzze Boltot?
- Nem kezelem teherként az emberek elvárását, sőt, inkább feldob, hogy képesnek tartanak a győzelemre. Mindent felteszek, hogy enyém legyen az arany, jó formában érzem magam, a vébé pont a megfelelő alkalom, hogy legyőzzem, úgyhogy izguljon csak Bolt! (nevet)

- Egy év van már csak hátra a londoni olimpiáig, és korábban azt mondta, London lesz az utolsó esélye, hogy olimpiai bajnok legyen.
- Az biztos, hogy ez lesz az utolsó olimpia, amelyen elindulok, és az is biztos, hogy csak akkor leszek boldog, ha az arannyal térhetek haza. Ez egy reális elvárás magammal szemben, egy év múlva meglátjuk, sikerült-e megvalósítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Mi lehet az emberi teljesítőképesség csúcsa 100 méteren az időeredményt tekintve?
- Nem tudom, hol a határ, de abban biztos vagyok, hogy még nem értük el. Amikor Ben Johnson az 1988-as olimpián 9.79 másodperces időt futott, mindenki felhördült, ha ma futsz ennyit, már csak legyintenek.

- Bolttal jó barátoknak számítanak, amikor a pályán kívül találkoznak, akkor is téma az atlétika? Megy esetleg a másik zrikálása?
- A pályán kívül főleg a kocsikról és a nőkről beszélgetünk, poénkodunk, az atlétika olyankor kimarad. Ha versenyzünk, akkor más a helyzet, az olyan, mint a háború, de a civil életben nagyon jól megvagyunk.