Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius szabadlábon védekezése volt a tét a barátnőjét lelövő dél-afrikai atléta tárgyalásának harmadik napján. A kérdés az volt, szándékosan ölte-e meg Reeva Steenkampot. Az első két napon elemében lévő védelem csütörtök reggel is határozottan kezdett, ám az ebédszünet után összeszedte magát a vád, és kemény kérdéseket tett fel. Az sem számít, ha Pistorius betörőnek hitte a barátnőjét, ugyanis a négy lövés mindenképpen szándékos gyilkosságot jelent, állítja a vád.

Barry Roux védőügyvéd a délelőtt folyamán arról győzködte a bíróságot, hogy a vád lehetséges dolgokra épít, míg a védelem tényekre. "Eddig csak azt sikerült bizonyítani, hogy Pistorius és Steenkamp szerette egymást" - jelentette ki.

Roux továbbá megállapította, hogy amennyiben Pistorius pusztán meg akarta volna ölni a barátnőjét, ahhoz nem kellett volna kimenni a vécére, "az ágyban is megtehette volna."

A sportoló szabadlábra helyezése jelentősen befolyásolja a későbbi esetleges mozgásterét. A vád részéről Gerrie Nel azzal hozakodott elő, hogy Pistorius és a nővére, Aimee közösen bérel egy házat Olaszországban, ahol évente négy hónapot tölt, azaz fennáll a lehetőség, hogy odaszökik. Ugyanakkor egy tüntető a bíróság előtt a következő feliratú táblát emelte a magasba: "Oscar, Reeva szabadon távozhatott?"

Kényes pont még, honnan lőtt Pistorius. A sportoló állítja, nem csatolta fel a műlábát, ám a golyók magasról csapódtak be, legalábbis a nyomozást vezető tiszt, Hilton Botha szerint. Ballisztikai vizsgálat viszont még nem történt, ezért is hangsúlyozta Roux, hogy a vád nem a tényekre épít.

Roux azt is kiemelte, hogy Pistoriusnak semmi indítéka nem volt, hogy megölje a barátnőjét. Ezen a ponton a paralimpikon elsírta magát. Nap közben a Nike bejelentette, hogy felbontotta a szerződését a sportolóval.

Délután aztán erőre kapott a vád is. "Úgy döntött, hogy lelövi azt, aki a vécében van. Miért kellene elengedni egy gyilkost?" - érvelt Nel Pistorius kiengedése ellen. Nel azt is kifogásolta, hogy Pistorius nem szóban mondta el a vallomását, helyette egy nyilatkozatot olvastatott fel az ügyvédjével. "Egy lapot nem lehet hazugságvizsgálatnak alávetni."

Nel lehetetlennek tartja, hogy Pistorius a gyilkosság előtt kikelt az ágyból, majd visszatért felcsatolni a műlábát, és közben végig nem vette észre, hogy a barátnője nincs az ágyban. A futó azzal védekezett, hogy a lába nélkül védtelennek érezte magát, amin a vád újabb fogást talált: "Védtelennek érzi magát, és beront egy fürdőszobába, ahol egy betörő van? Nem logikus."

Mindezek mellett Nel szerint elég lett volna egyet lőni, ha csak figyelmeztetni akarja a betörőt a sportoló. "Pistorius tudta: annyira kicsi a vécé, hogy biztosan el fogja találni azt, aki bent van. Nem is értem, miért beszélünk önvédelemről, amikor fegyvert vett magához, és bement a fürdőbe gyilkolni."

Ilyen hangulatban ért véget a tárgyalás, amely magyar idő szerint péntek reggel kilenckor folytatódik, de már egy másik nyomozó vezetésével.

A nap végén ugyanis elvették az ügyet Bothától, aki ellen bírósági eljárás zajlik egy másik eset miatt. A nyomozó és két társa még 2011-ben állítólag úgy próbált meg megállítani egy kisteherautót, hogy a szolgálati autóból rálőtt. A Pistorius-pert Vinesh Moonoo altábornagy viszi tovább, akiről Riah Phiyega Nemzeti Biztos azt állítja: "Ő volt a dél-afrikai rendőrség legjobb detektívje. Rendkívül képzett, tapasztalt nyomozókból szervez majd csapatot maga köré."