Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, 1988. szeptember 24-én a világ tátott szájjal csodálta a 100 méteres síkfutás olimpiai döntőjét. Az abszolút esélyes Carl Lewis mellett ugyanis döbbenetes világrekordot repesztett Ben Johnson, akit doppingbotránya miatt nem sokáig ünnepelhettek. Az 51 éves kanadai sportember a lebukása után 25 évvel visszatért Szöulba, ahol ezúttal egy doppingellenes kampányban vesz részt.

"Szép dolog visszatérni ide, ahol történelmet írtam. Aranyt nyertem, de egyből el is veszítettem, a doppingolás kettétörte a karrieremet, tönkretette a hírnevemet és az életemet " - nyilatkozta Johnson, aki korábban úgy vélekedett, a szöuli Olimpiai Stadionhoz köti élete legnagyszerűbb és legszörnyűbb pillanata is.

"Nem érzek keserűséget, megpróbálom jóvátenni a bűnömet, és az atlétikát szolgálni ezzel a doppingellenes kampánnyal. Teljesen máshogy éltem akkor, mint manapság, már különbséget tudok tenni a dolgok között" - nyilatkozta a Weltnek.

A szöuli döntő befutója Forrás: AFP/Ron Kuntz

Azt mondta, ő akkoriban csak egy nagy kirakójáték apró része volt, és nem szeretne soha többet visszatekinteni akkori énjére.

Az olimpiai döntőt minden idők egyik legmocskosabb versenyének nevezik, a döntő mezőnyének hat résztvevőjéről is gyanítható, hogy nem tisztán érték el eredményeiket. Sőt, a Welt cikke egyenesen azt állítja, hogy Carl Lewis nem is indulhatott volna Szöulban, hiszen az olimpia előtt stimulánsokat mutattak ki a vizeletében. Azonban hazája olimpiai bizottsága eltussolta az ügyet, Lewist bent hagyta a válogatottban, az atléta pedig szerzett két aranyat és egy ezüstöt.

"Én voltam az egyetlen, akit ebből a mezőnyből keresztre feszítettek. Ez igazságtalan" - mondta Johnson, aki bevallása szerint hét döntőbeli társa közül azóta csupán egy emberrel, a jamaicai Ray Stewarttal találkozott. "Jó barátok vagyunk, de sohasem beszélünk arról, hogy mit tettünk. Inkább a régi szép időkről, a közös utazásokról és versenyekről dumálunk."

Kitart viszont amellett, hogy Szöulban Lewis egyik segítője keverte a doppingszert a verseny után és a vizeletvizsgálat előtt elfogyasztott sörébe. És mindezt spirituálisan is megmagyarázta: szerinte az egyik életében király volt Egyiptomban, Carl Lewis pedig a testvére, aki megmérgezte őt a hatalom megszerzésének érdekében. "Később aztán, már ebben az életben újra megtette, amikor doppingszert kevertetett az italomba az olimpián, mert akkor nem érte el a célját" - mondta.

Forrás: AFP/Kim Doo-Ho

Gyakran gondol arra, hogy mi lett volna, ha nincs a szöuli incidens, és úgy véli, nagy valószínűséggel másképp élné most az életét. De nem panaszkodik, boldog és elégedett embernek tartja magát.

"Meggyőződésem, hogy a dopping sokkal fejlettebb ma, mint 25 éve volt. Manapság már olyan doppingszereket fejlesztenek, amelyek öt-tíz perc után kiürülnek a szervezetből. Hogy az én esetem fordulópontot jelentett-e? Nem tudom. De hiszem azt, hogy a mostani kampány segít abban, hogy a sport ismét olyan lehet, mint a 70-es évek elején. Hogy lehet dopping nélkül is sportolni" - mondta. Johnson a kétéves eltiltása után visszatért, de 1993-ban újra lebukott, és ekkor örökre eltiltották.

Reméli, a fiatal generáció meghallgatja és megérti őt: "Azt üzenem mindenkinek, még ha le is tért az útról, forduljon vissza! Megpróbálom megtanítani a gyerekeket arra, hogy ne kövessék el azt a hibát, amit én."

Mi történt Szöulban?

Johnson az első szöuli előfutamban 10.37-et futott, a negyeddöntő első futamában a brit Linford Christie és az amerikai Dennis Mitchell mögött 10.17-tel jutott tovább, az elődöntőben azonban már mindkét riválisát maga mögé utasítva 10.03-mal jutott fináléba.

A szeptember 24-i, szombati döntőben aztán nem volt ellenfele, úgy javította 9,79-re a világcsúcsot, hogy másfél méterrel a cél előtt diadalittasan széttárta a karjait. Három nappal később megszégyenülten, csomagjait hátrahagyva szinte elmenekül a szállodájából, és hazarepült.


"Ez hihetetlen, egy háromszoros gyilkos se kap annyi kritikát, mint Ben. A gyomrom kifordul, ha a vetélytársait hallgatom, akik már akkor drogoztak, mielőtt sportolni kezdtek" - nyilatkozta róla 2010-ben elhunyt edzője, Charles Francis, akit csak Charlie, a Vegyész becenévvel illetett a sajtó.

Az 1988-as szöuli olimpia 100 méteres síkfutásának végeredménye:
1. Carl Lewis (amerikai) 9.92
2. Linford Christie (brit) 9.97
3. Calvin Smith (amerikai) 9.99
4. Dennis Mitchell (amerikai) 10.04
5. Robson da Silva (brazil) 10.11
6. Desai Williams (kanadai) 10.11
7. Ray Stewart (jamaicai) 12.26
Ben Johnson (kanadai) 9.79 - utólag diszkvalifikálva