Pistorius: Vidd el a balhét helyettem!

oscar pistorius tárgyalás
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius attends his ongoing murder trial on March 11, 2014 in Pretoria. Oscar Pistorius's murder trial was set to hear more details on the autopsy of his slain girlfriend Reeva Steenkamp, a day after the star sprinter threw up as he listened to a graphic account of the gunshot injuries he inflicted on his lover
Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius arra kérte egy barátját, hogy vállalja át a felelősséget, amikor elsütött egy fegyvert az étteremben, egy másik esetben pedig üvöltözött egy rendőrrel, amiért az megfogta a pisztolyát. A barátnőjét tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó tárgyalásának hetedik napján az is kiderült, hogy Reeva Steenkamp a halála előtt két órával valamilyen zöldséget evett, holott Pistorius szerint akkor már régen aludtak.

Hétfőn Gert Staayman patológus ismertette Reeva Steenkamp szenvedéseit, akkor Oscar Pistorius többször elhányta magát a bíróságon, kedden folytatódott Staayman vallomása. Azt mondta, hogy két órával a halála előtt Reeva még evett, Pistorius azonban állítja, hogy 10 órakor már lefeküdtek, a lövöldözésről pedig tudjuk, hogy hajnali 3 óra 15 perckor volt. Barry Roux, Pistorius ügyvédje megkérdőjelezte Staayman hozzáértését, szerinte a tudományos szakirodalom azt írja, hogy minden egyes embernél egyénfüggő, hogy milyen ételt mennyi idő alatt emészt meg a gyomor.

"30 év alatt 10-15 ezer boncolást végeztem. Amint az étel bekerül a gyomorba, elkezdik felemészteni az emésztőnedvek. Ha négy órával a halála előtt evett volna Reeva, akkor üres lett volna a gyomra, de volt benne valami. Nem tudom megmondani, hogy mi volt az, spenót vagy bab, de azt tudom, hogy valamilyen zöldséget evett aznap éjszaka" – válaszolt a patológus.

Azt is elmondta, hogy öt milliliter vizelet volt Reeva Steenkamp hólyagjában, és ha közvetlenül a halála előtt, vagy akár azelőtt egy órával elment volna pisilni, akkor teljesen üres lett volna a hólyag.

Pistorius ellen vallott a barátja Forrás: AFP/Kim Ludbrook

A második tanú Darren Fresco, Pistorius barátja volt kedden. A sportoló másik két ügyét is tárgyalja a bíróság, Fresco mind a két alkalommal ott volt a helyszínen. Egy közúti ellenőrzésnél a rendőr elvette Pistorius fegyverét, aki ezért kiabálni kezdett vele, majd később kilőtt a napfénytetőn. Fresco erre így emlékezett vissza: "Én vezettem, Pistorius mellettem ült, mögöttünk pedig Samantha, a volt barátnője. Az igazoltatásnál a rendőr elvette Pistorius fegyverét, mire ő közölte, hogy nem érintheti meg csak úgy a pisztolyát. A rendőr kiürítette a tárat. Ekkor Pistorius azt mondta neki, hogy az ujjlenyomata most már rajta van a fegyverén, és ha bármi történik, akkor ő is felelősségre vonható lesz."

A rendőr egy gyorshajtásos büntetéssel elengedte őket, majd negyed órával később eldördült a fegyver. "Miután elindultunk, Pistorius nagyon ideges volt, amiért valaki más megérintette a pisztolyát. Ekkor kilőtt a napfénytetőn, én pedig automatikusan elrántottam a kormányt jobbra. Elnézést a szóhasználatért, de azt kérdeztem tőle: Kibaszottul megőrültél? Erre ő csak nevetett, nekem pedig zúgott a fülem" – fogalmazott a bíróságon Fresco.

Pistorius egy másik alkalommal a Tashas étteremben elkérte Fresco pisztolyát, majd elsütötte, ezt követően pedig arra kérte Frescót, hogy vigye el helyette a balhét, mert körülötte túl nagy a médiafelhajtás és a sportoló szerint egy barát ezt megtenné a másikért.

"Amikor kijött az étterem tulajdonosa, hogy megkérdezze, mi történt, elnézést kértem tőle, és mondtam, hogy véletlenül elsült a pisztolyom, amikor kiesett a nadrágom zsebéből. Pistorius csak hallgatott mellettem" – mondta Fresco.

A keddi történéseket percről percre megismerheti, kattintson ide! Szerdán folytatódik Pistorius pere.