Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban örömteli híreket kaptunk a szabadfogású birkózóválogatott háza tájáról, hiszen a nemzetközi megméretéseken sorra dobogóra állhattak versenyzőink. Gulyás István, a szabadfogású birkózóválogatott trénere a napokban az utolsó eligazításokat adja fiainak Tatán, a jövő héten kezdődő azerbajdzsáni világbajnokság előtt.

- Mit mondott versenyzőinek?
- A felkészülés végső szakaszában vagyunk, ilyenkor már a fogyasztás kerül előtérbe. Ennek üteméről esett szó, illetve szomorú hírrel is szolgáltam, mert Aubéli Ottó megsérült az egyik edzésen, és jelen pillanatban a Sportkórházban van kivizsgáláson. Az első diagnózis szerint a nehézsúlyú versenyzőnknek részleges térdszalag-szakadása van. Nem tudom, hogy mennyire súlyos, de nagyon bízom benne, hogy Ottó ott lehet velünk a bakui világbajnokságon.

- A többiek sérülésmentesek?
- Szerencsére igen, és a felkészülésre sem lehet panaszom, hiszen sokat dolgoztak tanítványaim. Mindemellett pedig a felkészülési versenyeken is kiválóan szerepeltek. Többen komoly skalpokat gyűjtöttek, elég csak Ritter Árpádot említenem, aki az olimpiai bajnok és hatszoros világbajnok Buvajsza Szajtyievet verte meg, életében először. A csapat duzzad az egészséges önbizalomtól, és ez elengedhetetlen egy világbajnokság előtt.

- Önt mennyire nyomasztja, vagy doppingolja az a tény, hogy most olimpiai kvalifikációs világbajnokság következik?
- Azt tudom mondani, amit a fiúknak is: nem szabad ezzel foglalkoznunk. Ez is egy világbajnokság. Az csupán ajándék, hogy ha az első nyolc helyen végeznek, akkor az már pekingi kvótát jelent. A vb-n kívül egyébként még a jövő évi Európa-bajnokságon, és két Grand Prix-versenyen lehet repülőjegyet nyerni a kínai fővárosba. Bakuban birkózóimnak tilos nekivágni azzal a célkitűzéssel a versenynek, hogy csak legyen meg a kvalifikációm. Itt az érmekre kell koncentrálni.

- Hány éremben gondolkozik?
- Megvan arra a lehetőség, hogy jól szerepeljen a csapat. Az előzetes nevezési listát látva, minden súlycsoportban 40 és 50 fő közötti versenyzőre számítok, így minimum négy mérkőzést kell annak nyernie, aki éremért szeretne birkózni.

- Megkerülte a kérdésem.
- Reálisan vagyok optimista, így véleményem szerint két versenyzőnk ott lesz az első öt hely valamelyikén, de nem kizárt, hogy többen lesznek majd a végelszámolásnál. Ekkora mezőnyben hatalmas jelentősége van annak, hogy ki, miként fogyaszt, illetve milyen lesz a sorsolása. Az sem mellékes, milyen lábbal kelnek föl aznap a birkózóink. Bízom benne, hogy eredményes világbajnokságot zárunk majd Azerbajdzsánban.

Tomka Tivadar