Vágólapra másolva!
Rio de Janeiróban csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a cselgáncs-világbajnokságot, amelyen a súlycsoportok legjobb hat versenyzője olimpiai kvótához jut. Ám azok számára sincs minden veszve, akik nem járnak sikerrel.

A stuttgarti torna vb után erre a hétre is jut egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság, és a cselgáncsozók rendszere sokkal igazságosabb. Itt nem fordulhat elő, hogy a vb-ezüstérmes - mint Berki Krisztián - lemarad a pekingi játékokról, mi több, a súlycsoportok legjobb hat versenyzője kijut az olimpiára.

S ellentétben a tornával cselgáncsban nem egyetlen versenyen dől el minden; aki Rio de Janieróban nem jár sikerrel, annak az olimpiai kvalifikációs versenysorozat is esélyt kínál.

Az európai dzsúdósok tizenhárom kijelölt versenyen indulhatnak, ezeken differenciáltan lehet pontokat gyűjteni - a legtöbbet az Eb-arannyal -, de mindenkinek csak a négy legjobb eredményét veszik figyelembe. Az utolsó állomás a jövő évi Eb lesz. A rangsor alapján a férfiaknál súlycsoportonként az első kilenc, a nőknél az első öt jut ki az olimpiára. Azokat, akik a vb-n megszerzik a kvótát, természetesen már nem veszik figyelembe.

A világbajnokságon (www.worldjudo2007.com) óriási mezőny, az előzetes nevezések alapján 129 ország 774 versenyzője vesz részt. A férfiaknál mind a hét súlycsoportban lesz magyar induló.

Braun Ákos (73 kg) címvédőként áll tatamira, hiszen két éve Kairóban a sportág második magyar vb-aranyérmét szerezte (az elsőt Kovács Antal nyerte 1993-ban), s ugyanitt Ungvári Miklós (66 kg) bronzérmes lett. A csapat harmadik klasszisa az idei belgrádi Eb-n 100 kg-ban győztes Hadfi Dániel. A nőknél öt versenyzőnk méreti meg magát, a 78 és a +78 kg-ban nincs nemzetközi mércével mérhető reprezentánsunk.

Forrás: [origo]

Ungvári Miklós, Mészáros Anett és Braun Ákos is az olimpiai kvótáért utazik Rio de Janeiróba

Nagysolymosi Sándor szakágvezető szerint ideális esetben a férfiak akár öt kvótát is szerezhetnek Rio de Janeiróban. A női vonalon jóval szerényebbek a reményeink, itt optimistán is csak egy-két pekingi helyre számíthatunk.

A vb csütörtöki nyitó napján a férfi 100 (Hadfi Dániel) és +100 (Bor Barna), a női 78 és +78 kg-os súlycsoportok versenyeit rendezik meg, pénteken a férfi 81 (ifj. Nagysolymosi Sándor) és 90 (Rajcsányi Gergely), a női 63 (Szabó Brigitta) és 70 kg (Mészáros Anett), szombaton a férfi 66 (Ungvári Miklós) és 73 (Braun Ákos), a női 52 (Perge Ilona) és 57 kg (Baczkó Bernadett), vasárnap a férfi 60 (Burján László) és a női 48 kg (Csernoviczki Éva), valamint a férfi és női nyílt kategória lesz műsoron. Utóbbi kettő nincs az olimpiai programban.

Az európai versenyzők olimpiai kvalifikációs rangsorában négy verseny után Hadfi Dániel az 1., Ungvári Miklós a 2., Mészáros Anett a 9., Bor Barna a 11., Braun Ákos és Baczkó Bernadett a 13., Perge Ilona a 14., Szabó Brigitta a 15. helyen áll súlycsoportjában.