Vágólapra másolva!
A 100 kg-os Hadfi Dániel bejutott az elődöntőbe az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon, Rio de Janeiróban, és ezzel kvótát szerzett a jövő évi, pekingi játékokra. Az Európa-bajnok magyar dzsúdós végül a harmadik helyen végzett. A plusz 100 kg-os Bor Barna a magyar csapattól származó információ szerint kiesett.

A judoinfo.hu információja alapján Hadfi az első körben jukóval legyőzte az amerikai Volmart, majd a második fordulóban vazarival az osztrák Birkfellner skalpját is begyűjtötte. A legjobb nyolc közé jutásért az ukrán Bubonnal mérkőzött, s végül aranyponttal sikerült továbbjutnia. Európa-bajnokunk a negyeddöntőben a holland Elco van der Geestet legyőző szlovákiai Pálkovács Zoltánnal találkozott, s miután jukóval legyőzte gyakori edzőpartnerét, bejutott az elődöntőbe.

Toncs Péter tanítványa tehát a második világbajnokságán éremért mérkőzhet - ami ellenben rossz hír: az elődöntőben a brazil Luciano Correa lett az ellenfele, őt pedig egy győzelemért nagyon meg kell verni a hazai közönség előtt...

Correa az elődöntőig vezető úton ipponnal győzte le az olimpiai bajnok fehérorosz Makarovot, majd ugyancsak ipponnal a kínai Csaót. A negyeddöntőben a grúz Zsorzsolani sem tudta őt feltartóztatni. A brazil amúgy szép eredménylistával büszkélkedhet, világbajnoki bronzérmes volt Kairóban, egy ilyen remek harmadik helyezést kívántunk neki most is. A magyarokról nem voltak jó emlékei, 2002-ben Kosztolánczy György tanította móresre a római Világkupán.

Az elődöntőben sokáig úgy látszott, Correa él a hazai pálya előnyével. A bíró nem díjazta Hadfi stílusát és már a második percben intette a magyart, a brazil pedig próbált ráülni az eredményre, húzta az időt. Hadfi többször is intésért reklamált, s már-már úgy látszott, hiába, ám 18 másodperccel a vége előtt Correa is kapott egy sidót. Következett az aranypontért zajló öt perc, ami sajnos csak fél percig tartott, Correa ipponnal harcolta ki a döntőbe jutást, ahol a brit Cousinsszal csapott össze.

Hadfi Daninak a bronzmeccs maradt, ahol a bosnyák Mekic várt rá. A felek ebben az évben Rómában már találkoztak, akkor a bosnyák örülhetett. Most nem! Hadfi gyorsan túltette magát az elveszített elődöntőn, s egy vazarival legyőzte bosnyák riválisát. Ő a magyar dzsúdósport 13. világbajnoki érmének a tulajdonosa, ez a bronzérem egyben azt jelenti, hogy Hadfi Dániel biztosan részt vehet a jövő évi pekingi olimpián!

Sajnos a nehézsúlyú Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE) már az első fordulóban vereséget szenvedett, legyőzője nem jutott el a legjobb négy közé, így Barna kiesett.

A világbajnokság második versenynapján négy magyar dzsúdós is tatamira lép majd: a 81 kilogrammosok közöt ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC), a 90 kilogrammban Rajcsányi Gergő (Honvéd-Kipszer), a női 63 kilogrammban Szabó Brigitta (Tatabánya-Herman DSE) és a 70 kilósok között Mészáros Anett (Paksi Atomerőmű SE).
Szurkolunk az újabb magyar sikerekért!

Eredmények, férfiak, 100 kg (48 induló)
1. Luciano Correa (brazil)
2. Peter Cousins (brit)
3. HADFI DÁNIEL (TFSE-Honvéd-Kipszer)
3. Oreidis Despaigne (kubai)

+100 kg (46 induló)
1. Teddy Riner (francia)
2. Tamerlan Tmenov (orosz)
3. Joao Gabriel Schlittler (brazil)
3. Lasa Gujedzsani (grúz)
BOR BARNA (Paksi Atomerőnű SE) helyezetlen

Nők, 78 kg (32 induló)
1. Yurisel Laborde (kubai)
2. Nakazava Szae (japán)
3. Stephanie Possamai (francia)
3. Kjung Mi Dzsung (dél-koreai)

+78 kg (30 induló)
1. Ven Tong (kínai)
2. Cukada Maki (japán)
3. Sandra Köppen (német)
3. Carole Uilenhoed (holland)