Vágólapra másolva!

Már londoni kvótákért is dzsúdóznak a Körcsarnokban

A budapesti Körcsarnokban szombaton és vasárnap immár 44. alkalommal rendezik meg a férfi cselgáncs Világkupa-sorozatba tartozó Hungára-kupát, amelyen 43 ország több mint 350 dzsúdósa lép tatamira. Az elmúlt hét végi párizsi Grand Slam-tornán bronzérmes Ungvári Miklós nem lesz ott az indulók között, másik Európa-bajnokunk, a rejtélyes betegséggel bajlódó Hadfi Dániel viszont vállalja a megméretést. Első hallásra igencsak meglepő, hiszen a londoni olimpia még nagyon messze van, ám a Vk az olimpiai kvalifikációs sorozat része.

A tekintélyes múltra visszatekintő Hungária-kupán egy ideje a páros években a nők, a páratlan években a férfiak küzdenek meg, így idén az utóbbiakon a sor. "Az indulók létszámát tekintve a Világkupa-sorozat egyik legerősebb versenye előtt állunk" - szögezte le az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elöljáróban Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. Megtudhattuk, hogy a Körcsarnokban 43 ország több mint 350 dzsúdósa lép tatamira, köztük jó néhány olimpiai-, vb- és Eb-érmes.

Indul többek között a világbajnoki címvédő brazil Correa (100 kg), az Európa-bajnok holland Van der Geest (100 kg), az ugyancsak kontinenselső spanyol Uematsu (73 kg), az olimpiai ezüstérmes szlovák Krnac (66 kg), a kétszeres olimpiai bronzérmes kubai Arencibia (73 kg), a Pekingben szintén harmadik egyiptomi Meszbah (90 kg), a vb-3. kubai Despaigne (100 kg) és a négyszeres Eb-érmes észt Padar (+100 kg) is.

Ami a magyar kontingenst illeti, Nagysolymosi Sándor szövetségi kapitány a rendező jogán súlycsoportonként négy versenyzőt indíthat, és a szakvezető él is a lehetőséggel. Az elmúlt hét végi párizsi Grand Slam-tornán - azaz kiemelt Világkupán - bronzérmes Ungvári Miklós (66 kg) azonban nem lesz ott az indulók között, mivel a jövő hét végén a hamburgi GS-en is elindul, nem tudta vállalni az újabb fogyasztást. Másik Európa-bajnokunk, a rejtélyes betegséggel bajlódó Hadfi Dániel (100 kg) viszont vállalja a megméretést. A Honvéd versenyzőjének már tavaly legyengült az immunrendszere, és a problémát az sem orvosolta, hogy kivették a manduláját. "Az orvosok a lábujja hegyétől a feje búbjáig vizsgálják, de sajnos még nem tudják, mi okozza a gondot" - mondta Nagysolymosi Sándor.

A szakvezető arról is beszámolt, hogy a Hungária-kupa, miként az idei valamennyi Világkupa-verseny, áttételesen már az olimpiai kvalifikációs sorozat része. A 2009-es eredmények 25, a 2010-esek 50, a 2011-esek 75, a 2012-esek pedig 100 százalékos súlyozással számítanak bele abba a rangsorba, amely alapján majd kiosztják a 2012-es londoni ötkarikás játékokra szóló kvótákat.

Forrás: [origo]

Nagysolymosi Sándor szemlélteti, miként ellenőrzik, hogy szabályos-e a versenyzők dzsudogija

"A pekingi olimpia után megfigyelhető egyfajta őrségváltás, és ez nálunk sincs másképpen. A Hungária-kupán megnézzük, mire képesek a junior világ- és Európa-bajnokságokon már bizonyított fiatalok" - fogalmazott Nagysolymosi Sándor, aki a 60 kg-ban Burján Lászlótól, a 66 kg-ban Gorjanácz Zsolttól és Zámbori Bencétől, a 73 kg-ban Ungvári Attilától, a 81 kg-ban Krizsán Szabolcstól, a 90 kg-ban Madarász Tamástól, a 100 kg-ban Hadfi mellett Farkas Bálinttól, a +100 kg-ban pedig a már egyre inkább rutinosnak számító Bor Barnától remél jó szereplést.

A sajtótájékoztatón Nagysolymosi Sándor szólt a sportágban bevezetett új szabályokról is, így arról is, hogy az edzők január 1-től már nem ülhetnek le a szőnyeg mellé, így nem adhatnak tanácsokat a versenyzőknek. Az is újdonság, hogy a bírók egy speciális mérőeszközzel az eddigieknél jóval szigorúbban ellenőrzik, hogy a dzsúdósok kimonója szabályos-e, és ha nem, akkor azonnal leléptetik a vétkeseket.

A 44. OTP Bank Hungária-kupán szombaton a 60, a 66 és 73, vasárnap a 81, a 90, a 100 és +100 kg-ban hirdetnek győztest. A Magyar Judo Szövetség a hét végén búcsúztatja el a nemrég visszavonult, olimpiai és világbajnok Kovács Antalt, aki korábban háromszor is diadalmaskodott a Körcsarnokban (1994, 1998, 2002).