Vágólapra másolva!
A Szerb Kajak-kenu Szövetség elnöke, Mirko Nisovic a Duna TV-nek azt nyilatkozta, hogy a magyar szövetség 150 ezer eurót kér azért, hogy jóváhagyja a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét. Ha a kérelmet a magyarok elutasítják, akkor két évig semmilyen nemzetközi versenyen nem indulhat el a 30 éves kajakos.

Vastag lehet a 40 éves Janics pénztárcája

"Olyan információkat kaptam, hogy 100 ezer eurót kértek Natasa átigazolásáért. Amikor aztán a tárgyalásokra én is elmentem, 150 ezer volt a kért összeg, míg mostanában már 200 ezerről beszélnek. Biztosan azonban a 150 ezres összeget támaszthatom alá, azt ugyanis a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára személyesen mondta nekem" - nyilatkozta Mirko Nisovic a Duna TV-nek. "Ez viszont akkora pénz, ami a mi teljes költségvetésünket kiteszi, és kiadásáról a felettünk álló olimpiai bizottságnak kell döntenie" - mondta az elnök a 42 millió forintnyi összegről.

Janics férje is megkapná a juttatásokat

A szerb kajak-kenu sokkal gyengébb lábakon áll, mint a magyar, az ottani juttatások rendszere viszont csábító lehet egy külföldi számára. Janicsnak például elég egy Eb-bronzérmet nyernie ahhoz, hogy hat számjegyű járadékot kapjon havonta, igaz, a magyar gyakorlattal szemben erre nem 35, hanem csak 40 éves kora után számíthat. Ha olimpiai aranyérmet nyerne 2016-ban, akkor a 35 milliós magyar jutalom töredékét (kevesebb mint 10 millió forintot) kapná csak a szerb államtól.

A Magyar Szóban megjelent számadatokat megerősítette a szerb kajakelnök. "Egy olimpiai aranyérmes körülbelül 35 ezer euróval, míg egy világbajnok 30, egy Európa-bajnok pedig 25 ezerrel lesz jutalmazva. Natasa, ha Szerbiában fog versenyezni, könnyűszerrel lehet Európa-bajnok, de ha második lesz is, az már 20 ezer eurót jelent, és ennyi üti a markát az edzőjének is, aki a férje. Ez 40 ezer euró a Janics családnak. Ugyanennyit kapnak, ha jövőre a világbajnokságon Natasa akár csak a harmadik helyen végez" - fogalmazott Nisovic.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Douchev-Janics csütörtökön személyesen jelezte a Magyar Kajak-kenu Szövetség székházában, hogy szerb színekben folytatná a pályafutását. Az MKKSZ elnökségének ettől a naptól kezdve egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző kérelméről. "Ez idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is" - mondta Ábrahám Attila főtitkár.

A magyar szövetség elnökségének lehetősége van arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics átigazolási kérelmét, ebben az esetben a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhetne nemzetközi viadalon, igaz, 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

A magyar kajakelnök "nem feltétlenül pénzre számít"

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke az [origo]-n szombaton megjelent interjúban azt mondta, ő azt tanácsolta Janicsnak, hogy nyugodtan készüljön Szerbiában, de versenyezzen Magyarországon. "Azt hittem, ez a lehetőség vonzó lesz számára, de ő eldöntötte, hogy a férje miatt elmegy tőlünk. De azért minket is meg kell érteni, mert az elmúlt években rendkívül sok szeretetet, anyagi támogatást, infrastruktúrát kapott tőlünk. Szegedtől, az egyesületétől ugyanúgy, mint a szövetségtől, ezért ő, illetve az őt elkérő szerb szervezet is tartozik nekünk."

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha nem sikerül megegyezni a szerbekkel a kivásárlásról, így válaszolt: "Ez a kivásárlás kemény szó. Olyan sportágakban bevett formula, ahol hivatalos profizmus van, a mi esetünkben ezt nem így nevezném. Amikor például egy versenyzőnk Bulgáriába ment, kötöttünk egy olyan megállapodást, hogy a bolgárok iksz éven keresztül edzőtáborozási lehetőséget nyújtanak ősszel és tavasszal számunkra. Szóval nem feltétlenül pénzre, sokkal inkább egyfajta baráti együttműködés megkötésére számítunk."

Janics háromszor nyert olimpiai aranyérmet magyar színekben. 2004-ben Athénban győzött K1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is ugyanezen a távon. 2008-ban Pekingben szintén K2 500-on győzött Kováccsal. Az idei londoni olimpián a bácskapalánkai születésű kajakos két érmet nyert, Kováccsal egy ezüstöt K2 500-on, K1 200-on pedig egy bronzot. 2000-ben még szerb színekben lett olimpiai negyedik.