Vágólapra másolva!
Janics Natasa szerint a Magyar Kajak-kenu Szövetség nem korrekt vele, mert Benedek Dalma elengedéséért nem kért pénzt a szerbektől. A háromszoros olimpiai bajnok szerint sokat bántották Magyarországon, de azért megy el,  mert szeretne együtt lenni a férjével. És még azt sem zárja ki, hogy egyszer visszajön.

Először állt Magyarországon a nyilvánosság elé Janics Natasa, mióta kiderült, hogy szerb versenyzőként akarja folytatni a pályafutását. A szegedi sajtótájékoztató meglepő módon Janics férje, a bolgár Andrian Douchev beszédével kezdődött, majd Janics is felolvasta a nyilatkozatát, amelyben köszönetet mondott a szurkolóknak, menedzserének, edzőinek és a páros társának, Kovács Katalinnak is.

"Köszönöm a támogatóknak, akik rengeteg pénzt invesztáltak belém - ezt mindenképpen szeretem volna megemlíteni, ha már sokan, sokszor turkáltak a zsebemben. Nehezen hagyom itt Magyarországot. A döntésemnek az az oka, hogy szeretnék együtt lenni a férjemmel, kérlek titeket, ezért ne gyűlöljetek. Volt, aki sokat bántott, meghazudtolt, meglopott, de ezt igyekszem kizárni a fejemből" - mondta sírva a háromszoros olimpiai bajnok.

Bár a szerbek már kész tényként kezelik Janics érkezését, a magyar szövetség 150 ezer eurót (42 millió forint) kér a kajakos versenyjogának átengedéséért. Ha a magyarok nem járulnak hozzá a váltáshoz, Janics két évig nem indulhat versenyen. "Nem érzem, hogy korrektül viselkednének velem, mivel Benedek Dalma ugyanezt az utat járta be, és érte nem kért pénzt a szövetség, nem volt ilyen hercehurca" - mondta erről Janics, akinek rosszulesne, ha a magyar szövetség nem engedné versenyezni, de mint mondta, erre az esetre megvan a B tervük.

A kajakos szerint a korábbi, belgrádi sajtótájékoztatón félrefordították a szavait, nem azt akarta mondani, hogy nem érezte otthon magát Magyarországon, hanem azt, hogy a szülőföldjét képviselve szeretne sikereket elérni.

A kérdésre, hogy a távozásáról szóló első hírek után miért írta SMS-ben a Nemzeti Sportnak, hogy nem vált országot, Janics így válaszolt: "A szerbek először Andróval tárgyaltak, akkor még én sem tudtam, hogy országot váltok. Ezt szeptember 27-én döntöttem el, amikor bementem a szövetséghez."

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Janics férjével (balra) és menedzserével jelent meg a sajtótájékoztatón

A szövetség elnöke, Baráth Etele korábban azt tanácsolta neki, hogy költözzön nyugodtan Szerbiába, de versenyezzen továbbra is magyar színekben, ám Janics szerint ez nem lenne profi megoldás. "Mivel a férjemnek a szerb lányokat kellett volna ellenem felkészítenie, ez a felállás nem lett volna korrekt."

Janics megjegyezte, még az is előfordulhat, hogy egyszer visszajön Magyarországra, mint tette azt Fazekas Kriszta az olimpia előtt. "Sosem pénzért kajakoztam. Szerbiában nincs Wesselényi-alapítvány, amely havi 350 ezer forintot adna az olimpiai bajnokoknak. Nem lesznek ilyen lehetőségeim, de nem is ez a lényeg" - tette hozzá.