Vágólapra másolva!
Botka László, Szeged polgármestere szerint a szerb színekre váltó Janics Natasa stílusa sok magyart felháborított, ezért sem szeretné, hogy a város visszavásárolja tőle a Bárka vendéglőt, amelyet az olimpiai bajnok kajakos még 2007-ben vett meg 25 millió forintért. Pedig Botka állítólag a 2011-es szegedi világbajnokságon megígérte Janicsnak, hogy visszavásárolják tőle a Szegeden kultikusnak számító épületet. Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő szerint a polgármester a város megmentőjét játssza el, meglovagolva a Janics Natasát körülvevő rossz közhangulatot.

A történet 2007-ben kezdődött, amikor a Szegeden edző Janics Natasa valamivel több mint 25 millió forintért megvette a százéves Bárka vendéglőt, a város egyik kultikus helyét. Több mint húsz éve zárva van az étterem, a 200 négyzetméteres romépületnek csak a neve érték, a kajakosnak pedig az volt a célja, hogy mivel az édesanyja szakács, profi pályafutása után együtt üzemeltetik majd a vendéglőt, ahol többek között kiállítja majd a hajóit, lapátjait. Az épületet addig is karbantartja, de még nem nyitja meg az éttermet.

Az élet azonban máshogy alakult, Janics Natasa férjhez ment, teherbe esett, és a 2011-es szegedi világbajnokság egyik házigazdájaként, nagy pocakkal már arról beszélt a lelátón Botka László szegedi polgármesterrel, hogy az önkormányzat visszaveszi ugyanannyi pénzért az épületet, amennyiért Janics korábban megvette, ugyanis a férjével a sportban képzelik el a jövőjüket, és nem a vendéglátásban.

Az [origo] úgy tudja, Botka László akkor megígérte Janicsnak, hogy visszaveszik tőle a Bárkát, ám egy év kellett ahhoz, hogy átmenjen az adásvételi szerződés minden bizottságon, 2012 szeptemberében pedig ki is küldték azt a kajakosnak, aki aláírva visszajuttatta az önkormányzatnak. Közben Janics Natasa bejelentette, hogy szerb színekben folytatja pályafutását, a polgármester pedig ez után úgy döntött, hogy nem írja alá a szerződést, hanem visszaküldi a pénzügyi bizottságnak, amelynek hivatalosan is döntenie kell erről.

"Szeptember 18-án küldték be Natasáék az önkormányzathoz azokat a papírokat, amelyek az adásvétel megkötéséhez szükségesek. Bármikor aláírhattam volna, de mégsem tettem. Natasa anyaként és feleségként hozott egy döntést, amelybe nincs jogunk beleszólni, de az elmúlt időszakban a stílusa sok magyart felháborított" - idézte a Délmagyar.hu Botka Lászlót.

A pénzügyi bizottság alelnöke, Keresztúri Farkas Csaba az [origo]-nak elmondta, korábban a polgármester azzal indokolta a Bárka visszavásárlásáról szóló döntését, hogy városképi jelentőségű épületről van szó, ezért ismét Szegedé kell, hogy legyen. "Nekem már akkor kilógott a lóláb" - mondta a jobbikos képviselő.

Forrás: MTI/Németh György
Janics Natasa átveszi a honosításáról szóló dokumentumot Botka Lászlótól

"Janics Natasa burkolt támogatásáról szólt a dolog. Ha akkor azt mondják, hogy a város szponzorálja a kajakost, az tisztább lett volna, mint egy bebukott üzleti vállalkozást milliókért visszavenni. Akkor is ezt mondanám, ha Londonból három arannyal tért volna vissza a sportoló. Mert kérdem én, azóta mi változott? Már nem városképi jelentőségű az épület? Gyomorforgatónak találom, hogy Botka László megígért valamit egy közeli ismerősének, Janics Natasának, most pedig politikai tőkét kovácsol a sportolót körülvevő közhangulatból, és úgy tetszeleg, mint a város megmentője."

Szerettük volna reagáltatni Botka Lászlót is, ám a polgármester nem akar többet mondani az ügyről, mint amennyit a Délmagyarországnak nyilatkozott.

"Natasa eligazolásának hírére sokan azt mondják, hogy ezután már semmilyen támogatást ne adjunk neki. Mások szerint viszont a továbbiakban is megérdemli ezt. A Bárka ügyét újbóli állásfoglalásra vissza fogom küldeni a pénzügyi bizottságnak" - fogalmazott Botka László, aki információnk szerint csütörtökön találkozik Janics Natasával, ám szinte biztos, hogy a kajakosnak máshogy kell értékesítenie a vendéglőt.

"A Bárka szimbolikus jelentőségű volt a szocializmusban, három-négy ilyen kultikus hely is van Szegeden. A Bárkát a város már eleve eladta egyszer, és mivel nem egy védett épületről van szó, bárki, aki megveszi, akár le is bonthatja" - mondta Keresztúri Farkas Csaba.