Vágólapra másolva!
Douchev-Janics Natasa, Benedek Dalma és Paksy Tímea után egy újabb világbajnok kajakos készül elhagyni Magyarországot: a tavaly az év sportolónőjének választott Csipes Tamara Ausztráliába tart.

Az utolsó esélyért tódulnak külföldre a kajakosok

A hírt a 23 éves versenyző édesapja és egyben edzője, Csipes Ferenc megerősítette: "Tamara és vele együtt a férje is vízumkérelmet nyújtottak be, és határozottnak tűnő szándékuk az, hogy egy időre Ausztráliában telepednek le. Várhatóan még az idén útra kelnek."

Csipes Ferencnek nincs ellenére a terv, mert ahogy fogalmazott: lánya és annak férje felnőtt emberek, akik maguk döntenek a sorsukról és ők lesznek azok, akik majd szembesülnek azzal, hogy jó vagy rossz döntést hoztak-e. "Nem a kajakozás miatt utaznak, hanem elsősorban azért, mert a férjének van esélye egy jó állásra. Brisbane-be mennek, ami egy jó kajakos terület, tehát elvileg folytathatja az edzéseket" - mondta az [origo]-nak az edző.

Csipes Tamara a magyar felnőtt válogatott színeiben eddig négy világbajnoki aranyérmet gyűjtött.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Eddig még nem sikerült megtudnom, hogy Tamara folytatja-e a kajakozást Ausztráliában, és ha igen, vajon ki lesz az edzője. Ennek ellenére sem aggódom, ellenkezőleg: kifejezetten örülök annak, hogy egy olyan lány, aki eddig burokban élt, távol Magyarországtól rádöbbenhet arra, hogy bizony nem mindenütt van kolbászból a kerítés. Nagyon remélem viszont azt, hogy mindez nem a saját kárára történik meg, hanem úgy, hogy az önállóság kemény küzdelemre és önfegyelemre tanítja meg" - mondta Csipes Ferenc, aki elárulta: sokszor kellett elmondania a lányának, hogy a tehetségével sokkal többre vihette volna, ha például betartja az élsportolók érvényesülésének olyan alapvető követelményét, mint amilyen a versenysúly szigorú tartása.

"Olyan szempontból burokban élt eddig Tamara, hogy gyerekkora óta kajakozott, az élet semmilyen más területén nem forgott, tehát nem kelt fel reggelente munkába járni. Mindig bevittem autóval edzésre és haza, sosem voltak költségei. Akkor sem változott semmi, mikor Fábiánné Rozsnyói Katalinnal edzett, ugyanúgy Szolnokon volt, csak tíz méterrel odébb szállt vízre."

Az edző el tudja képzelni, hogy a lánya az Amerikában élő Fazekas-Zur Krisztina példáját követve magyarként folytatja: "Elég, ha ott edz, és a válogatókra hazajön. Nem hiszem, hogy a szövetség hozzájárulna a távozásához. Lényegében szerencsét próbálnak, világot látnak, nyelvet tanulnak, ha pedig nem jön be, még mindig van idő hazaköltözni, és felkészülni Rióra."

A női kajakosok főedzője már júniusban, az olimpia előtt is odaszúrt a lányának, akit nem is válogatott be a Londonban elindult négyesbe: "Jó előre be kellett látnom, hogy hiába papolok, Tamara lányom el fog bukni, mert nem veszi kellőképpen komolyan az olimpiai kihívást. Ennek így kellett lennie, mert Tamara lányom az önfegyelem alapvető követelményeinek sem tudott megfelelni. Ahelyett, hogy öt kilót leadott volna, körülbelül hármat felszedett, ilyen túlsúllyal nem lehet csatát nyerni. Neki is tudnia kell, hogy csak magát hibáztathatja, és ezek után csupán remélni tudom, hogy ebből a keserves történetből most már tényleg levonja a kellő tanulságot."

A női kajaknégyes végül Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur összetételben aranyérmet szerzett Londonban. Csipes Ferenc párosban előbb Kovács Katalinnal próbálta volna ki a lányát, ám mindkét fél egyetértett abban, nem lenne erős az egységük. A folytatásban felbomlott a Szabó Gabriella, Csipes Tamara páros is, majd utóbbi Benedek Dalmával összeülve, Fábiánné Rozsnyói Katalin irányítása alatt próbálta kiharcolni a londoni indulást, de nem jártak sikerrel.

Csipes rövid időn belül már a harmadik világbajnok kajakos, aki elhagyja Magyarországot. Douchev-Janics Natasa és Benedek Dalma Szerbiában, Paksy Tímea pedig Ausztriában kívánja folytatni a pályafutását. Janics ügyében várhatóan szerdán dönt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége. Az is eldőlt, hogy a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását.

"Szerintem nem kell attól tartani, hogy a magyar női kajakozás meggyengül, mert a választék még mindig tekintélyes és ezért bőven megoldást jelenthet" - hangsúlyozta Csipes Ferenc. "Nagyon erős a mezőny, aki csalódott, és úgy gondolja, itt nincs esélye, az megróbálkozik máshol. Abban, hogy rövid időn belül sokan távoznak, a véletlen is közrejátszott, Benedek Dalma például biztos nem tervezte jó előre, hogy szerb színekben folytatja majd. Sarudi és Paksy nem volt kiemelkedő versenyző. Hogy Janicsot mi motiválta, talán soha nem fog kiderülni, de valószínűleg az, hogy a férjének nincs edzői papírja, így nem kapott itt juttatást. Most már jönnek a hírek, hogy bolgárként folytatja, aztán lehet, hogy Oroszország lesz belőle. Előfordulhat, hogy Natasa négy pad közül a földre esik."

Ugyanakkor nem csak a női szakág versenyzői fontolgatják a távozást: Szalai Tamás és Dombvári Bence nemrégiben Azerbajdzsánban tárgyalt a honosításukról. A K-1 500 méteren Európa-bajnok Szalai és a K-1 1000-en vb-kilencedik Dombvári háromezer dolláros havi fizetést kaphatna, mellette teljes ellátást, illetve hat-hét havi edzőtáborozási lehetőséget. "Képzeljék el, hogy kempingbicikli után Formula-1-es autóba ülhetnek" - érzékeltette az azeri ajánlat csábító erejét a két kajakos edzője, az akcióról csak utólag értesülő Kiss István.