Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége azonnali hatállyal felfüggesztette a drogteszten fennakadt két kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence mindennemű anyagi támogatását.

Kedden ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, amely Borkai Zsolt felvetésére megtárgyalta a drogteszten fennakadt két kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyét, amellyel kapcsolatban határozatot hozott.

"A Magyar Olimpiai Bizottság határozottan elutasítja és elítéli a társadalomra bizonyítottan rendkívül veszélyes kábítószer és tiltott teljesítményfokozó szerek, módszerek előállítását, terjesztését és használatát.

A zéró tolerancia elvének megfelelően a Magyar Olimpiai Bizottság a dopping- vagy kábítószerellenes szabályokat megsértő sportolók és sportszakemberek, így Csipes Tamara és Dombvári Bence mindennemű anyagi támogatását azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggeszti.

Dombvári Bence Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Olimpiai Bizottság 2010 óta minden, világversenyre utazó csapatának összes sportolóját drogteszten is ellenőrizteti.

A Magyar Olimpiai Bizottság a jelen helyzetben szorosan együttműködik az érintett sportági szakszövetségével és minden további esetleges intézkedésével megvárja az MKKSZ Fegyelmi bizottságának döntését."

Pozitív lett a drogteszt

A Magyar Kajak-kenu Szövetség 2015. április 21-én telefonon kapott értesítését a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak és hozzátette, hogy erről írásbeli jegyzőkönyvet fog küldeni a szövetségnek.

Csipes Tamara Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, ezt a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is. A két versenyző, Csipes Tamara és Dombvári Bence a döntést tudomásul vette.

14 napirendi pont

A MOB elnöksége a keddi ülésén egyhangúan elfogadta az elnökség 2014. évi szakmai beszámolóját, döntött többek között a kimagasló sporteredmények állami jutalmáról, a szabadidősport támogatására előirányzott 2014. évi maradványösszeg felhasználásáról, Gerevich-ösztöndíjakról, valamint a 2015. évi műhelytámogatásokról.

Javaslatot tett a közgyűlésnek a bakui Európa Játékokon és a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) résztvevő magyar csapat és küldöttség kijelölésére. A testület június 10. napján 10 órára összehívta a MOB közgyűlését, valamint megtárgyalta a MOB új doppingellenes szabályzatát. Az elnökség az egyebek között elfogadta a Magyar Olimpiai Csapat új logóját, és egyben javaslatot tett a közgyűlésnek az ezzel összefüggő alapszabály-módosításra.