A kokainbotrányból visszatért Dombvári lehet a doppingoló kajakos

Dombvári Bence, kajak-kenu
Dombvári Bence, kajak-kenu
Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-kenu Szövetség kedden este jelentette be, hogy egy versenyző mintája pozitív lett a második olimpiai válogatóversenyen levettek közül, a pozitív mintát Dombvári Bence produkálhatta.
Vágólapra másolva!

Bár a versenyző nem járult hozzá a neve nyilvánosságra hozatalához, és az MKKSZ is jelezte, hogy a doppingeljárás hivatalos elindításáig további nyilatkozatot nem kíván tenni, de az Origo úgy tudja, hogy kajakos berkekben Dombváriról gondolják, hogy lebukott. A Ripost is arról számolt be, hogy a 23 éves sportoló lehet az, aki pozitív mintát szolgáltatott.

Dombvári újra hibázott? Forrás: MTI/Mészáros János

„Nekem még nem szóltak, hogy róla lenne szó. Várjuk meg a szövetség vizsgálatát, addig nem mennék bele a részletekbe” - mondta a lapnak Kiss István, Dombvári edzője.

Hivatalos információnk nekünk sincs róla, de több szempontból sem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy valóban Dombvári doppingolt. Egyrészt tavaly tíz hónapos eltiltást kapott, mivel szervezetében kokaint találtak, a kábítószer használatát el is ismerte. „Nem mondhatom el azt magamról, hogy mindig százszázalékosan olyan életmódot éltem, amibe nem lehet belekötni.

- mondta a HVG-nek az első eltiltása után Dombvári.

Most teljesítménynövelő szerrel bukhatott meg. Visszatérése után idén megnyerte mind a három olimpiai válogatót, egyesben, párosban és négyesben is kvalifikálta magát a riói olimpiára. Hogy ez mekkora teljesítmény, azt jól mutatja, hogy olyan még nem volt, hogy egy magyar kajakos három számban induljon az olimpián.

Nem véletlen Dombvári pazar formája? Forrás: MTI/Mészáros János

Az egyes megnyerése után így nyilatkozott: „A középfutamok láttán egy kicsit tartottam Kopasz Bálinttól, mert nagyon jó időt ment. A félelmem be is igazolódott, mert a döntőben 750-ig nagyon húzott, de én próbáltam úgy beosztani az erőmet, hogy csak az utolsó öt méteren haljak ki. Végre sikerült egy olyan pályát mennem idén, amelyben minden húzás érdemi volt, bele tudtam feszülni. A hétvégén szeretném bizonyítani a szövetségnek és magamnak is, hogy bírok három számot.”

Az egyes utáni nyilatkozat:

Aztán felmerült, hogy mégis csak két számban indulhat Rióban, akkor edzője, Kiss István a Borsnak ezt mondta: „Frenetikus, amit az utóbbi hetek ezerméteres válogatóin művelt. Igaz, a múlt hét végi válogató viadal után értesültem olyan próbálkozásokról, hogy kitessékelnék őt a kvartett tagjai közül. De mérget vehetnek rá, hogy marad a hajóban. Ebből fakadóan Rióban három számban lapátol, mert az olimpiai versenybeosztás ezt lehetővé teszi. Azon is folyt a vita, hogy nem bírja majd a hármas megterhelést, ám

megnyugtatok mindenkit: képes lesz regenerálódni.”

Storcz Botond szövetségi kapitány ezután úgy döntött, hogy egyesben nem engedi indulni Dombvárit, így jövő csütörtökre új válogatót írt ki csak a négyeseknek. Ám ha bebizonyosodik, hogy valóban ő doppingolt, akkor egyrészt Dombvári komoly eltiltást kaphat, másrészt egy hónappal az olimpia előtt borulhat minden férfi kajakban.