Vágólapra másolva!
A dél-afrikai Robert Hunter nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, míg összetettben továbbra is a dán Michael Rasmussen vezet, de a nap legfontosabb történése mégis az, hogy a favoritnak tartott Christophe Moreau több mint három perccel a mezőny után ért célba.

A Marseille és Montpellier közötti 182,5 km-es etapon öten vállalkoztak szökésre, az igazi izgalmat azonban nem ez, hanem a francia bajnok, összetettben hatodik helyen álló Moreau bukása jelentette. Ekkor az Alekszandr Vinokurovot és Andreas Klödent soraiban tudó Astana csapat "meghúzta a sort", ezáltal kettészakadt a mezőny, s Moreau a második bolyban ragadt.

Ez egyúttal az élen tekerő kvintett sorsát is megpecsételte, hiszen a főmezőny a favoritok istállóinak köszönhetően óriási tempót diktált, mivel az volt céljuk, hogy megakadályozzák Moreau felzárkózását. Törekvésüket siker koronázta, ugyanis az AG2R kapitánya több mint három perc hátránnyal ért célba, s ezzel minimálisra csökkent az esélye a végső sikerre.

A szakaszt végül sprintbefutóban Hunter nyerte a korábban két etapon már győztes svájci Fabian Cancellara előtt. Az utolsó kilométer kanyargós útvonala miatt újabb bukás volt a célegyenes előtt, de az esélyesek nem keveredtek bele, így azonos idővel értek célba.

11. szakasz, Marseille-Montpellier, 182,5 km:
1. Robert Hunter (dél-afrikai, Barloworld) 3:47:50 ó
2. Fabian Cancellara (svájci, CSC) azonos idővel
3. Murilo Antoniobil Fischer (brazil, Liquigas) a.i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 53:11:45 ó
2. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 2:35 p hátrány
3. Iban Mayo (spanyol, Saunier Duval) 2:39 p h.

Pénteken a Montpellier és Castres közötti 178,5 km-es etap vár a mezőnyre.