Vágólapra másolva!
Christian Prudhomme, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny igazgatója egy lapinterjúban kijelentette, hogy a jövő évtől nem kívánnak együttműködni a nemzetközi szövetséggel (UCI) a viadal szervezésében.

"A szövetség sohasem akarta, hogy tiszta legyen a Tour. A következő évtől a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és a francia doppingelenes ügynökséggel dolgozunk majd együtt" - nyilatkozta Prudhomme a német Süddeutsche Zeitungnak.

A sportvezető kemény szavakkal bírálta az UCI-t, többször hangsúlyozva, hogy a szervezet nem tett meg mindent a sportág megtisztításáért. A szövetség elnöke ugyanakkor a France 2 televíziónak adott interjújában ennek ellenkezőjét állította: "Nem védjük meg a doppingoló versenyzőket. A Tour-on és a többi versenyen is felléptünk a tiltott szerek használatával szemben."

Az idei viadalt végig kísérik a doppingbotrányok: eddig a kazah Alekszandr Vinokurov és az olasz Cristian Moreni akadt fenn a vizsgálatokon, míg az összetettben sokáig vezető dán Michael Rasmussent csapata léptette vissza a versenytől, mert kiderült, hogy hazudott júniusi hollétével kapcsolatban.