Vágólapra másolva!

Mencsov minden támadást visszavert az utolsó emelkedőn

A spanyol Carlos Sastre nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki, 19. szakaszát, összetettben továbbra is az orosz Gyenyisz Mencsov vezet, miután a célba vezető utolsó emelkedőn Danilo Di Luca valamennyi akcióját sikerrel verte vissza.

Az Avellino és Vezúv közötti 164 km-es etap volt az utolsó lehetőség a 2007-ben győztes Di Luca előtt, hogy hegyen visszaszerezze a rózsaszín trikót a Vuelta a Espana kétszeres bajnokától. Ennek megfelelően a nap folyamán végig az olasz versenyző csapata "húzta" a karavánt.

Az egész Giro utolsó, a híres vulkánra vezető kaptatóján azonban nem volt elég erő Di Lucában, mert bár többször támadásba lendült, azonban tempóját mindig könnyedén vette át Mencsov, aki kizárólag őt figyelte.

Az orosz kerekes mindenkit elengedett, de Di Lucát semmiképpen. Végül a két kerekes a Tour de France tavalyi bajnoka, azaz Sastre és az összetettben harmadik Franco Pellizotti után egyszerre ért fel a csúcsra, így Di Luca csupán a harmadik helyért járó 8 másodperces időjóváírással került közelebb riválisához.

A különbség ezáltal 18 másodpercre csökkent köztük, csakhogy ez már ledolgozhatatlan Di Luca számára, hiszen nincs hegy, ahol előnyt szerezhetne, a vasárnapi záró etap pedig Mencsov erőssége, azaz egyéni időfutam lesz Rómában.

19. szakasz, Avellino-Vezúv, 164 km:
1. Carlos Sastre (spanyol, Cervelo Test Team) 4:33:23 ó
2. Franco Pellizotti (olasz, Liquigas) 21 mp hátrány
3. Danilo Di Luca (olasz, LPR) 30 mp h.
4. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) azonos idővel

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Mencsov 81:13:55 ó
2. Di Luca 18 mp hátrány
3. Pellizotti 1:39 p h.

Szombaton a Nápoly és Anagni közötti 203 km-es etap vár a mezőnyre.