Vágólapra másolva!
Hosszú szökést követően a spanyol Luis León Sánchez nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny vasárnapi, kilencedik szakaszát, míg összetettben a francia Thomas Voeckler vette át a vezetést a norvég Thor Hushovdtól. Az egyik kísérőkocsi sofőrje elrántotta a kormányt, és elütött egy versenyzőt, ketten megsérültek.

Az Issoire és Saint-Flour közötti 208 km-es etapon ötfős szökevénycsoport lépett meg a mezőnytől, amelyben egy újabb hatalmas bukás borzolta a kedélyeket.

A balesetben a 2006-os Vuelta a Espana kazah bajnoka, Alekszandr Vinokurov a combcsontját, a tavalyi Tour ötödik helyezettje, a belga Jurgen van den Broeck a lapockáját, az amerikai David Zabriskie a csuklóját, a szintén belga Fredrik Willems pedig a kulcscsontját törte el. Valamennyien feladták a viadalt.

Ezt követően a mezőny úgy döntött, meg sem próbálja utolérni a kvintettet, azaz semlegesen csak végigtekeri a szakaszt, ezzel eldőlt, hogy Hushovd elveszíti az összetettben élen állónak járó sárga trikót, amelyet így Voeckler vehetett át.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A szökevénycsoport sem úszta meg baleset nélkül az etapot, ugyanis egy kísérőautó elütötte a holland Johnny Hoogerlandot és a spanyol Juan Antonio Flechát, előbbi több métert repült az ütközés következtében. Az emiatt háromfősre csökkent szökevénycsoport négy perccel a mezőny előtt ért célba.

Így gázolt a kísérőkocsi:


9. szakasz, Issoire - Saint-Flour, 208 km:
1. Luis León Sánchez (spanyol, Rabobank) 5:27:09 ó
2. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 5 mp hátrány
3. Sandy Casar (francia, FDJ) 13 mp h.

Az összetettben:
1. Voeckler 38:35:11 ó
2. Sánchez 1:49 p hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC Racing) 2:26 p h.

Hétfőn szünnap lesz, kedden pedig az Aurillac és Carmaux közötti 161 km-es szakasz vár a mezőnyre.