Vágólapra másolva!
A spanyol Daniel Moreno nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny első hegyi szakaszát, míg összetettben a francia Sylvain Chavanel vette át a vezetést.

A Baza és Sierra Nevada közötti 172 km-es 4. etapon a mezőnytől meglépett szökevénycsoportból ketten, Moreno és a dán Chris Sörensen egészen a célig kitartottak, igaz az első csoporttal szemben mindössze 11 másodperc előnyük maradt.

A karavánban az esélyesek kizárólag egymásra figyeltek, egyetlen ritmusváltás sem volt, így senki nem tudott előnyt szerezni. Az egyedüli meglepetés, hogy a legnagyobb favoritok közé sorolt spanyol Igor Antón ennek ellenére leszakadt riválisaitól, s közel másfél perces hátrányt szedett össze. Chavanel is lemaradt az utolsó kilométereken, de a hétfőn győztes szökevénycsoportból ő végzett a legelőrébb, így összetettben az élre került.

Feladta a versenyt a világ leggyorsabb bringásának számító brit Mark Cavendish. A csapat közlése szerint a 26 éves versenyző azért szakadt le minden nap a főmezőnytől, mert nem bírja az ilyen nagy hőséget.

Ezzel eldőlt, hogy az idei Girón és Touron egyaránt öt részsikert aratott Cavendishnek nem sikerül ebben az évben az, hogy mindhárom háromhetes körversenyen szakaszt nyerjen. Ez a bravúrt korábban csak a spanyol Miguel Poblet (1956), az olasz Pierino Baffi (1958) és Alessandro Petacchi (2003) hajtotta végre.

4. szakasz, Baza-Sierra Nevada, 172 km, hegyi befutó:
1. Daniel Moreno (spanyol, Katyusa) 4:51:53 ó
2. Chris Sörensen (dán, Saxo Bank) 3 mp hátrány
3. Daniel Martin (ír, Garmin-Cervelo) 11 mp h.

Az összetettben:
1. Sylvain Chavanel (francia, QuickStep) 13:19:09 ó
2. Moreno 43 mp hátrány
3. Jakob Fuglsang (dán, Leopard-Trek) 49 mp h.

Szerdán a Sierra Nevada és Valdepenas de Jaen közötti 200 km-es etap vár a mezőnyre.