Vágólapra másolva!
Lance Armstrong a vele két és fél órás interjút készítő Oprah Winfrey szerint kész volt a nyilvános beismerésre, de nem úgy vallott, ahogy arra számított. A volt kerékpáros azt sérelmezheti, hogy az ő ügyét kiemelten kezelik, míg a mellette állók attól féltik, hamis tanúzásért is felelnie kell majd.

Lance Armstrong a héten részletesen is nyilatkozik majd a doppingügyeiről, annyi azonban máris kiszivárgott, hogy a hét Tour de France-győzelemtől megfosztott kerékpáros elismerte, hogy doppingolt.

Az amerikai versenyző eddig mindig tagadott, ám az elmúlt hónapban az ügyvédei tanácsa ellenére is úgy döntött, változtat az álláspontján - állítja a Wall Street Journal. Armstrong Denverbe utazott, és leült tárgyalni az Amerikai Antidopping Ügynökség (USADA) igazgatójával, Travis Tygarttal.

Az USADA más versenyzők vallomásai alapján rengeteg bizonyítékot gyűjtött össze a texasi kerekes ellen, azt állítva, hogy a sport történetének egyik legkifinomultabb, legtöbb szereplőt érintő doppingprogramját hajtották végre.

Forrás: AFP/Martin Bureau

A Wall Street Journal egy, a találkozón részt vevő személyre hivatkozva azt írja: Armstrong nyíltan beszélt a doppingról, azt mondta, a csalás minden profi sportban elburjánzott, beleértve például az NFL-t is. Arra panaszkodott, hogy az ő ügyét kiemelték a többi közül.

"Nem a te kezedben van a megváltásom" - mondta a bringás a lap szerint. "Csakis én menthetem meg magamat."

Csütörtökön Oprah Winfrey műsorában Armstrong elismeri, hogy doppingolt. A felvételek hétfőn készültek a texasi Austinban, és mivel két és fél órányi anyagot vettek fel, két részben kerül majd adásba. A riporternő alaposan felkészült, 112 kérdést írt össze, és a java részét fel is tette.

"Armstrong komoly volt, és megfontolt, láthatóan alaposan felkészült a beszélgetésre" - mondta Winfrey a BBC-nek. "Nem úgy tisztázta magát, mint ahogy arra számítottam. Meglepett minket. Megbabonázott mindenkit, aki a szobában volt, néhány válaszával odaszegezett a fotelbe."

"Nem kaptam választ mindenre, de a legfontosabb válaszokat, amelyekre az egész világon kíváncsiak, úgy érzem, megkaptam."

Arra, hogy Armstrong miért vállalhatta az interjút, Winfrey csak annyit mondott: "Azt hiszem, egyszerűen csak kész lett rá."

Armstrong célja elsősorban, hogy legalább most szabadon indulhasson a triatlonversenyeken, illetve enyhítse a büntetését. A volt kerekesnek jelenleg számos bírósági pere zajlik, a New York Times szerint pedig a hozzá közel állók attól félnek, hogy hamis tanúzásért is perbe fogják, ugyanis 2005-ben eskü alatt vallotta egy bírósági tárgyaláson, hogy sosem doppingolt.