Vágólapra másolva!
November 28. és december 2. között Szombathely ad otthont az idei év legjelentősebb hazai röplabdás eseményének, a férfi olimpiai előselejtezőnek. A tornán a magyar válogatott mellett pályára lép a világbajnoki ezüstérmes lengyel, az Európa-bajnoki negyedik helyezett finn, valamint a dán, a belga és az észt nemzeti csapat. Ezúttal a magyar röplabdasport egyetlen Bajnokok Ligája-győztes játékosa, az Olaszországban légióskodó ifj. Nagy Péter latolgatja az esélyeket.

Tavasszal Bajnokok Ligája-aranyérmet nyert a német VfB Friedrichshafen tagjaként, de a döntő lefújása után néhány órával a moszkvai luxusszálloda egyik szobájában arról beszélt, hogy elhagyja a csapatát, ha a következő szezonban nem kap több játéklehetőséget.

Őrült! - mondták rá sokan. Maximalista. - vélekedtek azok, akik jól ismerik ifj. Nagy Pétert.

Nem sokat teketóriázott, ahogy ígérte, ott is hagyta a német sikercsapatot, de majdnem hoppon maradt, mert sokáig nem talált új egyesületet magának. Egész nyáron várt, de megérte, hiszen végül a világ legerősebb bajnokságában, az olasz élvonalban szereplő Prisma Taranto szerződtette.

"Nem állunk jól" - kezdte a gyors helyzetelemzést a 23 éves ütőjátékos. "Az első két meccsünket megnyertük, de aztán jöttek a vereségek. Az edzőnk orvosi tanácsra lemondott, mert a szeméről leszakadt a retinahártya, és azzal riogatták, hogy meg is vakulhat. Egy ideig a másodedző vezette a csapatot, most hoztak egy új trénert, remélem, vele elindulunk felfelé."

A Taranto együttesében nincsenek nagy sztárok - bár a feladó, Marco Nuti végigjátszotta a nyarat a Világligában az olasz válogatott tagjaként -, a gárda csapatmunkában lehetne igazán erős. A dél-itáliaiak célja egy stabil középmezőnybeli pozíció megszerzése. "Tavaly bejutott a rájátszásba a csapat, néhányan most is erről álmodoznak, de én azt mondom: ne essünk ki, a többit majd meglátjuk" - mutatkozott be óvatos oldaláról ifj. Nagy Péter. "Három-négy csapatnál biztosan jobbak vagyunk, de ebben a rendkívül erős mezőnyben minden győzelmet nagyon nehéz megszerezni."

A magyar válogatott dunaújvárosi edzőtáborozásának első napján a Taranto légiósa úgy vélekedett, hogy remek játékosokból áll a nemzeti csapat, amelynek tagjai ha megfelelően összeállnak, jól teljesíthetnek a november 28. és december 2. között Szombathelyen rendezendő olimpiai előselejtező tornán.

"Várom már a lengyelek elleni meccset. Mindannyian rendszeresen játszunk szoros, kemény meccseket, komoly csapatok ellen, de egy ilyen szintű riválissal azért nem minden nap találkozik az ember. Ha ezt mentálisan kezelni tudjuk, felvehetjük a versenyt a legjobbakkal is."

A magyar válogatott jelenleg Dunaújvárosban edzőtáborozik, pénteken és szombaton felkészülési mérkőzést játszik az Euroliga-bronzérmes szlovák együttessel.