Vágólapra másolva!
Bár a 8 fős B és a 12 tagú A csoport viadala még hátravan, Ádám Róbert már bizonyosan pontszerző helyen zár az 56 kg-osok között a súlyemelők thaiföldi világbajnokságán, amely a jövő évi, pekingi olimpiára kvalifikál.

Elsőként a vb-re nevezett 11 magyar közül a Nyíregyházi VSC 29 éves országos bajnoka állt dobogóra a világvetélkedő hétfői nyitónapján, méghozzá a három részre osztott kategória tíz emelőt felvonultató C csoportjában. Szakításban a 98 kiló után - másodjára - a 102-vel is elbánt, lökésben pedig csupa remek gyakorlatot bemutatva sorrendben a 125, a 130, végül a 135 kilón is, egyéni csúcsot érő 237 kg-os összetett eredményével a harmadik legjobbként fejezte be a versenyt.

Így - mivel az A és a B csoportból együttvéve is - legfeljebb 20-an előzhetik meg (ha minden nevezett indul és jobbat produkál nála), vagyis már biztos, hogy az első 25-ben végez, ennél fogva pedig pontszerző, ami a csapatverseny szempontjából fontos.

Tudniillik a vb végén összesítik a tavalyi és az idei világbajnokságon gyűjtött pontokat (a 25. helyezés például 1 pontot ér, a 24. kettőt, a 23. hármat, és így tovább), és az ez alapján kialakult csapatversenyben az első 27 helyezett ország küldhet súlyemelőket a 2008-as olimpiára.

Hogy hányat, azt a végső pozíció dönti el, az alsó fertálybeliek - ahová Magyarország is kerülhet - például három versenyzői kvótához jutnak. Az idefelé vezető úton gyűjtött most segédpontot, vagy pontokat Ádám Róbert, akinek konkrét helyezéséről jó egy nap múlva lehet majd biztosat mondani.

Az 56 kg legjobbjainak versenyét magyar idő szerint kedd délután rendezik.