Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) a nyári holtidőben sem tétlenkedik, a műkorcsolya Grand Prix-sorozatban elkészítette a meghívott versenyzők beosztását. Eszerint Sebestyén Júlia újra a Kína-kupán és az Orosz-kupán indul, a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős pedig a Skate Canadán méreti meg magát.

Érdekesség, hogy a Grand Prix-sorozat hat versenye közül Sebestyén Júlia az előző szezonban is a kínai és az orosz versenyre kapott besorolást. S Európa-bajnoknőnk mindkét alkalommal kiválóan szerepelt, egy-egy arany és ezüstérmet szerzett az erős mezőnyben.

- Megkapta levélben a hivatalos értesítést, vagy még csak az internetről értesült a hírekről? - kérdeztük Sebestyén Júliát.
- Egyelőre nekem is csak az internetről vannak információim. De azt persze tudtam, hogy érdemes figyelnem a nemzetközi szövetség honlapját, hiszen az ISU a napokban tartotta a nemzetközi kongresszusát, és az illetékes bizottság mindig ebben az időpontban állítja össze a következő szezon Grand Prix-versenyeinek indulói listáját. Mivel a tavalyi szezonban jól szerepeltem, annyira nem izgultam, mint tavaly, bízhattam benne, hogy most is kapok két meghívást. A világranglistán, amit az elmúlt három év eredményei alapján állítanak össze, jelenleg a tizedik vagyok. Ha pedig csak a tavalyi eredményeket vesszük alapul, akkor a hetedik helyen állok. S ezek sokat nyomtak a latban.

- Nagyon kicsi az esélye, hogy a hat versenyből egy elteltével újra a kínaira és az oroszra osszák be. Mi lehet a magyarázata annak, hogy mégis így történt?
- Tudni kell, hogy adott verseny rendezőinek is van beleszólásuk abba, kikből álljon össze náluk a mezőny. S lehet, hogy a kínaiak ragaszkodtak hozzám, mert tavaly én győztem náluk. Persze ez csak feltételezés részemről.

Forrás: [origo]

- Ha választhatott volna, melyik versenyeket kéri?
- Tökéletesen elégedett vagyok így is. Az amerikai és a japán Grand Prix-n egyaránt indul három hazai versenyző, így ezen a két állomáson különösen erős a mezőny. Az amerikai GP a sorozatban az első, vagyis ez rögtön a szezon elején lesz, a japán pedig a végén, amikor a legnagyobb a számolgatás, hogy vajon kik jutnak be a döntőbe. Szóval, nem bánom, hogy nem ezekre osztottak be. A kínai és az orosz verseny ráadásul nem két egymást követő hét végén van, közte lesz egy szabad hetem, és ez így szakmai szempontokból tulajdonképpen ideális számomra.

- A mezőnyhöz mit szól?
- Kínában indul a dél-koreai Ju Na Kim és az olasz Carolina Kostner is, vagyis nagyon nehéz dolgom lesz. Persze könnyű GP-verseny nincs is, ebben a sorozatban tényleg csak a legjobbak indulnak.

- A nyárra mennyi pihenőt kapott?
- Éppen az előttünk álló hét végétől számítva lesz két hét szünetem.

- Vagyis még nem állt az edzésekkel?
- Nem, az elmúlt hetekben is folyamatosan edzettem. Már nyilvánosságra hozták az új technikai szabályokat, ezekhez próbáltunk alkalmazkodni, és most jutott idő arra is, hogy egy-egy új forgást megtanuljak. Június elején megkaptam az új korcsolyacipőmet, amit elkezdtem betörni, de ez is hosszabb időt vesz igénybe. Először olyan kemény, mint a beton! Ám van egy fortély: mielőtt felvenném, hajszárítóval jól át kell melegíteni, akkor a bőr és a műanyagszerű réteg megpuhul rajta, így jobban formálódik a lábra.

- A szabadságát hol tölti?
- Nem is tudom, mikor voltam legutóbb a Balatonnál, de az biztos, hogy nagyon régen. Így most lemegyek pár napra Balatonalmádiba. Mert az azért a nyáron fontos, hogy kicsit víz közelben is legyek! Hazalátogatok a szüleimhez Tiszaújvárosba, Budapesten is leszek, és máris eltelik a két hét. A külföldi nyaralás most kimarad, de júliusban, Szlovákiában, Zólyomban folytatom a felkészülést.