Vágólapra másolva!

Elindult Vancouverbe a magyar olimpiai csapat

Pénteken kora reggel a szakvezetőkkel együtt elutazott az egy hét múlva kezdődő vancouveri téli olimpia helyszínére a magyar csapat nagyobbik, rövidpályás gyorskorcsolyázókból és síelőkből álló különítménye. A műkorcsolyázók kedden indulnak Kanadába.

A sportolók a budapesti SYMA-csarnok előtt szálltak fel az őket szállító buszra, mellyel Bécsbe indultak. Az osztrák fővárosból repülőgéppel utaznak Torontóba, majd egy kanadai járattal Vancouverbe. A magyarok közül ketten, az alpesi síző Döme Zsófia, valamint a sífutó Tagscherer Zoltán a hétvégén még versenyeznek, ezért előbbi Franciaországból, utóbbi pedig Calgaryból érkezik majd a játékok helyszínére.

A két női alpesi versenyző Berecz Anna és Döme mind az öt versenyszámban rajthoz állhat, Bene Márton pedig műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indulhat. Tagscherer a 1,5 km-es sprint és a 15 km-es szabadstílusú küzdelemben lesz érdekelt, az ugyancsak sífutó Viczián Vera pedig a 1,5 km-es sprint és a 10 km-es szabadstílusú versenyben állhat rajthoz. Az első számú tartalék helyéről visszalépés miatt előrelépett és indulási jogot szerzett sílövő Tagscherer Imre a 10 km-es sprint, illetve a 20 km-es számban indul.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya szakágat hét sportoló képviseli az ötkarikás eseményen, egyéniben két férfi és három női korcsolyázó, valamint a női váltó. A megszerzett kvóták alapján a férfiaknál az 500 és az 1500 méteres versenyszámban Knoch Viktor és Darázs Péter állhat rajthoz, míg 1000 méteren csak egyikük indulhat. A nőknél 1500 méteren hárman, Huszár Erika, Heidum Bernadett és Darázs Rózsa lehetnek ott a rajtnál, s közülük 1000-en ketten érdekeltek, 500-on pedig egyikük lehet a mezőny tagja - hogy melyikük, az majd a helyszínen dől el. Váltóban Keszler Andreával, és a tartalék Lajtos Szandrával kiegészülve állnak rajthoz.

Darázs István, a rövidpályások csapatvezetője az indulás előtt elmondta, hogy Huszár, Heidum és Lajtos az elmúlt hétvégén megbetegedett, de sikeresen átvészelték a kisebb megfázást, és egészségesen keltek útra.

"Túl vagyunk egy, a nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) által elvégzett vizsgálaton is, amelyre még hétfőn került sor" - mondta Darázs. "Reménykedünk benne, hogy a hét eleji betegség a lányok teljesítményén nem fog meglátszani, ez azonban az első jégre lépéskor kiderül. Ahogyan a fiúknál az 1000 méter esetében, úgy a lányoknál is csak a helyszínen döntjük el véglegesen, hogy melyiküket indítjuk majd az 1000 és az 500 méteres számokban."

A magyar sportolók közül a rövidpályás gyorskorcsolyázók lépnek jégre először, programjuk az első versenynapon - közép-európai idő szerint jövő vasárnap hajnali kettő órakor - a férfiak 1500 méteres versenyével kezdődik meg. A 16 sportolóból álló magyar csapat utolsó három tagja, a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia, valamint a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim jégtánckettős kedden indul Vancouverbe.