Vágólapra másolva!
A kanadai televíziózás történetének legnézettebb műsora lett a téli olimpia megnyitója. Az első napon bemutatkozott a magyar csapat a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén, Szlovákia megszerezte első aranyérmét a téli játékokon, Kanada nőihoki-csapata 18-0-ra győzött, olimpiaellenes tüntetők kirakatokat törtek be, a szánkósok pedig gyászszünetet tartottak a pénteki edzésen elhunyt Nodar Kumaritasvili emlékére. A nyitány összefoglalója.

Knoch nem ismételte meg torinói bravúrját

A vancouveri XXI. téli olimpia nyitónapján a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén bemutatkoztak a magyarok is. Az egyéni számokban, a férfiak 1500 méteren rendezett viadalán Knoch Viktor és Darázs Péter is rajthoz állt, előbbi a selejtezőben búcsúzni kényszerült, míg utóbbi bejutott az elődöntőbe, ott azonban az utolsó helyen zárta futamát, így végül a 19. pozícióban végzett. A négy évvel ezelőtti, torinói játékokon ebben a számban ötödik Knoch összesítésben 30. lett.

Huszár Erika a nők 500 méteres versenyében a selejtezőben kiesett, a Huszár, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű váltó pedig az elődöntőben negyedik lett, így a február 25-i, magyar idő szerint csütörtök hajnali B döntőben küzdhet az 5-8. helyért.

Szlovákia első aranya, Kanada KO-győzelme

A szombati versenynapon öt számban osztottak érmet, az első aranyat a Harry Potternek becézett svájci Simon Ammann nyerte. A női sílövők 7,5 km-es sprintversenyében Anastazia Kuzmina megszerezte Szlovákia első téli olimpiai aranyérmét, Sven Kramer pedig a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres viadalában nyert aranyat Hollandiának. A női síakrobatáknál mogulban amerikai győzelem született Hannah Kearney által, míg Dél-Korea rövidpályás gyorskorcsolyázója, Li Jung Szu a férfiak 1500 méteres számában nyert.

A női jégkorongtorna A csoportjának második mérkőzésén a házigazda és címvédő Kanada 18-0-ra győzte le Szlovákiát, ilyen nagy különbségű győzelemre még nem volt példa a téli játékok történetében ebben a sportágban. Mint ahogyan arra sem, hogy egy versenyző három órán belül két különböző szakágban is elinduljon: a lett Haralds Silovs ugyanis a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában 20. lett, majd annak rövidpályás változatában, az 1500 méteres viadalon a B döntőig jutott, s végül összesítésben a 10. pozícióban zárt.

Gyászszünet a szánkópályán

A férfi szánkósok első futama előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg a pénteki edzésen balesetben elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről. A 21 éves sportoló 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

A tragédia nyomán lerövidítették a whistleri pályát, amelyen magyar idő szerint vasárnap éjjel kettő órakor megtartották az első, négy órakor pedig a második futamot a férfi egyesek versenyszámában. A grúz Levan Gureshidze honfitársa halála miatt visszalépett, és nem vesz részt a játékokon.

Az első két futam után a német Felix Loch áll az első helyen, míg honfitársa, David Möller a másodikon, a címvédő olasz Armin Zoeggeler pedig a harmadikon. A végső sorrendről döntő következő két futamot közép-európai idő szerint vasárnap 22 és 24 órakor rendezik.

Nézettségi csúcs és vandalizmus

A kanadai televíziózás történetében messze a legnézettebb műsor lett a téli olimpia megnyitója. A lakosság több mint kétharmada kapcsolódott be a közvetítésbe hosszabb-rövidebb időre, a szombati adatok szerint 13,3 millió néző az egész három órás show-t megtekintette. A csúcsot - a népesség közel felét jelentő 15,6 millió nézővel - a hazai csapat bevonulásánál érte el a nézettség.

Az eddigi tv-s rekordot a 2002-es Salt Lake City-i játékok jégkorong-tornájának kanadai-amerikai döntője tartotta Kanadában, azt 10,3 millióan követték figyelemmel.

Vancouver belvárosában olimpiaellenes tüntetők randalíroztak, hét embert őrizetbe vettek. A mintegy 200 fekete ruhás, maszkos fiatal különböző tárgyakkal dobálta meg a rendfenntartókat, betörte egy olimpiai relikviákat árusító üzlet kirakatát és autókat, buszokat rongált meg. Az összecsapásokban senki nem sérült meg.

Az első nap győztesei, magyar eredmények, éremtáblázat

A második nap képekben