Vágólapra másolva!
A vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornáján bombameglepetésre pontot vesztett a favorit kanadai csapat, Svájcot csak büntetőkkel tudták legyőzni a hazaiak. Műkorcsolyában amerikai siker született, a címvédő Jevgenyij Pljuscsenko a kűrben elveszítette minimális előnyét Evan Lysacekkel szemben. Esés után nyerte Ausztrália negyedik téli aranyérmét Tora Bright hódeszkában, Lindsay Vonn hibázott az alpesi sízők női szuperkombinációjában, ugyanitt érmet nyert az előző napi lesiklásban 58 méteres repülés után bukott Anja Pärson. A csütörtök sem magyar nap volt, Berecz Anna 27. lett szuperkombinációban, Tagscherer Imre a 82. helyen zárt a férfi sílövők 20 km-es egyéni versenyében.

A vancouveri téli olimpia csütörtöki versenynapján Tora Berger megszerezte Norvégia századik aranyérmét, a sílövők női 15 km-es számában volt a legjobb. A szám tavalyi világbajnoki bronzérmese másodikként vágott neki a távnak, amelyben négy lövészet szerepelt, s minden egyes hiba egy büntetőpercet ért. A norvég versenyző a mezőny egyik legjobb futójának számít, s mivel az első három lövészete során nem rontott, korán biztossá vált, hogy az ő ideje etalon lehet majd a célban a később rajtolók számára.

Ezzel még nem ért véget a norvég örömünnep, a férfiak 20 km-es egyéni versenyében szintén skandináv siker született. Emil Hegle Svindsen mögött ráadásul egy másik norvég, Ole Einar Björndalen lett a második, a tizedik olimpiai érmét szerzett klasszis holtversenyben lett ezüstérmes a fehérorosz Szergej Novikovval. Svendsen éppen a most legyőzött Björndalent tekinti példaképének. Tagscherer Imre 88 indulóból a 82. helyen zárt

Esés után nyerte a hódeszkások női félcső versenyét az ausztrál Torah Bright. Az első futamban elesett, mindössze 5,9 pontot kapott, de később javítani tudott, így megelőzte a címvédő Hannah Tetert és a 2002-es győztes Kelly Clarkot. Bright Ausztrália negyedik téli olimpiai aranyérmét nyerte, egy esélyessel kevesebbel kellett egyébként megvívnia: az éremesélyes spanyol Queralt Castellet a döntő előtti edzés során bukott és elájult, kórházba kellett szállítani.

Anja Pärson még az alpesi sízők szerdai lesiklóversenyén bukott hatalmasat, a cél előtti ugratót elrontotta és 58 méteres repülés után esett a hátára. Kérdéses volt, hogy szuperkombinációban el tud-e indulni, de végül vállalta a rajtot. És milyen jól tette, bronzérmet szerzett, nyert az esélyesnek tartott német Maria Riesch. A lesiklás után még a szerdán győztes Lindsay Vonn vezetett, a szlalomban azonban kockáztatott és elesett. Julia Mancuso második ezüstjét szerezte, a versenyt 28-an fejezték be, Berecz Anna 27. lett.

A hazai közönség előtt szereplő Christine Nesbitt nyerte a női gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyszámát. A dobogó második és harmadik fokára egyaránt holland versenyző léphetett fel, a második Annette Gerritsen, a harmadik pedig Laurine van Riessen lett.

Forrás: AFP

Pljuscsenko láthatóan csalódott, bár tréfából a dobogó tetejére állt először

A nap végére maradt a nagy trónfosztás, a műkorcsolyázók között címvédő Jevgenyij Pljuscsenko képtelen volt megőrizni a rövid program utáni minimális előnyét az amerikai Evan Lysacekkel szemben. Az oroszt utolsóként szólították jégre, de kűrje nem volt annyira erős, így megfordult a sorrend.

Bombameglepetés történt a hokitornán, a favorit Kanada pontot vesztett Svájc ellen, a hazaiak csak büntetőkkel tudtak nyerni. Jonas Hiller, a svájciak kapusa 44 védést mutatott be, egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, a hazaiaknak így nyerniük kell az Egyesült Államok ellen a csoportelsőségért.