Vágólapra másolva!
Magyarországon 20-30 ezer forintért lehet jégcsarnokot bérelni egy egyórás műkorcsolyaedzésre, ezért is lehet az, hogy a felnőttek között csak ketten vagy hárman indulnak az országos bajnokságon. A korábbi nyolcszoros magyar bajnok Száraz András szerint hiba lenne a formán kívül lévő Pavuk Viktóriát küldeni a márciusi világbajnokságra, helyette az ő tanítványát, az ob-győztes Chelsea Rose Chiappát kellene indítani. Az Egyesült Államokban született, de magyar származású műkorcsolyázó csak remélni tudja, hogy bölcsen dönt a szövetség, közben pedig edz, házakat újít fel és New York-i hajléktalanokat támogat.

A legutóbbi műkorcsolya magyar bajnokságon a felnőtt nőknél hárman, a férfiaknál és a jégtáncosoknál pedig ketten-ketten indultak, vagyis utóbbi két csoportban gyakorlatilag bárki érmes lehetett volna, aki elindul.

"Nem újkeletű ez a dolog, amikor én versenyeztem, akkor is sokszor előfordult, hogy csak ketten álltunk a dobogón" - magyarázta az [origo]-nak Száraz András, aki 1981 és 1990 között nyolcszor lett magyar bajnok, jelenleg pedig a férfiaknál most aranyérmes Markó Márton és a nőknél az első ob-címét begyűjtő Chelsea Rose Chiappa edzője.

20-30 ezer forint egy edzés

Az ob-n a junioroknál minden számban jóval többen indultak, de Száraz szerint felnőtt korban már nem lehet ebből megélni Magyarországon.

"A gyerekeknek 16-18 éves korukban dönteniük kell, hogy sportolnak tovább, vagy civil szakmát választanak, és mivel a műkorcsolyázóknak nincs egy olyan életpályájuk, mint például a focistáknak, nem csoda, ha felhagynak a versenyszerű korizással. A háború előtt még társadalmi esemény volt egy-egy műkorcsolyaverseny, rengeteg néző volt az ob-n, de aztán valami megváltozott."

Száraz András szerint az egyik legnagyobb probléma Magyarországon, hogy nincs elég jégfelület, ráadásul azon a kevésen is osztozni kell több sportág, így például a jégkorong és a gyorskorcsolya versenyzőivel. "Mindezek mellett a jégdíjak az egekben vannak, a magyar bajnokságra a jégcsarnokért óránként 37 ezer forintot kell fizetni, de egy edzés is 20-30 ezer forintba kerül. Azért sem értem, hogy miért kell ennyit fizetni az állami tulajdonban lévő pályákért, mert Svédországban például 9 ezer forintért kaptam a jeget" - utalt Száraz arra, hogy éveken át sikeres nyári táborokat szervezett Svédországban. Az edző hozzátette, a szövetségnek annyira nincs pénze, hogy a versenyzők gyakorlatilag az világversenyekre is a saját pénzükből utaznak.

Pavuk vagy Chiappa?

A mostani világbajnokságon egyelőre nem lehet tudni, hogy ki fogja képviselni a magyar színeket a nőknél. Pavuk Viktória sérülés miatt nem indult az országos bajnokságon, viszont az Európa-bajnoki negyedik helyezett műkorcsolyázónő a Digi Sporton így nyilatkozott: "Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyedül én tudom az összes tripla ugrást, így engem stabilan tudnak küldeni."

Forrás: MTI/Földi Imre
Pavuk Viktória sérülése miatt kevesett korcsolyázott

Száraz András szerint viszont nem biztos, hogy jó döntés lenne Pavukot indítani a március végén, Nizzában rendezendő világbajnokságon. "Felelőtlenség lenne, ha valaki úgy menne ki, hogy előtte sokáig nem korcsolyázott. Hat hét alatt nem lehet felkészülni egy vébére. Chelsea azonban folyamatosan korizik, jó formában van, ő indult az idei Eb-n is, így nem lesz neki új egy világverseny hangulata, és nem mellékesen ő az aktuális magyar bajnok."

A magyar szövetség szakbizottsága úgy döntött, hogy március hatodikán megnézi, milyen formában van Pavuk Viktória, akinek vélhetően egy kűrt kell majd futnia. Pavuk ott mutatott teljesítményét figyelembe véve hirdetik majd ki, hogy melyikük indulhat a világbajnokságon.

Chelsea Rose Chiappa csak remélni tudja, hogy jól dönt majd a magyar szövetség. "Úgy érzem, edzett, egészséges és felkészült vagyok ahhoz, hogy elinduljak a vébén, ráadásul én vagyok a magyar bajnok. Pontjaim bizonyítják a fejlődésemet, a bíróknak pedig tetszenek a programjaim. Bízom benne, hogy a magyar szövetség helyesen és bölcsen dönt majd."

Szerettük volna reagáltatni Kósa Lajost, a Magyar Korcsolyázó Szövetség elnökét a Száraz András által felvetett problémára, de a február 16-án elküldött kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Ki az a Chelsea Rose Chiappa?

Száraz a 20 éves Chelsea-ről elmondta, hogy a forgásai nagyon szépek, de ugrástechnikában még van hova fejlődnie. Amikor arról kérdeztük az edzőt, hogy az Egyesült Államokban, Connecticutban élő műkorcsolyázó felérhet-e korábbi tanítványa, Sebestyén Júlia szintjére, így válaszolt: "Életem egyik legszebb pillanata volt, amikor Juli Európa-bajnok lett. Chelsea rengeteget fejlődött, sok pontot gyűjtött az elmúlt időszakban, bízom abban, hogy nagyon messzire eljuthatunk együtt."

Forrás: AFP/Goh Chai Hin
Száraz András Sebestyén Júliából Európa-bajnokot faragott

Chelsea Rose Chiappa nagyszülei az ötvenes években vándoroltak ki az Egyesült Államokba, Chelsea már ott született. Ötéves kora óta korcsolyázik, az első versenyén csárdás volt a programja. "Később volt egy szólószámom, amelyben Csipkerózsikaként korcsolyáztam, Hartfordban 16 ezer néző előtt mutattam be, majd elküldtük a felvételt a magyar szövetségnek, amely ezután kérvényezte, hogy indulhassak a magyar bajnokságon" - mondta az [origo]-nak Chelsea Rose.

Az első országos bajnokságán, 15 évesen szintén csárdást táncolt, ez egy negyedik helyet ért, egy évvel később ugyancsak negyedik lett, a következő ob-n a harmadik, majd a második, az idén pedig az első helyen végzett.

A fiatal műkorcsolyázó főleg Amerikában edz, napi három órát a jégen, majd egy órát teremben, emellett pedig balettozik is az egyetemen. "18 évesen megfordult a fejemben, hogy Magyarországra költözöm, de édesapám súlyos rákbeteg lett, és nem tudtam otthagyni. Múlt nyáron sajnos elvesztettem őt."

Chelsea Rose az idén már Magyarországon is edzett, egy svédországi táborban is dolgozott együtt Száraz Andrással, és március 10-től ismét Budapesten fog készülni.

"Amikor versenyek vagyok, mindig, mindenhol a magyar melegítőmet viselem. Az egyik bíró egyszer meg is kérdezte, hogy le szokta-e venni néha. Nagyon szeretném a magyar színeket képviselni a vébén is" - mondta.

Forrás: Chelsea Rose Chippa
Chelsea és húga

Van egy húga is, aki juniorként szintén magyar színekben versenyez. "Tavaly második, az idén pedig harmadik lett a magyar bajnokságon a korosztályában. Nagyon dinamikus és hatalmasakat ugrik, igyekeznem kell, mert hamarosan utolér. Idővel szívesen küzdenék vele a magyar bajnoki címért is.

Chelsea Rose szabadidejében jótékonykodik, a Toys for Tots nevű előadással például évekig segítettek szegény gyerekeket. Nemcsak anyagilag támogatják a rászorulókat, hanem házakat is építenek, illetve újítanak fel nekik. "Édesapám tanított meg, hogyan kell festeni, ajtókat és ablakokat beilleszteni, falakat felhúzni. A kalapácsnak például mestere vagyok. Tavaly New Orleansban segítettünk az árvízkárosultakon, a múlt héten az egyik éjszaka körülbelül 200 New York-i hajléktalannak vittünk ruhát és ennivalót, de az idén még az Appalache-hegységben élő embereken is fogunk segíteni. A jövőben szeretnék Magyarországon is hasonló kezdeményezésekben részt venni."