Vágólapra másolva!
A magyar csapat számításai szerint Berki Krisztián teljesítette nyújtón és gyűrűn a 85 százalékot, így ez nem lehet akadálya az olimpiai indulásnak. A londoni részvétel kiharcolásához a világbajnok tornásznak még fő számában, lólengésben a dobogón kell végeznie. A szer szombati döntőjébe az első helyen jutott be.

A helyszínről, a Tokióban zajló olimpiai kvalifikációs vb-ről származó nem hivatalos információt a nemzetközi szövetség (FIG) nem erősítette meg, elképzelhető, hogy a hivatalos eredményre keddig vagy akár a szerenkénti döntők végéig kell várni.

A magyar csapat háromféle számítást is elvégzett, és mindhárom esetben az jött ki, hogy a lólengés világbajnoka elérte, s ha csak kicsivel is, de túllépte a 85 százalékos határt.

A férficsapat egyébként a 21. helyen végzett, így nem lesz érdekelt a válogatottak döntőiben, lovon azonban olyan jól teljesítettek a magyarok, hogy ha lenne szerenkénti csapatverseny, akkor lólengésben ők lennének az aranyérmesek.

A lólengés döntőjébe Berki az első helyen jutott be, mivel a vasárnap elért 15,866 pontos bemutatóját egyik riválisa sem tudta felülmúlni. Ugyancsak döntős lesz Hídvégi Vid, aki 15,266 pontot érő gyakorlatával végül a nyolcadik helyen került a szombati fináléba.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Berki Krisztián

"Nagyon örülök annak, hogy két döntősünk is lesz lovon, illetve annak is, hogy ezen a szeren ennyire jól teljesítettek a fiúk" - mondta Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke. "Nem emlékszem pontosan, de biztos vagyok abban, hogy legalább 10 éve nem volt olyan, hogy két finalistánk legyen lólengésben, ezért Berki Krisztián és Hídvégi Vid teljesítménye komoly siker."

A jövő évi londoni játékokra úgy harcolhat ki indulási jogot Berki, ha a fő szerén, lovon érmet szerez, a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn - pedig az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát teljesíti.

"Nem izgultam túlságosan amiatt, hogy meglesz-e a 85 százalék, ugyanakkor nem szeretnék semmit sem elkiabálni, 100 százalékig akkor leszek nyugodt, ha már a kezünkben lesz a hivatalos végeredmény" - nyilatkozta Berki. "Egy biztos, mostantól csak a lólengés döntőjére koncentrálok."

A tavaly az év sportolójának választott Berki Krisztián 2010 decemberében az [origo]-nak azt mondta, a két szerrel nem lesz gond: "Ennél nehezebb lesz viszont lólengésben a dobogón végezni."

Kovács István, a férfiak vezetőedzője szintén azt mondta, nem tépelődtek azon, hogy Berkinek sikerül-e olimpiai indulási jogot szereznie. "A vb előtt sem tudtam elképzelni, és most sem gondolom, hogy Krisztián lemarad az olimpiáról. Minden erőnkkel a lólengés fináléjára összpontosítunk, biztos vagyok benne, hogy Krisztián megszerzi a kvótát."